REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Lun., 4 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6658
8.8° Constanța Luni, 4 Martie 2024 Anul XX Nr. 6658
 

România va intra în Schengen doar cu aeroporturile, de la 1 ianuarie

România va intra în Schengen doar cu aeroporturile, de la 1 ianuarie

Victor ROTARU 10 decembrie 2023 | 14:15 4638

Acceptarea parțială de către Austria a României în Schengen reprezintă un început bun, „dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila” austriecilor, consideră fostul premier Dacian Cioloș, în timp ce Eugen Tomac consideră că am fost umiliți.

Romania va intra in Schengen doar cu aeroporturile, de la 1 ianuarieFoto cu rol ilustrativ

Austria acceptă condiționat România în Schengen și doar pe calea aerului, accesul terestru- cel mai important ca pondere- fiind în continuare supus restricțiilor, ca și până acum. Iar dacă pentru actualul premier Marcel Ciolacu asta este o mare victorie, pentru un fost prim-ministru nu reprezintă chiar un motiv de mândrie ”osciorul” aruncat de austrieci, din ”milă”.

”Văd că premierul Ciolacu se bate cu pumnii-n piept pentru negocierea „flexibilizării” poziției Austriei pe Schengen. Se laudă cu eforturile care s-au făcut ca românii să primească jumătate din dreptul pe care îl au.

Eu aș vrea să știu care a fost negocierea pentru aderarea completă la Schengen. Și când va avea loc etapa a doua, cu frontierele terestre? Pentru că marile pierderi de timp, bani și nervi la granițe sunt la frontierele terestre nu la cele aeriene.

Da, este un început bun această veste dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila, nu sărim în sus de bucurie pentru „osciorul” austriac atunci când vorbim de dreptul nostru european.

Responsabilitatea guvernului și a președintelui este să obțină un calendar precis pentru întregul proces de aderare”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Romania va intra in Schengen doar cu aeroporturile, de la 1 ianuarieDacian Cioloș

La fel privește lucrurile și europarlamentarul Eugen Tomac, potrivit căruia Austria umilește, de fapt, România.

”Austria nu face nicio favoare României dacă îşi schimbă poziţia şi renunţă la aceste condiţii absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen şi trebuie să fim trataţi ca cetăţeni europeni, nu discriminaţi şi umiliţi în mod absurd”, a declarat Tomac.

”Anunţul festivist al premierului Ciolacu trebuie privit cu multă rezervă. Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, şi a vrut să anunţe ceva în plus faţă de preşedintele Iohannis, care tace şi nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus dosarul Schengen”, a afirmat Eugen Tomac, duminică, într-o postare pe Facebook.

Tomac: ”Trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd”

El a explicat că subiectul extinderii Spaţiului Schengen este o problemă europeană.

”Subiectul extinderii spaţiului Schengen nu mai este o problemă între România şi Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranşat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene şi al acordului Schengen. Nicio ţară din Europa nu a fost pusă într-o situaţie atât de umilitoare precum suntem noi şi vecinii bulgari trataţi”, a continuat europarlamentarul.

Romania va intra in Schengen doar cu aeroporturile, de la 1 ianuarieEugen Tomac

Potrivit acestuia, Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 şi a fost primită în Schengen în 1999, iar Ungaria a intrat în Uniunea Europeană în 2004 şi a fost integrată deplin în Schengen în 2008. Croaţia a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 şi are libera circulaţie deplină atât aeriană, terestră, cât şi maritimă începând cu 1 ianuarie 2023.

”Noi aşteptăm de 16 ani şi negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiţi de obrăznicia cu care unele state dispreţuiesc regulile Uniunii Europene. Austria nu face nicio favoare României dacă îşi schimbă poziţia şi renunţă la aceste condiţii absurde.

Este dreptul nostru să fim în Schengen şi trebuie să fim trataţi ca cetăţeni europeni, nu discriminaţi şi umiliţi în mod absurd. Prin urmare, orice anunţ exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de aşa ceva nu avem nevoie”, subliniază Eugen Tomac.

