REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Rubarba: proprietăți și beneficii și rețete delicioase

Rubarba: proprietăți și beneficii și rețete delicioase

Replica API 12 aprilie 2021 | 00:00 907

Rubarba, numită și revent, este o legumă unică, ce este cunoscută mai ales pentru tulpinile ei acre. În unele zone, ea este încadrată la fructe, iar în Asia, rădăcinile de rubarbă sunt folosite adeseori că remediu naturist.

Sursă foto: Shutterstock

Rubarba are frunze mari, susținute de tulpini (pețioluri) cărnoase, care se consumă. Deși frunzele plantei sunt toxice, tijele/tulpinile sunt folosite în prepararea plăcintelor, compoturilor și altor alimente, pentru aromă lor acră și înțepătoare, scrie doc.ro.

Tocmai datorită gustului ei acru, rubarba este o legumă care este gătită, de obicei, cu anumite cantități de zahăr. Tijele sau tulpinile au o nuanță ce variază de la roșu la roz și până la un verde șters și au o consistentă care este similară cu cea a tijelor de țelină.

Ce nutrienți conține rubarba

Rubarbă nu este o legumă bogată neapărat în nutrienți esențiali, însă ea are un conținut scăzut de calorii. Totodată, rubarbă este o sursă foarte bună de vitamina K, asigurând între 26-37% din necesarul zilnic recomandat de vitamina K, la o porție de 100 de grame. Acest procent variază, mai ales dacă rubarbă este preparată termic sau nu. La fel că alte legume, rubarbă este și foarte bogată în fibre, oferind cantități similare cu cele pe care le au portocalele, merele sau țelină.

O porție de 100 de grame de rubarbă fiartă, cu adaos de zahăr, conține: 116 calorii, 31,2 grame carbohidrați, 2 grame de fibre, 0,4 grame de proteine, însă și cantități importante de vitamina K1, calciu, vitamina C, potasiu, acid folic.

Această legumă are un conținut moderat de vitamina C, ea asigurând 6% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C, la o porție de 100 de grame.

Ce proprietăți și beneficii are rubarba

Scade valoarea colesterolului - Tijele de rubarbă sunt o sursă bună de fibre. În cadrul unui studiu* controlat, bărbații cu valori mari ale colesterolului seric au mâncat 27 de grame de fibre din tulpinile de rubarbă, în fiecare zi, pe o perioada de o luna. Cercetătorii au descoperit că acest consum de fibre din tulpini a redus colesterolul circulant al participanților cu până la 8% și a scăzut și colesterolul LDL (rău) cu până la 9%.

Sursă excelență de antioxidanți - Un studiu sugerează că, de fapt, cantitatea totală de polifenoli a rubarbei este mai mare chiar și decât conținutul de polifenoli din frunzele de kale. În plus, compușii antioxidanți din rubarbă includ antocianine, care sunt responsabile de culoarea roșie a acestei legume și care contribuie la anumite beneficii pentru sănătate.

Rubarbă mai conține și calciu, un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților. 1 cană de rubarbă asigura 105 mg de calciu, ceea ce înseamnă cam 10% din cât au nevoie adulții în alimentația lor zilnică. Rubarbă mai este și o sursă bună de luteina, un compus care are grijă de pielea și de ochii tăi, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi.

Rubarba rețete

Compot de rubarbă

Ingrediente:

800 grame tulpini de rubarbă, tăiate în bucăți de 2 cm (cam 6 căni)

1 cană zahăr

1 bucată de 2,5 cm de ghimbir, fără coajă, dat pe răzătoarea mică

Mod de preparare

Amestecă bucățile de rubarbă cu zahărul într-o cratiță mare, însă nu o pune încă pe foc. Lasă compoziția deoparte, să se "așeze", până când rubarbă își lasă zeamă, aproximativ 10 minute.

Pune cratiță cu rubarbă la fier, la foc mediu spre mare, amestecând din când în când. Redu flacăra și fierbe la foc mic cam 5 minute, amestecând ocazional, până când vezi că rubarbă s-a înmuiat, însă unele bucăți au rămas întregi. Ia de pe foc vasul.

Pune ghimbirul ras într-o sită fină, deasupra unui castron mic. Apasă-l bine cu o lingură, până când lichidul iese din ghimbir. Aruncă părțile solide și încorporează lichidul (ar trebui să obții cam 1 linguriță) de la ghimbir în compoziția de rubarbă.

Lasă compotul (care acum are consistentă unui sos) să se răcească bine înainte de a-l servi cu înghețată sau iaurt ori înainte de a-l folosi pentru a prepară alte deserturi.

Chec cu rubarbă

Ingrediente:

3 căni cu tulpini de rubarbă, tocată (aproximativ 350 de grame)

2 linguri plus 1-2 căni de zahăr

1 cană ulei

2 ouă

1 lingură esență de vanilie

3 căni făînă

1 linguriță sare

1 linguriță bicarbonat de sodiu

1 linguriță scorțișoară măcinată

1/4 linguriță praf de copt

1/2 cană nuci pecan măcinate, opțional

Mod de preparare

Încinge cuptorul. Unge cu puțin ulei și tapetează cu făînă două tavi de chec potrivite că mărime.

Amestecă rubarbă tocată cu 2 linguri de zahăr și lasă compoziția deoparte, cât prepari aluatul.

Într-un vas mare, bate uleiul, ouăle, esență de vanilie și combină-le cu restul de zahăr până la omogenizare. În alt vas, separat, amestecă făină, sarea, bicarbonatul de sodiu, scorțișoară și praful de copt. Treptat, încorporează ingredientele uscate în compoziția de ulei (vei obține un aluat gros). Adaugă rubarbă în această compoziție și, dacă vrei, și nucile pecan.

Împarte compoziția de chec în cele două tăvi și da-le la cuptor 50-60 de minute, până când deșertul trece testul cu scobitoarea (atunci când introduci o scobitoare în centrul checului, această iese curată).

Lasă checul să se răcească în tavă 10 minute, înainte de a-l scoate și de a-l mută pe un grătar folosit pentru răcirea deșerturilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920