REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Rușii demolează celebrul teatru din Mariupol

Rușii demolează celebrul teatru din Mariupol

Ana Maria Lipan 25 decembrie 2022 | 00:00 240

La Washington, Volodimir Zelenski a făcut provizii de imagini pentru cărţile de istorie, precum şi de promisiuni. Dar numai pe câmpul de luptă Ucraina va putea cu adevărat convinge Statele Unite şi Occidentul să o susţină în continuare, potrivit analiştilor. Scurta vizită de miercuri a preşedintelui ucrainean, care nu şi-a părăsit ţara de la începutul invaziei rusești, în februarie, vine „într-unul dintre cele mai sumbre momente, deoarece amintirea victoriei de la Herson  se stinge, iar costul războiului continuă să crească”, analizează Michael Horowitz, expert în probleme de securitate din compania de consultanţă Le Beck. Între timp, Vladimir Putin admite pentru prima oară că Rusia se află în război împotriva Ucrainei. De asemenea, dictatorul rus a spus că, mai devreme sau mai târziu, conflictele se încheie cu negocieri.

Kievul acuză autorităţile proruse că demolează teatrul din Mariupol 

Guvernul ucrainean a acuzat vineri autorităţile proruse din oraşul ocupat Mariupol, din sud-estul Ucrainei, că demolează ruinele teatrului dramatic din oraş, bombardat în martie cu sute de civili refugiaţi înăuntru, transmite EFE. "Teatrul Dramatic din Mariupol nu mai există. Forţele de ocupaţie distrug urmele crimelor lor şi nu le pasă dacă este o clădire de patrimoniu cultural", a scris ministrul culturii ucrainean, Oleksandr Tkacenko, pe canalul său Telegram, potrivit digi24.ro. 

Clădirea devenise un simbol al conflictului, precum şi al "războaielor împotriva culturii ucrainene pe care Rusia le poartă de secole", a spus ministrul ucrainean, care a cerut ca responsabilii să fie aduşi în faţa justiţiei.

El şi-a însoţit postarea cu un videoclip care arată un buldozer dărâmând un zid aflat încă în picioare deasupra unui morman de moloz, pe fundalul a ceea ce se presupune că sunt panouri cu portrete de scriitori ruşi, amplasate de autorităţile proruse pentru a ascunde rămăşiţele clădirii. La rândul său, comisarul pentru drepturile omului din parlamentul ucrainean, Dmitro Lubineţ, a afirmat că, prin acest gest, forţele de ocupaţie au distrus "ceea ce a fost cândva un monument arhitectural proeminent al oraşului şi locul în care sute de oameni au murit şi au supravieţuit în acelaşi timp". "Nu vom uita şi nu vom ierta niciodată", a subliniat el pe canalul său Telegram.

Un consilier al fostului primar al lui Mariupolului, Petro Andriuşcenko, a relatat prin acelaşi serviciu de mesagerie că autorităţile proruse au demolat deja jumătate din teatru. "În două zile nu va mai exista nici măcar o amintire fizică", a declarat el. Clădirea Teatrului Dramatic Regional din Doneţk, care a servit drept adăpost antibombe încă de la începutul invaziei ruse, a fost bombardată pe 16 martie, într-un atac în care se estimează că au fost ucişi peste 500 de civili.

Rușii au bombardat un spital din Harkov și internatul unei școli din Donețk, anunță autoritățile ucrainene

În urma bombardamentelor din ultima zi, internatul unei școli din orașul Kramatork, regiunea Donețk, a fost distrus, iar în regiunea Harkov a fost lovită o clădire a Spitalului Districtual Central, patru muncitori fiind răniți, relatează Ukrainska Pravda. În timpul nopții, atacurile din Donețk au avut loc asupra așezărilor aflate de-a lungul liniei frontului, iar în dimineața zilei de vineri, forțele ruse au bombardat orașul Avdiivka. Loviturile au avut loc după ce joi după-amiază, un atac cu rachete a distrus internatul unei școli din Kramatorsk. În total, șapte civili au fost răniți în Donțek, în atacurile din ultima zi. În Harkov, forțele ruse au lansat lovituri cu rachete și artilerie, bombardând așezările de graniță din districtele Harkov, Ciuhuiiv, Kupiansk și Izium, anunță vineri, șeful Administrației Regionale de Stat, Oleg Sinegubov. „În comunitatea Vovchansk, garajele erau în flăcări, în urma loviturilor. Blocul economic al Spitalului Districtual Central a fost avariat. Patru angajați ai spitalului au fost răniți – trei bărbați și o femeie. Un alt bărbat de 62 de ani a suferit și el răni de schije. Toate victimele sunt în stare moderată, nu există amenințări la adresa vieții lor”, a precizat oficialul local, într-o postare pe Telegram. Sinegubov avertizează și asupra pericolului ridicat reprezentat de mine. La Izium, un bărbat de 25 de ani a fost rănit după ce un dispozitiv exploziv a sărit în aer în pădure.

 

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212