rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Sabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!

Asociația Elevilor din Constanța este o organizaţie care are ca scop reprezentarea intereselor comune ale elevilor din județul Constanța, de a promova drepturile și de a stimula participarea acestora la actul educațional. AEC a fost înfiinţată în anul 2013. Preşedintele Asociaţiei este Sabina Spătariu, cea care a acordat un interviu cotidianului Replica. Aceasta a vorbit despre problemele cu care se confruntă elevii din Constanţa în contextul pandemiei, despre bursele pe care le primesc sau nu elevii, dar şi despre probleme transportului gratuit în comun de care aceştia ar trebui să beneficieze. De asemenea, printre proiectele pentru care AEC militează se numără şi organizarea examenelor naţionale, cu toate că pandemia de coronavirus este tot mai agresivă.

De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional. Printre victoriile pe care AEC le-a obţinut amintim obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa.

“Dacă lăsam garda jos, elevii nu primeau burse”

Sabina Spătariu a precizat în cadrul interviului că, într-un final, elevii constănţeni au beneficiat de burse,dar cu întârziere. De asemenea, consideră că dacă ar fi lăsat garda jos şi nu ar fi reacţionat ferm, autorităţile locale i-ar fi privat pe elevi de acest drept. “Noi am intrat în şedinţa de Consiliu Local şi am propus să se aprobe o hotărâre legală care să respecte cuantumul şi criteriile prevăzute în Ordinul de Ministru. În final, după presiune şi scandaluri ce puteau fi evitate elevii au primit bursele, dar cu întârziere. Dacă nu eram acolo, probabil nu s-ar fi acordat bursele. Noi am cerut ca acestea să fie acordate din timp tocmai pentru că intervin erori care ţin de bănci şi banii pot intra în posesia elevilor cu întârziere. Dacă lăsam garda jos, se putea întâmpla ca elevii să nu primească burse”, a explicat Sabina Spătariu. Aceasta a mai precizat că i se pare incredibil ca într-un oraş de rangul Constanţei să se dorească tăierea burselor. “Putem spune că elevii au primit burse pentru că noi, atunci, am luat atitudine la momentul potrivit”, a declarat preşedintele AEC.

Elevilor nu li se decontează banii pe transport

O problemă majoră cu care se confruntă elevii din Constanţa este reprezentată de mijloacele de transport în comun cu care aceştia fac naveta între localităţile din care provin şi liceele la care învaţă. “În ceea ce priveşte transportul local, acesta este gratuit, elevii au gratuitate şi pe tren. Problema este la transportul judeţean. Elevii fac naveta pentru a ajunge la şcoală. În momentul de faţă plătesc din buzunarul lor, nu primesc banii înapoi deşi legea prevede acest lucru. Există riscul ca mulţi dintre elevi să abandoneze şcoala sau să aleagă să meargă la un liceu din localitatea de unde provin. Elevii nu au ce să facă. Este o problemă ce ţine de autorităţi. Consiliul Judeţean ar trebui să încheie un contract de serviciu public pentru a acorda transportul gratuit şi pentru a respecta un drept al elevilor. Subvenţionarea trebuie făcută atât cu bani de la bugetul loca, cât şi cu bani de la bugetul de stat”, a declarat Sabina Spătariu. Aceasta a mai explicat că este o pasare a responsabilităţii din care doar elevii au de suferit.

Încă sunt elevi care nu pot participa la cursurile online

Cu toate că Guvernul a împărţit tablete elevilor, în Constanţa se pare că încă există elevi care nu pot participa la cursurile online. “Există un număr mare de elevi care nu au telefon, tabletă, internet. Pentru ei educaţia s-a oprit în luna martie şi nu sunt şanse ca aceşti elevi să reuşească. Trebuie asigurat accesul la educaţie care este gratuită. Rata abandonului va creşte când vom trage linie. Ne vom confrunta cu nişte cifre, probabil cele mai mari din ultimii 10 ani”, a explicat preşedintele AEC.

