REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Romgaz și Socar, proiect comun pentru construirea unui terminal LNG în Portul Constanța

Romgaz și Socar, proiect comun pentru construirea unui terminal LNG în Portul Constanța

Andreea CONDURACHE 4 aprilie 2024 | 00:00 3613

Compania Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, și Socar, gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, doresc să investească într-un terminal de regazeificare în Portul Constanța. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a efectuat zilele acestea o vizită de lucru în Azerbaidjan, acolo unde a avut o serie de întrevederi la nivel înalt. Discuțiile s-au concentrat pe 2 proiecte majore, fiind vorba despre Terminalul LNG la Marea Neagră, cunoscut anterior ca AGRI, dar și Coridorul Verde.

Romgaz si Socar, proiect comun pentru construirea unui terminal LNG in Portul Constanta Portul Constanța

Studiul de fezabilitate a proiectului comun de construire a unui terminal LNG în Portul Constanța a fost finalizat de companiile de stat Romgaz din România și Socar din Azerbaidjan. Anunțul a fost făcut public de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o întrevedere cu omologul său azer, Parviz Shahbazov. Compania Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat cu gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, Socar, în 2022, un memorandul privind o investiției comună pentru construirea unui terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul constă într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale și un terminal de regazeificare, precum și alte instalații și facilități necesare transportului de gaze din zona caspică în România.

Ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere între ROMGAZ și SOCAR:

Romgaz și Socar au finalizat studiul de fezabilitate

Recent, companiile Romgaz și Socar au finalizat studiul de fezabilitate, rezultatele fiind pozitive, iar până la finalul anului vor fi stabilitate structura companiei de proiect, dar și finanțarea necesară. „Terminalul LNG la Marea Neagră. Cândva, proiectul s-a numit AGRI. Obiectivul este aducerea gazului azer, prin Georgia și Marea Neagră, pe piața europeană. Romgaz și SOCAR au terminat studiul de fezabilitate, rezultatele sunt pozitive. România și-a arătat disponibilitatea pentru finanțarea terminalului de la Portul Constanța. Până la finalul anului, vor fi stabilite structura companiei de proiect și finanțarea necesară. Pentru România, investiția ne va consolida poziția de hub energetic, iar pentru Europa va constitui o nouă alternativă la gazul rusesc”, a transmis ministrul Sebastian Burduja.

Romgaz si Socar, proiect comun pentru construirea unui terminal LNG in Portul Constanta Sebastian Burduja

Un alt proiect discutat a fost și cel al ,,Coridorului Verde”, al cablului energetic submarin din Marea Neagră, pe traseul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria.

„Coridorul Verde: Cablul în curent continuu pe traseul Azerbaidjan-Georgia-România-Ungaria se află în faza de studiu de fezabilitate. Urmează operaționalizarea companiei de proiect, atragerea de fonduri europene și luarea unei decizii finale de investiții după finalizarea documentației tehnice. Proiectul va oferi României acces la o nouă piață energetică, va consolida securitatea sistemului energetic național și va contribui la furnizarea de energie verde la prețuri mai mici pe termen lung“, a mai transmis Burduja.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
serviciile nu se lasa, il tot imping in fata.
2
0
CAR HAHAHA
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218