REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Rusia îl acuză pe Băsescu de declaraţii profasciste, în contextul atacurilor din Norvegia

Rusia îl acuză pe Băsescu de declaraţii profasciste, în contextul atacurilor din Norvegia

Replica API 25 iulie 2011 | 00:00 62

Ambasadorul Rusiei la NATO, Dimitri Rogozin, a atras, astăzi, atenţia asupra propagării fascismului în Europa, în contextul atentatului din Norvegia soldat cu 92 de morţi, şi a evocat din nou declaraţia preşedintelui român Traian Băsescu, potrivit căreia, dacă ar fi fost în locul mareşalului Antonescu, în 1941, şi el i-ar fi îndreptat pe ostaşii români peste Prut. "Suntem astăzi martorii fascizării unei părţi a europenilor", a spus Dimitri Rogozin, într-un interviu telefonic pentru postul de televiziune Vesti, citat de Agerpres.

El a semnalat că în Europa are loc o radicalizare bruscă a sistemului politic, iar lideri europeni ca preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au recunoscut eşecul multiculturalismului, al politicii toleranţei faţă de migranţi. Totodată, diplomatul rus a spus că alianţe militare ca NATO se dovedesc incapabile "să-i protejeze pe europeni de asemenea atacuri ale teroriştilor solitari".

"Cum se poate lupta cu neonazismul în Europa, dacă în statele baltice acesta este la limită (...)? Dar ce să vorbim de statele baltice? Uitaţi, în România, preşedintele Traian Băsescu, pe 22 iunie, anul acesta, la trista aniversare de la atacul Germaniei fasciste asupra URSS, a declarat că el, în locul mareşalului Antonescu, le-ar fi ordonat, de asemenea, ostaşilor români să treacă hotarul", a evocat Rogozin.

"Dacă în interiorul NATO, în interiorul UE, există persoane cu cea mai înaltă funcţie în stat care practic fac declaraţii profasciste, (liderii europeni - n.r.) nu au de ce să se indigneze că unii cetăţeni le interpretează ca pe un ordin de atac", a adăugat ambasadorul rus la NATO, afirmând că "politicienii europeni trebuie să tragă o concluzie în această privinţă".

Aserţiunile pe peme istorice ale preşedintelui României, dintr-un interviu televizat, au fost dur criticate de Moscova. Pe 30 iunie, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse, Aleksandr Lukaşevici, s-a declarat revoltat de afirmaţiile liderului român, calificându-le "o bravadă neruşinată". Ulterior, şi preşedintele rus Dmitri Medvedev l-ar fi atacat pe Traian Băsescu în marja reuniunii Consiliului NATO-Rusia, care a avut loc pe 2 iulie la Soci, în sudul Rusiei, aspect relatat de Dimitri Rogozin pe Twitter.

Cum îşi justifică asasinul norvegian crimele odioase

Obsedat de perspectiva islamizării ţării sale, Anders Behring Breivik a vrut ca prin masacrul de vineri "să trezească masele". Şocant este că el are inima împăcată că a nu a făcut nimic rău. Crime sinistre, dar necesare - astfel şi-a justificat norvegianul de 32 de ani, în faţa anchetatorilor, masacrul de pe insula Utoeya şi atacul cu bombă de vineri din centrul capitalei Oslo, soldate cu cel puţin 93 de morţi. Anders Behring Breivik şi-a recunoscut faptele, mărturisind că a acţionat de unul singur. El a fost pus deja sub acuzare pentru terorism.

O ţară îndurerată şi încă în stare de şoc încearcă să afle răspunsul la întrebarea ce anume l-a mânat pe tânărul norvegian să comită aceste fapte cumplite.

Aparent, Breivik, autodeclarat un militant împotriva Islamului, era nemulţumit de politica "tolerantă" a guvernului laburist faţă de musulmani. Din acest motiv a ales tabăra de vară a tinerilor laburişti de pe insula Utoeya drept ţintă a răzbunării sale.

Un filmuleţ de 12 minute şi un manifest de 1500 de pagini, publicate cu puţin timp înainte de comiterea atacurilor sub pseudonimul Andrew Breivik, indică faptul că norvegianul plănuia faptele de câţiva ani, mai precis din 2009.

Sursa: evz.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272