REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
7.4° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

Rusia acuză SUA de ipocrizie în legătură cu CPI şi Israel

Rusia acuză SUA de ipocrizie în legătură cu CPI şi Israel

A.F. 1 mai 2024 | 00:00 188

Rusia a declarat marţi că Statele Unite sunt ipocrite prin faptul că se opun anchetei Curţii Penale Internaţionale (CPI) cu privire la Israel, dar sprijină mandatul de arestare al CPI împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

Rusia acuza SUA de ipocrizie in legatura cu CPI si Israel

CPI - care poate inculpa persoane pentru crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid - investighează atacul Hamas din 7 octombrie 2023 şi asaltul militar devastator al Israelului în Gaza, intrat în a şaptea lună.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat luni că Statele Unite nu sprijină investigaţia CPI asupra Israelului şi nu consideră că aceasta are jurisdicţie.

Preşedintele american Joe Biden a afirmat anul trecut că decizia CPI de a emite mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin este justificată. Statele Unite au pus la dispoziţia CPI detalii despre presupuse crime de război ale Rusiei în Ucraina.

'Washingtonul a sprijinit din plin, dacă nu chiar a stimulat, emiterea mandatelor CPI împotriva conducerii ruse', a scris marţi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, într-o postare pe Telegram.

Dar 'sistemul politic american nu recunoaşte legitimitatea acestei structuri în relaţie cu el însuşi şi cu sateliţii lui', a adăugat Zaharova, potrivit căreia o astfel de poziţie este 'absurdă' din punct de vedere intelectual.

Kremlinul a calificat emiterea mandatului împotriva lui Putin drept scandaloasă şi nulă din punct de vedere juridic, dat fiind că Rusia nu este semnatară a Statului de la Roma, tratatul care a instituit CPI.

SUA şi Israelul nu sunt nici ele membre ale CPI, însă Teritoriile palestiniene au fost admise ca membru în 2015.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat vineri că o decizie a CPI nu va afecta acţiunile Israelului, dar va stabili un precedent periculos.

Oficiali israelieni sunt îngrijoraţi că CPI ar putea emite mandate de arestare împotriva lui Netanyahu şi a altor înalţi responsabili, pentru prezumtive încălcări ale dreptului umanitar internaţional în Fâşia Gaza, au relatat mass-media israeliene, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407