Reticenţă din partea cadrelor didactice

Sabina Spătariu a precizat în cadrul interviului faptul că elevii s-au confruntat cu reticenţa profesorilor în ceea ce priveşte predarea cursurilor în mediu online. “Au fost profesori care nu au vrut să predea sau predau artificial, trimiteau nişte poze. Ne confruntăm cu aceleaşi probleme de ani de zile.Sunt şcoli care nu au infrastructura bună, nu oferă siguranţă elevilor, cu aceeaşi programă încărcată”, a spus preşedintele AEC. De asemenea, Sabina Spătariu susţine iniţiativa Consiliului Judeţean al Elevilor de a organiza o dezbatere cu privire la sumele pe care autorităţile locale le vor acorda învăţământului.

Fondul clasei şi fondul şcolii e un fenomen ce trebuie stopat

Preşedintele AEC a declarat că părinţii suportă cheltuieli din buzunarul propriu, doar pentru a le acorda copiilor lor condiţii decente în clase. Acest lucru ar fi trebuit să fie realizat din fonduri publice, mai spune Sabina Spătariu. “este o slabă finanţare din partea administraţiei locale. Fondul şcolii şi fondul clasei a devenit un fenomen, atâta timp cât părinţii vor continua să acopere aceste cheltuieli care trebuie să vină de la bugetul local, acest fenomen nu se va stopa. Nu e normal ca un părinte să scoată bani din buzunar”, a mai adăugat preşedintele AEC.

AEC are planuri mari

AEC continuă lupta pentru obţinerea burselor pentru toţi elevii din judeţul Constanţa, Sabina Spătariu precizând chiar că urmează să facă o nouă centralizare a localităţilor care nu acordă bursele sau care au încetat să le mai ofere. “Vrem să facem o nouă centralizare, probabil vom ajunge din nou în instanţă pentru că avem refuzuri constante de ani de zile. Un alt obiectiv pe termen scurt este organizarea corectă a examenelor naţionale. Anul trecut au fost persoane care au solicitat ca acestea să nu se mai susţină din cauza pandemiei. Considerăm că trebuie să aibă loc chiar şi în scenariul roşu. Sunt singurele examene care certifică cunoştinţele elevilor”, a menţionat preşedintele AEC.

13 primării, învinse în instanţă

În cadrul interviului, Sabina Spătariu a precizat că din cele 70 de localităţi, doar 42 acordau burse elevilor anul trecut. Au fost învinse în instanţă 13 primării, dar nu toate au aprobat hotărârea de consiliu local, a spus preşedintele AEC. Tânăra a precizat că au existat şi cinci primari care au făcut recurs, cheltuind banii publici pe avocaţi. Amintim că printre localităţile care nu acordă burse se numără, cel puţin după centralizarea făcută cu un an în urmă: Cogealac, Crucea, Băneasa, Lipniţa, Gârliciu, Dumbrăveni, Mereni, dar şi Cuza Vodă.

Video

Diana MAXIMIUC

joi, 18 martie 20214055
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
31 iul 00:22InterviuriStelian GIMA: Ministerul Transporturilor NU consideră IMPORTANTĂ Varianta Techirghiol! Video

Stelian Gima, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța din partea PNL a fost prezent în studioul Replica,...1656

14 iul 23:47InterviuriCÎRJALIU: Prin absurd, ÎNLĂTURAREA mea ABUZIVĂ va reprezenta un DEZASTRU pentru Agigea6184
1 iul 00:06InterviuriGeorge MĂNDILĂ: Se va înființa o ORGANIZAȚIE care se va ocupa de promovarea stațiunii Mamaia2441
10 iul 23:45InterviuriConsilierul PNL Mihaela ANDREI: Proiectul „Constanța coffee break“ va aduce un suflu nou orașului

Mihaela Andrei, consilierul local municipal din partea Partidului Național Liberal, a fost prezentă în studioul...1525

3 iul 00:02InterviuriMedicul Constantin Dina: Varianta DELTA a VIRUSULUI este foarte AGRESIVĂ, INFECTEAZĂ DUBLU! Video2883
15 iul 00:07InterviuriLUPTĂTORUL Alex FILIP se RETRAGE din SPORT și intră în SHOWBIZ. VIDEO2416
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1198

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video2055
19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video11458
26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1450

