REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

România, reprezentată de un procuror constănţean la un curs dedicat magistraţilor care gestionează dosare de mediu

România, reprezentată de un procuror constănţean la un curs dedicat magistraţilor care gestionează dosare de mediu

Replica API 12 mai 2018 | 00:03 308

Periodic, magistraţi din întreaga lume se reunesc pentru a dezbate chestiuni privind legislaţia în domeniul protecţiei mediului înconjurător şi a combaterii infracţiunilor la legislaţia de mediu. Procurorii au ocazia să participe la diverse cursuri, să împărtăşească din activitatea desfăşurată în ţările pe care le reprezintă şi, de ce nu, să avanseze ulterior propuneri în vederea îmbunătăţirii legislaţiei în domeniu.

În perioada 9-11 mai, în localitatea spaniolă Valsain din regiunea Segovia a fost organizat cursul internațional care a avut ca tematică braconajul și protejarea animalelor, speciile în pericol de dispariție, cât și păsările migratoare. Printre subiecte, s-a discutat și de modul în care sunt vânate animalele, comercializate ilegal, dar și ținute în captivitate în condiții impoprii. Din partea României a participat procurorul Teodor Niţă de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa.

De asemenea, au fost prezenţi magistraţi din Algeria, Belgia, Egipt, Olanda, Norvegia, Cipru, Grecia, Spania, Tunisia, Germania, Malta, Bosnia, Herţegovina, Croaţia, Italia. Magistraţii au căzut de acord că trebuie să facă front comun împotriva braconajului, iar România, dar nu numai, trebuie să îşi adapteze legislaţia în acord cu toate aceste ţări. Una dintre concluziile dezbaterilor a fost că este un bun exemplu cel al Finlandei, unde se calculează ca prejudiciu într-un dosar de braconaj nu doar valoarea păsărilor braconate, ci şi prejudiciul adus ecosistemului.

De precizat că acest curs a fost organizat sub egida ENPE (European Network of Prosecutors for the Environment), iar România face parte din această structură de doar 3 ani de zile. Însă, chiar şi aşa, reamintim că dosare legate de mediu au fost deja instrumentate – la Constanţa chiar, procurorul care s-a ocupat de ele fiind Teodor Niţă. Ca exemplu: nava Volgo Balt, sosită în România cu deşeuri pentru incinerare, şi care a fost întoarsă din drum ca urmare a unei anchete care a scos la iveală ilegalităţi; din momentul respectiv, în România a fost interzis importul de deşeuri în vederea incinerării. Un alt dosar a fost cel legat de groapa de deşeuri de la Năvodari. Groapa nu a mai fost construită. Şi, nu în ultimul rând, amintim dosarul braconierilor italieni prinşi în judeţul Constanţa (detalii aici: https://www.replicaonline.ro/braconierii-italieni-au-dat-iama-in-ciocarliile-din-constanta-si-braila-86684/).

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367