Ciucă rămâne în ”chenarul prudenței”

Mult mai îngăduitor a fost aliatul de guvernare al premierului PSD, președintele PNL Nicolae Ciucă. Și el fost premier, Ciucă s-a rezumat să spună că anunțul austriecilor reprezintă doar o ”declarație publică încurajatoare” și că el rămâne ”în chenarul prudenței”

”Salutăm declaraţiile ministrului de interne austriac care dovedesc o flexibilizare a poziţiei partenerilor austrieci. Ceea ce a făcut ministrul Karner a fost o declaraţie publică încurajatoare în care a pus şi unele condiţii care se vor discuta şi analiza în perioada următoare. Decizia o aşteptăm la consiliul extraordinar JAI organizat la finalul anului de preşedinţia spaniolă la UE. Madridul a dovedit implicare în identificarea unor soluţii constructive într-o optică europeană”, a transmis, duminică, într-o postare pe Facebook, Nicolae Ciucă.

Romania va intra in Schengen doar cu aeroporturile, de la 1 ianuarieNicolae Ciucă

El a subliniat că o eventuală reuşită se datorează în special Preşedinţiei şi Guvernului.

”Pentru că au apărut şi în spaţiul public românesc primele declaraţii, consider că o eventuală reuşită este consecinţa conlucrării tuturor forţelor politice, a instituţiilor statului, în mod deosebit Preşedinţie şi Guvern, şi în special activitatea profesionistă a Ministerului de Interne şi a Ministerului de Externe.

Până la posibila decizie în ceea ce priveşte Schengen apreciem deschiderea colegilor de la Viena. Aşteptăm să vedem şi rezultatul votului olandez şi rezultatele discuţiilor cheie ale miniştrilor de interne prezenţi în Slovenia luni 11 Decembrie. Există o dinamică cu un ton mai pozitiv dar care deocamdată rămâne în chenarul prudenţei şi al negocierilor”, a arătat Ciucă.

Ciolacu: ”Am spart gheața!”

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat faptul că Austria s-a arătat de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România în spațiul Schengen. ”Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România", a precizat primul ministru.

Romania va intra in Schengen doar cu aeroporturile, de la 1 ianuarieMarcel Ciolacu

"Am spart gheaţa! Austria şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct şi le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România", a scris Ciolacu, potrivit protv.ro.

Ce înseamnă pentru România intrarea în Schengen „pe calea aerului”?

Ce înseamnă pentru România intrarea în Schengen cu aeroporturile este întrebarea corectă după ce Viena a anunțat că ar putea permite acest lucru. Ce beneficii sunt pentru cetățenii români?

România intră în Schengen, cu aeroporturile, dacă acceptă cereri de azil și noi controale la graniță, potrivit presei din Austria.

Intrarea în Schengen cu aeroporturile însemană că românii nu vor mai fi controlați când intră într-un stat Schengen pe calea aerului. Pasagerii români nu vor mia așteăta să fie controlați în statele Schengen cum ar fi Spania sau Italia. Se vor menține, însă, controalele la graniță.

Ce înseamnă pentru România intrarea în Schengen cu aeroporturile?

„Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație fără frontiere, din care fac parte 27 de țări. Acesta le permite cetățenilor UE și multor resortisanți din țări terțe să călătorească liber, fără controale la frontiere. Creat în 1985, acest spațiu s-a extins, acoperind în prezent aproape toate țările din UE și câteva din afara UE (Liechtenstein, Norvegia, Islanda, Elveția). Spațiul Schengen garantează libera circulație pentru peste 400 de milioane de cetățeni europeni.

Romania va intra in Schengen doar cu aeroporturile, de la 1 ianuarieFoto cu rol ilustrativ

Orice persoană, indiferent de cetățenie, poate călători între țările Schengen, fără controale la frontieră. Însă autoritățile naționale pot efectua controale de poliție la granițele dintre aceste țări și în zonele de frontieră”. Detalii AICI

Ministrul de interne Gerhard Karner (ÖVP) este dispus să relaxeze dreptul de veto al Austriei asupra României și Bulgariei în cadrul spațiului Schengen. Publicațiile "Kurier" (ediția de duminică) și "Kleine Zeitung" (ediția online) au relatat ieri, citând cercuri guvernamentale, că s-ar putea renunța la controalele la frontieră, cel puțin pentru traficul aerian.