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video2214
25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!2710
Vremea
22.4°22.4° - 27.3° duminică, 1 august 2021
ConstanțaUmiditate: 65%
Vânt: 4.46 m/s
Presiune: 1011 milibari

Loto
6/4923482026638
5/404212093311
joker2113434310
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 aug 00:00SportCFR Cluj vs Chindia Târgoviște 1-0 / Denis Alibec, decisiv pentru campioană

CFR Cluj a obținut a treia victorie din noul sezon de Liga 1, sâmbătă seară, pe teren propriu, scor 1-0, în fața...35

1 aug 00:00SportFC Voluntari, prima victorie a sezonului (2-1 vs U Craiova 1948)

FC Voluntari a obținut prima victorie din noul sezon de Liga 1, sâmbătă, pe teren propriu, scor 2-1, în fața...95

1 aug 01:19SportRomânia a coborât pe locul 23 în clasamentul pe medalii / China se menține pe prima poziție

România a coborât de pe locul 21 pe 23 în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, la finalul zilei...121

1 aug 00:00SportIanis Hagi, gol spectaculos în prima etapă - A deschis scorul pentru Rangers, dar a părăsit terenul după un fault dur al unui adversar

Ianis Hagi a debutat perfect în noul sezon din Scoția: internaționalul român a înscris un gol spectaculos pentru...147

Local
31 iul 23:51LocalUn CONTAINER s-a DESPRINS și a AVARIAT o MAȘINĂ, între Castelu și Murfatlar!

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că traficul rutier este întrerupt,...1544

31 iul 23:52LocalPERCHEZIȚII DIICOT: Un individ prins în MAMAIA!

La data de 29.07.2021, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din...1384

31 iul 23:52LocalLinia estivală City Tour, DEVIATĂ. VEZI pe ce RUTĂ!

596

31 iul 23:52LocalȘEDINȚĂ de Consiliu Local, la Medgidia. Vezi ce proiecte s-au aprobat!

Joi, 29 iulie 2021, s-a desfășurat ședința ordinară a lunii iulie în cadrul Consiliului Local Municipal Medgidia....585

31 iul 23:53LocalRAEDPP scoate la LICITAȚIE trei AUTOTURISME

Regia Autonomă ,,Exploatarea Domeniului Public şi Privat” Constanţa organizează licitație publică cu plic...1103

31 iul 23:53LocalO MAȘINĂ s-a RĂSTURNAT și a ajuns în ȘANȚ, la HÂRȘOVA! ȘOFERUL era MORT de BEAT

700

Politică
31 iul 00:13PoliticăCioloș: Nu renunţăm la alegerea primarilor în două tururi

Copreşedintele USR PLUS, europarlamentarul Dacian Cioloş a declarat, vineri, la Teleorman, că formaţiunea sa...281

31 iul 00:15PoliticăRăsăuțeanu îl atacă pe Caragheorghe: „De ce jucați teatru?”

Ședința de Consiliu Local Municipal nu se putea desfășura nici de această dată în liniște și prietenește....560

31 iul 00:16PoliticăBăsescu tună și fulgeră: Drulă trebuie să demisioneze!

711

31 iul 00:16PoliticăBarna execută ordinul lui Cîțu: Va fi primit în audiență de Patriarhul României

Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu să implice mai mult Biserica Ortodoxă Română în campania de vaccinare...456

31 iul 00:18PoliticăMinistrul Muncii anunță noi ajutoare: banii merg către românii lăsați fără avuții de inundații

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că 82 de familii şi persoane singure din şapte judeţe vor primi ajutoare...310

31 iul 00:19PoliticăBarna: Problema este viteza reformelor. Intenţie de schimbare există la toate partidele din coaliţie

340

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1198

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2055

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11458

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1450

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2214

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2710

Monden
31 iul 00:00MondenEmisiunea de talente The X Factor a lui Simon Cowell, anulată după 17 ani

Emisiunea de talente „The X Factor” a lui Simon Cowell a fost anulată de ITV după 17 ani, informează The Sun,...300

31 iul 00:00MondenRegé-Jean Page va fi Sfântul, într-o nouă adaptare Paramount a romanelor scrise de Leslie Charteris

