REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Rotaru, PSD: Propunere - salariu minim în agricultură de 3.000 de lei şi prime pentru agricultori

Rotaru, PSD: Propunere - salariu minim în agricultură de 3.000 de lei şi prime pentru agricultori

Replica API 9 aprilie 2022 | 00:00 395

Preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, declară că partidul său a propus în Coaliţie majorarea salariului minim în agricultură la 3.000 de lei, după modelul salariului minim din construcţii.

Ion Rotaru

Ion Rotaru precizează, într-un comunicat dat publicităţii vineri, că, în contextul actual al creşterii preţurilor la energie, combustibili, produse şi servicii, PSD a decis să propună mărirea salariului minim în agricultură, pentru a veni în sprijinul lucrătorilor din domeniu.

"Prin această măsură se urmăreşte rezolvarea a două probleme cu care se confruntă sectorul agricol în acest moment: protejarea tuturor salariaţilor faţă de creşterea preţurilor şi oprirea exodului angajaţilor care pleacă din ţară pentru a lucra în alte state din UE. Propunerea prevede, pe lângă o mărire salarială, şi o serie de facilităţi fiscale pentru toţi angajaţii din domeniul agriculturii, similare cu cele de care beneficiază angajaţii din Construcţii: salariul minim brut de 3.000 de lei faţă de 2.550 de lei, salariul minim brut general; scutirea de plată de la impozitul pe venit, de la 10% la 0%; scutirea de la plata contribuţiei pentru sănătate; reducerea contribuţiei pentru pensie (CAS) cu 3,75% (de la 25% la 21,5%); reducerea contribuţiei asiguratorii pentru muncă de la 2,75% la 0,27%", a declarat Rotaru, scrie Agerpres.

Potrivit senatorului PSD, aceste măsuri ar urma să se aplice tuturor salariaţilor din firmele care au 80% din cifra de afaceri în domeniul agriculturii, de acest facilităţi urmând să beneficieze şi angajatorii, deoarece "pentru diferenţa de aproape 700 de lei dintre salariul minim actual şi cel majorat nu vor mai trebui să plătească contribuţii".

De asemenea, pentru stimularea producţiei româneşti de alimente, PSD propune acordarea unei prime pentru producătorii agricoli români care livrează produsele obţinute la fabricile de alimente din ţară.

"Sprijinim astfel principiul 'Fabricat în România'. Este vorba de o primă de 10% din valoarea produselor agricole procesate în ţară. Această măsură contribuie la dezvoltarea industriei alimentare autohtone, la menţinerea şi crearea a noi locuri de muncă în domeniu, la stoparea cercului vicios în care România vinde ieftin produse agricole şi importă la preţuri mari produse finite, uneori de calitate destul de slabă. Având în vedere că în ceea ce priveşte cerealele sau floarea soarelui, producem mult mai mult decât consumăm, prin sprijinirea agricultorilor pentru a procesa produsele în România, ţara noastră se poate transforma din 'grânarul Europei' într-unul dintre principalii furnizori de alimente pentru Europa", a completat Rotaru.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272