Astfel, frontierele terestre și-ar păstra statutul actual, iar Bulgaria și România nu ar fi oficial membre Schengen, potrivit newsweek.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Austriecii destepti trag de timp .Nici gand despre o intrare prin "aer" sau pe pamant.Ei asteapta sa vada daca la alegeri vor iesi sa guverneze aceleasi partide antidemocratice care au speriat UE in toamna 2012 (asa cum a hotarat Consiliul JAI din octombrie 2012)
1
0
eu sunt mai dobitoc...adica..DOBITOC SEF..dar cine este acest SCHENGEN??? ce functie are..este baiat sau fata?? ce dracu inseamna...schengen???
1
1
Sa le declaram razboi,sunt mai putini si nu fac parte din NATO,nu au arme ca noi
0
1
Romania intra aerian in spatiul Senghen dar cu mai multe conditii printre care si conditia ca nicio cursa aeriana directa sa nu fie spre o tara din spatiul Schengen. Asa a zis Austria si noi am acceptat mizeria asta si cateva mii de africani emigrantu care initial se stabilisera in Austria. Astfel Austria se curata de emigranti si Romania se murdareste cu africani. Sa i multumim si lui Iohanis si USR ului.
0
0
Mai baiete esti prea tantalau sa intelegi treburile. Exista o politica de defaimare a Romaniei pentru ca o tara defaimata e usor de cucerit fara a atrage antipatii asupra agresorului. Romania e cea mai bogata tara din UE
1
1
Sm bg pla, da zici ca suntem mare putere in Ue si ne umilesc austriecii..baaaa cred ca uitati ca suntem vai de pl noastra, ultimii la orice, in orice lista, top, clasament noi sau bulgarii suntem ultimii. .. e putregai in orice institutie, ar trebui sa facem curatenie in CURtea noastra si dupa sa emitem pretentii si talente
4
2
Romania isi poate regla conturile cu austriecii. Ia, hai, ma!!!
2
1
carpele austriecilor
5
0
tarisoara, pe care Vadim o cataloga producatoare de bere si carnati, ne tine pe noi la marginea Europei? Foatre bine, sa se spele Europa cu ei pe cap. Si noi ar trebui sa le alungam profiturile pe care le au in Romania. Peste 10% din PIB le vine de la " nespalatii" de romani. Conducatorii nostrii sunt carpele austriecilor?
9
1
Romania intra in Schengen doar cu curu' . Prietenele stiu de ce.
6
0
adica ti-o bag dar doar un pic, nu mai mult. Economic tara asta nu are de castigat caci marfa se cara cu tirurile nu cu avioanele
8
0
Mai PSD&PNL daca avezi cwae refuzatzi propunerea Austriecilor care nu este decat inca o umilire a clasei politice din romania si a Romaniei ca statt membru al U.E.,ori este primita Romania cu drepturi depline in Spaziul Schengen si necondizionat,ori sa ishi Pastete Nehammer ofrtele astea pentru el.
12
0
UN c***t.CUM TRECI CU MARFA?
10
0
Adica putem zbura in America?
4
5
Si care e diferenta intre cum a fost pana acum si Schenghen pe cale aeriana?! Poate imi explica cineva
7
1
Pentru a fi de acord însă, Austria impune și o serie de condiții: creșterea de trei ori a operațiunilor Frontex în Bulgaria, banii pentru infrastructura de protecție a frontierelor trebuie să vină de la Comisia Europeană, creșterea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și r*mânia și dintre Ungaria și r*mânia și acceptarea de către r*mânia și Bulgaria a solicitanților de azil, în special afgani și sirieni.
8
1
Tradatorii astia au fost de acord sa aduca in tara refugiati afgani si sirieni din Austria doar ca sa intre aerian in mizeria shengen
16
1
La picior de lemn
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
4815544473
5/49
1646443303-03-20246 8 4 7 2 1 1
joker
1812120439