REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

România trece în această noapte la ora de vară

România trece în această noapte la ora de vară

Valentina CAMARA 25 martie 2023 | 14:15 896

În ultimul weekend din luna martie, mai precis în noaptea dintre 25 și 26 martie, România trece la ora de vară, ora 03:00 devenind ora 04:00.

Romania trece in aceasta noapte la ora de vara

Deși trecerea la ora de vară înseamnă că ne vom putea bucura de mai multă lumină solară în timpul lunilor călduroase, unii oameni pot fi grav afectați de schimbarea orei. Trecerea la ora de vară poate avea efecte negative asupra sănătății și a stării de spirit.

Trecerea la ora de vară este o practică adoptată de aproximativ 70 de țări din întreaga lume, utilizată inițial pentru a maximiza numărul de ore de lumină naturală. În timp, utilitatea acestei practici a început să fie din ce în ce mai dezbătută.

Trecerea la ora de vară schimbă și „ceasurile noastre interioare”

Având în vedere că lumina este principalul indiciu temporal, nu este surprinzător faptul că ne modificăm ritmul circadian după ce trecem la ora de vară.

Tocmai de aceea, după ce dăm ceasurile înainte cu o oră, „ceasurile noastre interioare” pot resimți schimbarea la fel ca disconfortul resimțit atunci când călătorim cu avionul într-o zonă cu fus orar diferit.

Trecerea la ora de vară poate crește riscul de infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale. Potrivit American Heart Association, ora de vară cauzează un risc crescut de atacuri de cord. Un studiu din Suedia a descoperit o creștere medie de 6,7% a riscului pentru infarctul miocardic în primele trei zile după trecerea la ora de vară.

Ora de vară scade și productivitatea la locul de muncă

Ora de vară ar fi de vină și pentru scăderea productivității la locul de muncă. Mai multe studii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au descoperit că, în prima zi de luni după trecerea la ora de vară, angajații au fost mai predispuși să-și petreacă timpul pe pagini web care nu au legătură cu serviciul lor.

În mod ironic, trecerea la ora de vară ne face să consumăm mai multă energie. Știm asta datorită unui studiu din 2008 care a analizat consumul de energie din statul american Indiana, stat în care județele nu au trecut la ora de vară în mod uniform până în 2006.

Studiul a descoperit că trecerea la ora de vară a cauzat o creștere de 1% a cererii de electricitate, potrivit descoperă.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108