REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

S-a umplut judeţul de pocnitori: 30.000 au fost confiscate de poliţişti

S-a umplut judeţul de pocnitori: 30.000 au fost confiscate de poliţişti

Replica API 14 decembrie 2011 | 00:00 75

Luna petardelor

Luna petardelor

Încă de la începutul lunii decembrie în Constanţa pocnitorile au început să răsune de pretutindeni. În pieţe, comercianţii vând nestingheriţi, iar copiii se înghesuie să cumpere. Numărul accidentelor provocate de acestea cresc de la an la an şi nu puţine sunt cazurile în care victimele rămân infirme şi marcate pe viaţă. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţia Judeţean Constanţa se implică şi anul acesta în diferite acţiuni care vor fi demarate până pe data de 15 ianuarie 2012, pentru a evita comercializarea petardelor de către persoanele neautorizate.

Comisarul şef Mihai Toporan din cadrul Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice al IPJ susţine că singurele pocnitori permise de lege sunt cele de categoria I. Din acestea fac parte artificii de pom, jerbe, lumânări de tort, focuri bengale, şerpi cu scântei şi granule scânteietoare. Tot în categoria permise intră şi jocurile de artificii pentru nuntă. Acestea însă pot fi aprinse numai de firmele autorizate: "Pentru jocuri de artificii avem vreo 5 societăţi comerciale în Constanţa", a afirmat Mihai Toporan. Obiectele zburătoare şi petardele fie de dimensiuni mici sau mari sunt strict interzise: "Petardele nu fac parte din categoria I, adică sunt interzise, valabil şi pentru obiectele zburătoare. Din categoria II, III şi IV sunt permise doar persoanelor care au atestat ca pirotehnician. Suntem într-o acţiune totală de la 1 noiembrie. A fost etapa de autorizare, am autorizat 22 de societăţi să vândă artificii lumânări şi jerbe", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, comisarul şef Mihai Toporan. Urmare a controalelor efectuate, până în prezent au fost confiscate 30.000 de petarde. Deşi persoanele fizice neautorizate riscă o pedeapsă de la 3 luni până la 1 an de închisoare pentru comercializarea petardelor, unii par să nu se teamă. Aşa se face că un puşti de 17 ani a fost prins în comuna Nicolae Bălcescu în timp ce vindea petarde. Băiatului i-au fost confiscate nici mai mult nici mai puţin de 1.500 de petarde. Pentru a diminua fenomenul comercializării petardelor "la negru" din această perioadă, reprezentanţii Serviciului Arme, Explozibili şi Substanţe Toxice, în colaborare cu Poliţia de Frontieră şi cu sprijinul jandarmilor contănţeni, vor efectua controale periodice până pe data de 15 ianuarie: "Facem apel la toţi părinţii, profesorii şi învăţătorii să îi supravegheze pe copii", a subliniat comisarul şef Mihai Toporan.

Camer NEGIP

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272