REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Sabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!

Sabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!

Replica API 18 martie 2021 | 00:19 4961

Asociația Elevilor din Constanța este o organizaţie care are ca scop reprezentarea intereselor comune ale elevilor din județul Constanța, de a promova drepturile și de a stimula participarea acestora la actul educațional. AEC a fost înfiinţată în anul 2013. Preşedintele Asociaţiei este Sabina Spătariu, cea care a acordat un interviu cotidianului Replica. Aceasta a vorbit despre problemele cu care se confruntă elevii din Constanţa în contextul pandemiei, despre bursele pe care le primesc sau nu elevii, dar şi despre probleme transportului gratuit în comun de care aceştia ar trebui să beneficieze. De asemenea, printre proiectele pentru care AEC militează se numără şi organizarea examenelor naţionale, cu toate că pandemia de coronavirus este tot mai agresivă.

De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional. Printre victoriile pe care AEC le-a obţinut amintim obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa.

“Dacă lăsam garda jos, elevii nu primeau burse”

Sabina Spătariu a precizat în cadrul interviului că, într-un final, elevii constănţeni au beneficiat de burse,dar cu întârziere. De asemenea, consideră că dacă ar fi lăsat garda jos şi nu ar fi reacţionat ferm, autorităţile locale i-ar fi privat pe elevi de acest drept. “Noi am intrat în şedinţa de Consiliu Local şi am propus să se aprobe o hotărâre legală care să respecte cuantumul şi criteriile prevăzute în Ordinul de Ministru. În final, după presiune şi scandaluri ce puteau fi evitate elevii au primit bursele, dar cu întârziere. Dacă nu eram acolo, probabil nu s-ar fi acordat bursele. Noi am cerut ca acestea să fie acordate din timp tocmai pentru că intervin erori care ţin de bănci şi banii pot intra în posesia elevilor cu întârziere. Dacă lăsam garda jos, se putea întâmpla ca elevii să nu primească burse”, a explicat Sabina Spătariu. Aceasta a mai precizat că i se pare incredibil ca într-un oraş de rangul Constanţei să se dorească tăierea burselor. “Putem spune că elevii au primit burse pentru că noi, atunci, am luat atitudine la momentul potrivit”, a declarat preşedintele AEC.

Elevilor nu li se decontează banii pe transport

O problemă majoră cu care se confruntă elevii din Constanţa este reprezentată de mijloacele de transport în comun cu care aceştia fac naveta între localităţile din care provin şi liceele la care învaţă. “În ceea ce priveşte transportul local, acesta este gratuit, elevii au gratuitate şi pe tren. Problema este la transportul judeţean. Elevii fac naveta pentru a ajunge la şcoală. În momentul de faţă plătesc din buzunarul lor, nu primesc banii înapoi deşi legea prevede acest lucru. Există riscul ca mulţi dintre elevi să abandoneze şcoala sau să aleagă să meargă la un liceu din localitatea de unde provin. Elevii nu au ce să facă. Este o problemă ce ţine de autorităţi. Consiliul Judeţean ar trebui să încheie un contract de serviciu public pentru a acorda transportul gratuit şi pentru a respecta un drept al elevilor. Subvenţionarea trebuie făcută atât cu bani de la bugetul loca, cât şi cu bani de la bugetul de stat”, a declarat Sabina Spătariu. Aceasta a mai explicat că este o pasare a responsabilităţii din care doar elevii au de suferit.

Încă sunt elevi care nu pot participa la cursurile online

Cu toate că Guvernul a împărţit tablete elevilor, în Constanţa se pare că încă există elevi care nu pot participa la cursurile online. “Există un număr mare de elevi care nu au telefon, tabletă, internet. Pentru ei educaţia s-a oprit în luna martie şi nu sunt şanse ca aceşti elevi să reuşească. Trebuie asigurat accesul la educaţie care este gratuită. Rata abandonului va creşte când vom trage linie. Ne vom confrunta cu nişte cifre, probabil cele mai mari din ultimii 10 ani”, a explicat preşedintele AEC.

Reticenţă din partea cadrelor didactice

Sabina Spătariu a precizat în cadrul interviului faptul că elevii s-au confruntat cu reticenţa profesorilor în ceea ce priveşte predarea cursurilor în mediu online. “Au fost profesori care nu au vrut să predea sau predau artificial, trimiteau nişte poze. Ne confruntăm cu aceleaşi probleme de ani de zile.Sunt şcoli care nu au infrastructura bună, nu oferă siguranţă elevilor, cu aceeaşi programă încărcată”, a spus preşedintele AEC. De asemenea, Sabina Spătariu susţine iniţiativa Consiliului Judeţean al Elevilor de a organiza o dezbatere cu privire la sumele pe care autorităţile locale le vor acorda învăţământului.

Fondul clasei şi fondul şcolii e un fenomen ce trebuie stopat

Preşedintele AEC a declarat că părinţii suportă cheltuieli din buzunarul propriu, doar pentru a le acorda copiilor lor condiţii decente în clase. Acest lucru ar fi trebuit să fie realizat din fonduri publice, mai spune Sabina Spătariu. “este o slabă finanţare din partea administraţiei locale. Fondul şcolii şi fondul clasei a devenit un fenomen, atâta timp cât părinţii vor continua să acopere aceste cheltuieli care trebuie să vină de la bugetul local, acest fenomen nu se va stopa. Nu e normal ca un părinte să scoată bani din buzunar”, a mai adăugat preşedintele AEC.

AEC are planuri mari

AEC continuă lupta pentru obţinerea burselor pentru toţi elevii din judeţul Constanţa, Sabina Spătariu precizând chiar că urmează să facă o nouă centralizare a localităţilor care nu acordă bursele sau care au încetat să le mai ofere. “Vrem să facem o nouă centralizare, probabil vom ajunge din nou în instanţă pentru că avem refuzuri constante de ani de zile. Un alt obiectiv pe termen scurt este organizarea corectă a examenelor naţionale. Anul trecut au fost persoane care au solicitat ca acestea să nu se mai susţină din cauza pandemiei. Considerăm că trebuie să aibă loc chiar şi în scenariul roşu. Sunt singurele examene care certifică cunoştinţele elevilor”, a menţionat preşedintele AEC.

13 primării, învinse în instanţă

În cadrul interviului, Sabina Spătariu a precizat că din cele 70 de localităţi, doar 42 acordau burse elevilor anul trecut. Au fost învinse în instanţă 13 primării, dar nu toate au aprobat hotărârea de consiliu local, a spus preşedintele AEC. Tânăra a precizat că au existat şi cinci primari care au făcut recurs, cheltuind banii publici pe avocaţi. Amintim că printre localităţile care nu acordă burse se numără, cel puţin după centralizarea făcută cu un an în urmă: Cogealac, Crucea, Băneasa, Lipniţa, Gârliciu, Dumbrăveni, Mereni, dar şi Cuza Vodă.

Video

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920