REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

S&P Global: Economia zonei euro se stabilizează în martie

S&P Global: Economia zonei euro se stabilizează în martie

A.F. 22 martie 2024 | 00:00 85

Datele preliminare arată că economia zonei euro este la un pas de a reveni pe creÅŸtere în martie, depăşind aÅŸteptările, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat joi, ce indică atenuarea presiunilor inflaÅ£ioniste, transmit Bloomberg ÅŸi Reuters.

S&P Global: Economia zonei euro se stabilizeaza in martie

TotuÅŸi, evoluÅ£iile sunt inegale, cu o redresare solidă a activităţii în sectorul serviciilor, care compensează declinul din industrie. Decalaje similare există între principalele economii ale zonei euro: Germania ÅŸi FranÅ£a.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global ÅŸi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat în martie la 49,9 puncte, de la 49,2 puncte luna precedentă, dar sub pragul de 50 de puncte care separă o creÅŸtere de o contracÅ£ie a economiei. AnaliÅŸtii se aÅŸteptau la un nivel de 49,7 puncte.

"Economia zonei euro se descurcă în primul trimestru ÅŸi apar primele speranÅ£e", a apreciat Bert Colijn de la ING.

Scăderea activităţii economice în Germania s-a atenuat uÅŸor în martie, pe fondul stabilizării din sectorul serviciilor. TotuÅŸi, declinul din FranÅ£a s-a adâncit, cererea pentru bunuri ÅŸi servicii "made in France" s-a deteriorat ÅŸi a crescut rata ÅŸomajului. În schimb Spania înregistrează un ritm solid de creÅŸtere.

MulÅ£i oficiali BCE ÅŸi-au exprimat sprijinul pentru o primă reducere a costurilor de împrumut, de la actualul nivel ridicat record, cel mai probabil în iunie, dezbaterea concentrându-se acum la cât de multe scăderi ale dobânzii vor urma.

Banca NaÅ£ională a ElveÅ£iei (BNS) a decis joi să reducă dobânda de politică monetară, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând astfel iniÅ£iativa în raport cu alte mari bănci centrale din întreaga lume care sunt aÅŸteptate să urmeze exemplul în cursul acestui an.

În schimb, Banca Angliei (BoE) a decis joi să menÅ£ină dobânda de politică monetară la 5,25%, cel mai ridicat nivel începând din 2008, iar guvernatorul BoE, Andrew Bailey, a declarat că economia britanică "progresează în direcÅ£ia cea bună ÅŸi există noi semne încurajatoare că inflaÅ£ia scade", dar este nevoie de mai multă certitudine că presiunile asupra preÅ£urilor sunt sub control.

Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a crescut în martie la 51,1 puncte, de la 50,2 puncte în luna precedentă, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni ÅŸi depăşind estimările analiÅŸtilor. Dar indicele privind sectorul industrial a scăzut în martie la 45,7 puncte, cel mai redus nivel din ultimele trei luni, ÅŸi sub previziunile analiÅŸtilor.

Zona euro a evitat recesiunea la finalul anului trecut, iar economiÅŸtii se aÅŸteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creÅŸtere de 0,5%.

"Dacă spera cineva la o redresare a industriei în primul trimestru, este timpul să arunce prosopul. TotuÅŸi, există motive de speranţă. Companiile rămân optimiste în legătură cu viitoarea producÅ£ie", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist ÅŸef la Hamburg Commercial Bank, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108