REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
16.5° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Romanii de pe nava Chem Faros si-au primit salariile

Romanii de pe nava Chem Faros si-au primit salariile

Replica API 10 noiembrie 2010 | 00:00 145

Dupa luni de arest in Bahamas,

Dupa luni de arest in Bahamas,

Marinarii români de pe nava Chem Faros şi-au primit toate drepturile salariale şi au decis să rămână în continuare pe mare, aşteptând acum viitoarea destinaţie a vasului. Chiar şi cei doi navigatori cu probleme grave acasă, Corneliu Petruş Stoian, de 41 de ani, din Pogoanele, şi Nimet Cheamil, de 46 de ani, din Topraisar, au reuşit să trimită banii în România, ne-a declarat Dorel Constantin Onaca, cel care s-a îngrijit personal de salvarea marinarilor arestaţi din luna iulie în Bahamas.

Mai mult, cei doi marinari care au "evadat" de la bordul navei, Simion Martin, de 43 de ani, din localitatea teleormăneană Olteni şi Vlad Bogdan Staicu, de 32 de ani, din Constanţa, l-au sunat pe Onaca pentru a-şi cere scuze şi au spus că nu mai suportau să fie departe de familie şi de casă. Cei doi au cedat pur şi simplu nervos şi au ales să lase totul în urmă doar pentru a-şi vedea familiile. Din fericire, noul proprietar al navei, banca grecească Proton, pare a fi înţeles situaţia disperată a marinarilor şi a plătit până la urmă toate salariile şi i-a convins chiar pe navigatori să rămână pe navă, pentru continuarea voiajului. Şi pentru ca lucrurile să aibă parte de un final fericit, se pare că şi marinarul care cerea disperat ajutor prin intermediul ziarului "Replica" pentru a fi repatriat, Corneliu Petruş Stoian, a reuşit să-şi stabilizeze ulcerul gastro-duodenal care îi punea viaţa în pericol şi acum este apt de muncă. Reamintim că nava Chem Faros, cu uree la bord în valoare de 6,5 milioane de euro, a fost arestată în insulele Bahamas după ce armatorul a dat faliment. Noul proprietar al vasului a plătit peste 300.000 de dolari reprezentând salariile restante ale echipajului, după intervenţia lui Onaca, iar nava a fost scoasă de sub arest. Trei marinari români, Mihai Costache, Vasile Stan şi Ion Armăsaru au ajuns acasă acum o lună, 14 din cei 25 de marinari debarcând până acum, printre primii fiind şi românul Dănuţ Cantor, de 48 de ani, din Mangalia. La bord au rămas românii Marius Petcu, de 47 de ani, din Cernavodă, Cristinel Buturcă, de 36 de ani, din Brăila, Mircea Florescu, de 53 de ani, din Galaţi, Ion Câmpanu, de 52 de ani, din Sărata, Sebat Vuap, de 48 de ani, din Constanţa, Nimet Cheamil, de 46 de ani, din Topraisar, Corneliu Petruş Stoian, de 41 de ani, din Pogoanele şi Alexandru Vintilă, de 38 de ani, din Constanţa. Românii aveau salarii lunare cuprinse între 1.200 şi 12.000 de dolari, conform contractelor semnate cu armatorul care a abandonat nava. După ce noul armator a plătit toate datoriile salariale, marinarii români au decis să-şi continue voiajul pe mare, toţi banii fiind deja trimişi familiilor din România.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272