REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Vin., 29 Sept. 2023
Anul XX Nr. 6501
19.5° Constanța Vineri, 29 Septembrie 2023 Anul XX Nr. 6501

Rusia a vândut Turciei 160.000 de tone de cărbune din teritoriile ucrainene anexate

Rusia a vândut Turciei 160.000 de tone de cărbune din teritoriile ucrainene anexate

Victor ROTARU 20 septembrie 2023 | 00:00 350

Peste 160.000 de tone de cărbune, cu o valoare de cel puţin 14,3 milioane de dolari, care a fost extras în teritoriile ucrainene anexate de Rusia, a fost exportat în Turcia, ţară membră NATO, pe parcursul acestui an, potrivit unor date vamale ruseşti.

Rusia a vandut Turciei 160.000 de tone de carbune din teritoriile ucrainene anexate

Conform acestor date, în perioada februarie-iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de cărbune din regiunile Doneţk şi Luhansk au ajuns în Turcia. Trei producători de pe listă au confirmat pentru Reuters că au livrat cărbune provenit din cele două regiuni spre Turcia în perioada menţionată. Spre deosebire de SUA şi Uniunea Europeană, Turcia nu a restricţionat schimburile comerciale cu Rusia sau cu acele teritorii ale Ucrainei controlate de Moscova.

Autorităţile de la Washington au avertizat companiile să nu ajute Rusia în războiul său împotriva Ucrainei şi nici să nu ocolească sancţiunile. Datele provenite de la un furnizor de date comerciale, analizate de Reuters, arată că în perioada februarie-iulie 2023 cărbune provenit de la cel puţin 10 producători a ajuns în Turcia. Această ţară membră NATO a devenit de departe cea mai mare destinaţie de export pentru cărbune din teritoriile ucrainene anexate de Rusia a fost vândut în Turcia, în condiţiile în care aici au ajuns 95% din livrări în perioada februarie-iulie 2023.

Turcia este un mare consumator şi importator de cărbune

Turcia, un mare consumator şi importator de cărbune, merge împotriva tendinţei mondiale prin creşterea ponderii cărbunelui în producţia de electricitate. În primul semestru al acestui an, Turcia a produs 31,5 milioane megawaţi oră de electricitate din cărbune, în creştere cu un sfert comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele oficiale. Vânzătorii de cărbune sunt companii înregistrate în Rusia şi în teritoriile ucrainene anexate de Rusia, potrivit registrului companiilor ruseşti Spark. De cealaltă parte, cumpărătorii sunt companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite şi jurisdicţii offshore precum Belize şi Insulele Virgine Britanice, arată datele vamale.

Pe listă nu se regăseasc companii turceşti. Chiar dacă datele comerciale nu oferă o imagine completă a modului cum a fost exportat cărbunele, ele arată totuşi că o parte din cărbune a ajuns în Turcia via portul rusesc Rostov precum şi prin portul rusesc de la Marea Neagră Novorossiisk, care au ambele conexiuni feroviare cu Doneţk şi Luhansk. Sancţiunile americane impuse la data de 21 februarie 2022, cu trei zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile din aşa-numitele republici Doneţk şi Luhansk.

Două zile mai târziu, Uniunea Europeană a anunţat un set de măsuri precum o interdicţie a importurilor de bunuri din cele două regiuni. Turcia nu aplica restricţii similare dar a spus în repetate rânduri că recunoaşte integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, autorităţile de la Ankara au jucat un rol crucial de mediere a unui acord, acum expirat, între Rusia şi Ucraina care a permis acesteia din urmă să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră, potrivit digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
14113451724
5/49
1610388237
joker
11339203516