REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° ConstanÈ›a Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Romgaz și Socar, proiect comun pentru construirea unui terminal LNG în Portul Constanța

Romgaz și Socar, proiect comun pentru construirea unui terminal LNG în Portul Constanța

Andreea CONDURACHE 4 aprilie 2024 | 00:00 3979

Compania Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, È™i Socar, gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, doresc să investească într-un terminal de regazeificare în Portul ConstanÈ›a. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a efectuat zilele acestea o vizită de lucru în Azerbaidjan, acolo unde a avut o serie de întrevederi la nivel înalt. DiscuÈ›iile s-au concentrat pe 2 proiecte majore, fiind vorba despre Terminalul LNG la Marea Neagră, cunoscut anterior ca AGRI, dar È™i Coridorul Verde.

Romgaz si Socar, proiect comun pentru construirea unui terminal LNG in Portul Constanta Portul Constanța

Studiul de fezabilitate a proiectului comun de construire a unui terminal LNG în Portul ConstanÈ›a a fost finalizat de companiile de stat Romgaz din România È™i Socar din Azerbaidjan. AnunÈ›ul a fost făcut public de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o întrevedere cu omologul său azer, Parviz Shahbazov. Compania Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat cu gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, Socar, în 2022, un memorandul privind o investiÈ›iei comună pentru construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul constă într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale È™i un terminal de regazeificare, precum È™i alte instalaÈ›ii È™i facilități necesare transportului de gaze din zona caspică în România.

Ceremonia de semnare a Memorandumului de înÈ›elegere între ROMGAZ È™i SOCAR:

Romgaz și Socar au finalizat studiul de fezabilitate

Recent, companiile Romgaz È™i Socar au finalizat studiul de fezabilitate, rezultatele fiind pozitive, iar până la finalul anului vor fi stabilitate structura companiei de proiect, dar È™i finanÈ›area necesară. „Terminalul LNG la Marea Neagră. Cândva, proiectul s-a numit AGRI. Obiectivul este aducerea gazului azer, prin Georgia È™i Marea Neagră, pe piaÈ›a europeană. Romgaz È™i SOCAR au terminat studiul de fezabilitate, rezultatele sunt pozitive. România È™i-a arătat disponibilitatea pentru finanÈ›area terminalului de la Portul ConstanÈ›a. Până la finalul anului, vor fi stabilite structura companiei de proiect È™i finanÈ›area necesară. Pentru România, investiÈ›ia ne va consolida poziÈ›ia de hub energetic, iar pentru Europa va constitui o nouă alternativă la gazul rusesc”, a transmis ministrul Sebastian Burduja.

Romgaz si Socar, proiect comun pentru construirea unui terminal LNG in Portul Constanta Sebastian Burduja

Un alt proiect discutat a fost È™i cel al ,,Coridorului Verde”, al cablului energetic submarin din Marea Neagră, pe traseul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria.

„Coridorul Verde: Cablul în curent continuu pe traseul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria se află în faza de studiu de fezabilitate. Urmează operaÈ›ionalizarea companiei de proiect, atragerea de fonduri europene È™i luarea unei decizii finale de investiÈ›ii după finalizarea documentaÈ›iei tehnice. Proiectul va oferi României acces la o nouă piață energetică, va consolida securitatea sistemului energetic naÈ›ional È™i va contribui la furnizarea de energie verde la preÈ›uri mai mici pe termen lung“, a mai transmis Burduja.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
serviciile nu se lasa, il tot imping in fata.
2
0
CAR HAHAHA
2
1

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436