REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
11.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

S-a depus proiectul de lege privind Fondul pentru Viitorul României

S-a depus proiectul de lege privind Fondul pentru Viitorul României

Replica API 24 iunie 2015 | 19:44 188

Până la proiectul de țară, pe care și l-au asumat toate figurile politice din ultimii 150 de ani, nerealizând nici unul, luăm în calcul viitorul acestei națiuni, dacă mai este cazul. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că Educația din această țară se îndreaptă vertiginos spre standardele epocii de piatră, însă, marți, a fost depus în Parlamentul României un proiect de lege menit să reprezinte un imbold pentru tinerii promițători.

Președintele partidului România Unită, Bogdan Diaconu, a depus marți proiectul privind Fondul pentru Viitorul României (FVR), care „are în vedere stimularea elevilor de elită și acordarea unui sprijin material pentru ca aceștia să își poată desfășura în condiții normale studiile”.

„Prezentul proiect de lege are ca scop și încurajarea evoluției demografice, grav afectate de perioadele de criză succesivă și de decădere economică a României din ultimii 25 de ani. Creșterea copiilor nu mai trebuie să fie o povară pentru familiile de români, ci o bucurie și o responsabilitate a întregii societăți dacă dorim ca națiunea română să aibă un viitor, și tocmai de aceea sprijinirea elevilor merituoși cu burse reprezintă soluția prin care statul român poate contribui la încurajarea familiilor și la creșterea generațiilor viitoare pe care România să se poată baza”, a spus Diaconu, în expunerea sa de motive.

Să reținem câteva aspecte notabile din proiect:

1. Prin prezenta lege se înființează Fondul pentru Viitorul României, prescurtat FVR.

2. Fondul pentru Viitorul României este alcătuit din sumele provenite din taxa de responsabilitate socială.

3. Orice companie a cărei cifră de afaceri anuală depășește echivalentul în lei a 10 milioane de euro plătește la încheierea anului fiscal taxa de responsabilitate socială care este echivalentul a 0,5 la sută din cifra de afaceri.

4. Fondul pentru Viitorul României este administrat de Banca Națională a României.

5. (2). Bursa FVR se acordă pe o perioadă de un an calendaristic începând cu luna imediat următoare încheierii anului școlar. După adoptarea prezentei legi, acordarea burselor FVR începe imediat după încheierea anului fiscal în curs până la încheierea anului școlar.

(3). Fiecare unitate de învățământ în care se predau cursuri la clasele I-XII va comunica imediat Băncii Naționale a României după emiterea diplomelor la sfârșit de an școlar numărul de premianți și numărul de elevi olimpici calificați la olimpiadele naționale sau internaționale pentru acordarea de burse FVR, precum și contul instituției de învățământ pentru trimiterea sumei care să acopere plata burselor FVR pentru 12 luni.

(6).Cuantumul bursei FVR va fi de 500 RON pentru elevii care au obținut premiul I, de 400 RON pentru elevii care au obținut premiul II și de 300 RON pentru elevii care au obținut premiul III, de 500 de RON pentru elevii din ciclul primar care au obținut în decursul anului școlar doar calificative de ”Foarte bine” și de 500 de RON pentru elvii care s-au calificat la olimpiadele naționale sau internaționale.

(7). Instituțiile de învățământ au obligația să folosească sumele primite pentru bursele FVR doar în acest scop și să achite suma lunară aferentă fiecărui elev premiant în prima săptămână a fiecărei luni.

M.F.V

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272