REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Rusia creează condițiile pentru o ofensivă militară de pe teritoriul Belarusului

Rusia creează condițiile pentru o ofensivă militară de pe teritoriul Belarusului

Victor ROTARU 25 decembrie 2022 | 00:00 437

Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) evaluează ofensiva rușilor de pe teritoriul belarus drept improbabilă, dar posibilă.

„Moscova creează condițiile pentru un nou curs de acțiune cel mai periculos - o invazie reînnoită a nordului Ucrainei, care poate viza Kievul. Poate fi o operațiune de dezinformare rusă sau reflectă adevărata intenție a lui Putin. Astăzi, indicatorii sunt amestecați - unele dovezi verificabile ale formării de trupe rusești în Belarus au mai mult sens ca parte a pregătirilor pentru o nouă ofensivă decât ca parte a exercițiilor și antrenamentului, în timp ce nu există dovezi că Moscova pregătește activ o forță de atac în Belarus.

Preocupările cu privire la posibilitatea ca Putin să continue această invazie nu sunt cu siguranță o simplă operațiune de informare ucraineană menită să facă presiuni asupra Occidentului pentru a furniza Kievului mai multe arme, așa cum au sugerat unii analiști occidentali. Potrivit ISW, o altă invazie rusă pe scară largă din Belarus este puțin probabilă în această iarnă, dar ar trebui luată în serios.

ISW a notat că pe 24 decembrie, Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat în mod demonstrativ prezența unui spital de campanie în Belarus. Înainte de aceasta, Statul Major al Forțelor Armate a anunțat că trupele ruse intenționează să desfășoare cel puțin încă un spital de campanie în Belarus.

"Spitalele de campanie nu sunt obligatorii pentru exerciții și pot indica pregătiri pentru ostilități. Apariția spitalelor de campanie a fost unul dintre ultimii indicatori observați înainte ca Rusia sa lanseze o invazie la scara larga", a subliniat institutul.

De asemenea, analiștii au remarcat că Rusia continuă să desfășoare trupe în Belarus sub pretextul unor exerciții, iar unele tancuri rusești T-90 dislocate în Belarus la sfârșitul lui decembrie 2022 au fost văzute purtând camuflaj de iarnă.

„Echiparea tancurilor cu camuflaj de iarnă nu este absolut necesară pentru exerciții și poate indica pregătirea pentru operațiuni reale de luptă în timpul iernii. În același timp, desfășurarea spitalelor de campanie și revopsirea tancurilor pot face, de asemenea, parte dintr-o operațiune de informare”, se arată în raport, potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212