REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° ConstanÈ›a Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° ConstanÈ›a Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

România, pe locul 17 în topul destinaţiilor pentru investiţii străine directe pe pieţele emergente

România, pe locul 17 în topul destinaţiilor pentru investiţii străine directe pe pieţele emergente

A.F. 5 aprilie 2024 | 00:00 126

România s-a clasat pe locul 17 în clasamentul destinaÅ£iilor pentru investiÅ£ii străine directe pe pieÅ£ele în curs de dezvoltare, potrivit raportului Direct Investment Confidence Index.

Romania, pe locul 17 in topul destinatiilor pentru investitii straine directe pe pietele emergente

Documentul analizează încrederea cu privire la viitoarele fluxuri de investiÅ£ii străine directe ÅŸi a fost publicat joi de Global Business Policy Council, serviciul strategic al companiei de consultanţă în management Kearney.

Autorii raportului subliniază că, deÅŸi România nu se află printre primele 25 de destinaÅ£ii pentru investiÅ£ii străine directe în clasamentul mondial, este a zecea economie a UE ca mărime în funcÅ£ie de PIB-ul nominal. InvestiÅ£iile străine directe în România au crescut de la 10,6 miliarde de dolari în 2021, până la 11,3 miliarde de dolari în 2022.

Oportunităţile de investiÅ£ii străine directe în România includ proiecte în IT, industria auto, telecomunicaÅ£ii, energie, servicii, producÅ£ie, produse de consum, bănci ÅŸi asigurări. Potrivit sursei citate, instabilitatea legislativă ÅŸi corupÅ£ia afectează încrederea investitorilor, dar forÅ£a de muncă bine pregătită, resursele naturale ÅŸi eforturile de reducere a obligaÅ£iilor administrative încurajează investiÅ£iile străine.

La nivel global, pentru al 12-lea an consecutiv, Statele Unite ale Americii ocupă prima poziÅ£ie în clasamentul destinaÅ£iilor pentru investiÅ£ii străine directe. Marea Britanie a urcat o poziÅ£ie, ajungând pe locul 4, Germania coboară o treaptă, ajungând pe locul 5, iar FranÅ£a îÅŸi menÅ£ine poziÅ£ia a 6-a.

România se află printre noii veniÅ£i în top 25 al celui de-al doilea clasament anual al pieÅ£elor în curs de dezvoltare, analizat în raport. De altfel, ÅŸapte dintre cele 25 de pieÅ£e incluse în index - Polonia, Chile, România, Peru, Ungaria, Uruguay ÅŸi Oman - au intrat pentru prima dată pe listă.

Rezultatele din acest an reflectă optimismul continuu al investitorilor cu privire la economia globală. Un procent de 88% dintre respondenÅ£ii din întreaga lume au declarat că plănuiesc să îÅŸi crească investiÅ£iile străine directe în următorii trei ani, în creÅŸtere cu 6% faţă de anul trecut. Mai mult decât atât, 89% au declarat că investiÅ£iile străine directe vor fi mai importante pentru profitabilitatea ÅŸi competitivitatea companiilor lor în următorii trei ani. De asemenea ÅŸi nivelul lor de entuziasm net cu privire la economia globală a crescut. În timp ce nivelul de optimism a crescut doar marginal, ajungând la 64%, pesimismul net a scăzut considerabil de la 35% la 29%, faţă de anul trecut.

În ciuda optimismului general privind situaÅ£ia investiÅ£iilor străine directe, investitorii sunt precauÅ£i cu privire la creÅŸterea riscurilor în mediul operaÅ£ional global, printre care turbulenÅ£ele geopolitice care s-au accentuat în diferite regiuni ale lumii. 85% dintre ei cred că o creÅŸtere a tensiunilor geopolitice va afecta deciziile de investiÅ£ii, în consecinţă unele firme vor decide să se orienteze către nearshore ÅŸi/sau friendshore. Investitorii anticipează, de asemenea, că un mediu de reglementare al afacerilor mai restrictiv atât pe pieÅ£ele dezvoltate, cât ÅŸi pe cele emergente, ar putea să prezinte riscuri în 2024.

Kearney este o companie globală de consultanţă în management, cu expertiză profundă în transformarea strategică, prezentă în peste 40 de ţări, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272