Actorul Regé-Jean Page, care a devenit cunoscut graţie rolului din serialul „Bridgerton”, va interpreta rolul...208

31 iul 00:00MondenGérard Depardieu va filma un lungmetraj în Rusia

Actorul francez Gérard Depardieu, cetăţean rus din 2013, va filma în Rusia un lungmetraj despre un regiment francez...209

31 iul 00:00MondenActorul Bob Odenkirk se află "în stare stabilă", după ce a leşinat în timpul filmărilor pentru un serial TV

Actorul american Bob Odenkirk se afla în stare stabilă miercuri într-un spital în care a fost internat de urgenţă...212

31 iul 00:00MondenSerialul de animaţie pentru copii „Arthur“ se va încheia după 25 de ani de difuzare

Serialul ''Arthur'', cel mai longeviv serial de animaţie pentru copii din Statele Unite, se va încheia după 25 de ani...172

31 iul 00:00MondenCântăreţul Johnny Ventura, vedetă a stilului merengue, a decedat la 81 de ani

197

Mapamond
31 iul 00:00MapamondUn oraş polonez pierde fonduri europene şi norvegiene pentru că s-a declarat „zonă liberă de LGBT“

Oraşul Swidnik, din estul Poloniei, nu va mai putea obţine fonduri europene şi norvegiene în valoare totală de 8,8...225

31 iul 00:00MapamondGermania: Bilanţul exploziei din uzina de tratare a deşeurilor din Leverkusen a crescut la cinci morţi

Trei cadavre au fost descoperite în ruinele incineratorului de deşeuri care a fost distrus în această săptămână...185

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: ECDC avertizează împotriva călătoriilor în insulele elene din sudul Mării Egee

184

31 iul 00:00MapamondAustria a descoperit peste 200 de cazuri de COVID-19 în rândul participanţilor la un festival în Croaţia

Austria a identificat cel puţin 215 cazuri de COVID-19 în rândul unor tineri care au călătorit în Croaţia pentru...188

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: Autorităţile din Atena oferă servicii de vaccinare la domiciliul persoanelor care nu se pot deplasa

Autorităţile sanitare din Atena lansează o unitate mobilă de vaccinare în scopul inoculării la domiciliu...176

31 iul 00:00MapamondCoronavirus: Portugalia ridică interdicţia privind circulaţia pe timpul nopţii

184

Sănătate
31 iul 00:00SănătateTerapia comportamentală online, eficientă pentru copii și adolescenți cu tulburare obsesiv-compulsivă

Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Suedia, terapia cognitv-comportamentală online poate fi la fel de...171

31 iul 21:17SănătateExfolierea buzelor: ce ingrediente naturale poți folosi?

Află în cele ce urmează de ce e bine să-ți exfoliezi regulat buzele, cum procedezi și ce ingrediente naturale...179

31 iul 21:15SănătateCum îți afectează perna tenul și părul și ce poți face în acest sens

213

30 iul 10:05SănătateMINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Ne așteptăm la un număr MARE de INFECȚII cu tulpina DELTA!

Tulpina Delta începe să devină dominantă, iar România s-ar putea aștepta un o creștere importantă a numărului...798

31 iul 00:00SănătateNutrienți esentiali pentru dezvoltarea copilului

Pentru a crește și a se dezvolta sănătos, un copil are nevoie de proteine, carbohidrați și grăsimi, dar și de...180

31 iul 00:00SănătateActivități de vacanță care îi mențin pe copii curioși și le îmbunătățesc atenția

Vacanța de vara poate fi un adevărat paradis pentru copii când vine vorba de învățare și educație, dacă știi...175

31 iul 21:12SănătateGazpacho și tarator: rețete de supe reci de vară

În zilele caniculare, când vrei să scapi de căldura de la aragaz, apelează cu încredere la supele reci de vară,...205

31 iul 00:00SănătateMuzica în căști pentru alergare te ajută să fii mai motivat

Cercetările arată că persoanele care preferă să aibă muzică în căști pentru momentele de alergare se simt mai...183

31 iul 00:00SănătateCe beneficii au îmbrățișările pentru sănătate?

201

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT