REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Rusia, condamnată de CEDO pentru că nu recunoaşte cuplurile homosexuale

Rusia, condamnată de CEDO pentru că nu recunoaşte cuplurile homosexuale

A.F. 17 ianuarie 2023 | 17:10 527

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia pentru că nu a dat nicio formă de recunoaştere juridică cuplurilor homosexuale, ceea ce, potrivit Curţii europene de la Strasbourg, a devenit o obligaţie pentru toate ţările care sunt parte a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, relatează agenţia EFE.

Rusia, condamnata de CEDO pentru ca nu recunoaste cuplurile homosexuale

În hotărârea sa, CEDO susţine că această obligaţie de a da cuplurilor homosexuale ''un cadru juridic specific'' care să le garanteze ''o recunoaştere şi o protecţie adecvate în relaţiile lor de cuplu'' derivă din propria sa jurisprudenţă asupra interpretării articolului 8 al Convenţiei, cel referitor la viaţă privată şi de familie, citează Agerpres.

În cazul asupra căruia s-a pronunţat instanţa europeană, reclamanţii au fost şase persoane cu cetăţenie rusă şi care formau trei cupluri homosexuale. Acestea s-au adresat CEDO între iulie 2010 şi mai 2014, după ce justiţia rusă le-a respins cererile de a fi înscrise în Registrul Stării Civile drept cupluri căsătorite.

Judecătorii europeni au indicat faptul că statele membre ale Consiliului Europei au o marjă de apreciere asupra formulei juridice pe care o oferă acestor cupluri, ceea ce înseamnă că aceasta nu trebuie să fie în mod necesar recunoaşterea căsătoriei. Or, legislaţia rusă nu prevede niciun statut legal pentru cuplurile de acelaşi sex şi Rusia nici nu a manifestat vreo intenţie de a revizui această legislaţie pentru a da o formă de recunoaştere acestor cupluri, motivează aceiaşi judecători ai CEDO.

Această instanţă europeană a respins şi argumentele autorităţilor ruse, respectiv protejarea valorilor familiei tradiţionale, protejarea minorilor în faţa promovării homosexualităţii şi opoziţia majorităţii opiniei publice din Rusia faţă de revizuirea legislaţiei în sensul recunoaşterii cuplurilor de acelaşi sex.

În motivaţia sa, CEDO afirmă că protecţia juridică a cuplurilor homosexuale nu aduce niciun prejudiciu familiilor constituite în formă tradiţională, nici nu le compromite viitorul sau integritatea şi că ar fi ''incompatibil cu valorile subiacente ale Convenţiei ca un grup minoritar să nu-şi poată exercita drepturile decât cu condiţia ca majoritatea să le accepte''.

Această sentinţă, ale cărei efecte juridice sunt mai mult decât îndoielnice dată fiind situaţia politică şi internaţională a Rusiei, vine după ce această ţară a fost exclusă din Consiliul Europei în martie anul trecut, după lansarea invaziei asupra Ucrainei.

Tratatul acestei organizaţii prevede însă că o ţară care părăseşte Consiliul Europei este în continuare obligată să aplice hotărârile CEDO date în cazurile înaintate acestei instanţe într-un termen de şase luni de când a încetat statutul de membru al respectivei ţări.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa se înroleze la Ucrainieni ca să mai triaza din ei.
2
1
De-ar crapa toti poponarii inpreuna cu cei care le iau apararea
2
1
CEDO sa su ga ciocanul
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614