rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 18 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Sabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!

Asociația Elevilor din Constanța este o organizaţie care are ca scop reprezentarea intereselor comune ale elevilor din județul Constanța, de a promova drepturile și de a stimula participarea acestora la actul educațional. AEC a fost înfiinţată în anul 2013. Preşedintele Asociaţiei este Sabina Spătariu, cea care a acordat un interviu cotidianului Replica. Aceasta a vorbit despre problemele cu care se confruntă elevii din Constanţa în contextul pandemiei, despre bursele pe care le primesc sau nu elevii, dar şi despre probleme transportului gratuit în comun de care aceştia ar trebui să beneficieze. De asemenea, printre proiectele pentru care AEC militează se numără şi organizarea examenelor naţionale, cu toate că pandemia de coronavirus este tot mai agresivă.

De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educaţional, la nivel local şi naţional. Printre victoriile pe care AEC le-a obţinut amintim obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa.

“Dacă lăsam garda jos, elevii nu primeau burse”

Sabina Spătariu a precizat în cadrul interviului că, într-un final, elevii constănţeni au beneficiat de burse,dar cu întârziere. De asemenea, consideră că dacă ar fi lăsat garda jos şi nu ar fi reacţionat ferm, autorităţile locale i-ar fi privat pe elevi de acest drept. “Noi am intrat în şedinţa de Consiliu Local şi am propus să se aprobe o hotărâre legală care să respecte cuantumul şi criteriile prevăzute în Ordinul de Ministru. În final, după presiune şi scandaluri ce puteau fi evitate elevii au primit bursele, dar cu întârziere. Dacă nu eram acolo, probabil nu s-ar fi acordat bursele. Noi am cerut ca acestea să fie acordate din timp tocmai pentru că intervin erori care ţin de bănci şi banii pot intra în posesia elevilor cu întârziere. Dacă lăsam garda jos, se putea întâmpla ca elevii să nu primească burse”, a explicat Sabina Spătariu. Aceasta a mai precizat că i se pare incredibil ca într-un oraş de rangul Constanţei să se dorească tăierea burselor. “Putem spune că elevii au primit burse pentru că noi, atunci, am luat atitudine la momentul potrivit”, a declarat preşedintele AEC.

Elevilor nu li se decontează banii pe transport

O problemă majoră cu care se confruntă elevii din Constanţa este reprezentată de mijloacele de transport în comun cu care aceştia fac naveta între localităţile din care provin şi liceele la care învaţă. “În ceea ce priveşte transportul local, acesta este gratuit, elevii au gratuitate şi pe tren. Problema este la transportul judeţean. Elevii fac naveta pentru a ajunge la şcoală. În momentul de faţă plătesc din buzunarul lor, nu primesc banii înapoi deşi legea prevede acest lucru. Există riscul ca mulţi dintre elevi să abandoneze şcoala sau să aleagă să meargă la un liceu din localitatea de unde provin. Elevii nu au ce să facă. Este o problemă ce ţine de autorităţi. Consiliul Judeţean ar trebui să încheie un contract de serviciu public pentru a acorda transportul gratuit şi pentru a respecta un drept al elevilor. Subvenţionarea trebuie făcută atât cu bani de la bugetul loca, cât şi cu bani de la bugetul de stat”, a declarat Sabina Spătariu. Aceasta a mai explicat că este o pasare a responsabilităţii din care doar elevii au de suferit.

Încă sunt elevi care nu pot participa la cursurile online

Cu toate că Guvernul a împărţit tablete elevilor, în Constanţa se pare că încă există elevi care nu pot participa la cursurile online. “Există un număr mare de elevi care nu au telefon, tabletă, internet. Pentru ei educaţia s-a oprit în luna martie şi nu sunt şanse ca aceşti elevi să reuşească. Trebuie asigurat accesul la educaţie care este gratuită. Rata abandonului va creşte când vom trage linie. Ne vom confrunta cu nişte cifre, probabil cele mai mari din ultimii 10 ani”, a explicat preşedintele AEC.

Reticenţă din partea cadrelor didactice

Sabina Spătariu a precizat în cadrul interviului faptul că elevii s-au confruntat cu reticenţa profesorilor în ceea ce priveşte predarea cursurilor în mediu online. “Au fost profesori care nu au vrut să predea sau predau artificial, trimiteau nişte poze. Ne confruntăm cu aceleaşi probleme de ani de zile.Sunt şcoli care nu au infrastructura bună, nu oferă siguranţă elevilor, cu aceeaşi programă încărcată”, a spus preşedintele AEC. De asemenea, Sabina Spătariu susţine iniţiativa Consiliului Judeţean al Elevilor de a organiza o dezbatere cu privire la sumele pe care autorităţile locale le vor acorda învăţământului.

Fondul clasei şi fondul şcolii e un fenomen ce trebuie stopat

Preşedintele AEC a declarat că părinţii suportă cheltuieli din buzunarul propriu, doar pentru a le acorda copiilor lor condiţii decente în clase. Acest lucru ar fi trebuit să fie realizat din fonduri publice, mai spune Sabina Spătariu. “este o slabă finanţare din partea administraţiei locale. Fondul şcolii şi fondul clasei a devenit un fenomen, atâta timp cât părinţii vor continua să acopere aceste cheltuieli care trebuie să vină de la bugetul local, acest fenomen nu se va stopa. Nu e normal ca un părinte să scoată bani din buzunar”, a mai adăugat preşedintele AEC.

AEC are planuri mari

AEC continuă lupta pentru obţinerea burselor pentru toţi elevii din judeţul Constanţa, Sabina Spătariu precizând chiar că urmează să facă o nouă centralizare a localităţilor care nu acordă bursele sau care au încetat să le mai ofere. “Vrem să facem o nouă centralizare, probabil vom ajunge din nou în instanţă pentru că avem refuzuri constante de ani de zile. Un alt obiectiv pe termen scurt este organizarea corectă a examenelor naţionale. Anul trecut au fost persoane care au solicitat ca acestea să nu se mai susţină din cauza pandemiei. Considerăm că trebuie să aibă loc chiar şi în scenariul roşu. Sunt singurele examene care certifică cunoştinţele elevilor”, a menţionat preşedintele AEC.

13 primării, învinse în instanţă

În cadrul interviului, Sabina Spătariu a precizat că din cele 70 de localităţi, doar 42 acordau burse elevilor anul trecut. Au fost învinse în instanţă 13 primării, dar nu toate au aprobat hotărârea de consiliu local, a spus preşedintele AEC. Tânăra a precizat că au existat şi cinci primari care au făcut recurs, cheltuind banii publici pe avocaţi. Amintim că printre localităţile care nu acordă burse se numără, cel puţin după centralizarea făcută cu un an în urmă: Cogealac, Crucea, Băneasa, Lipniţa, Gârliciu, Dumbrăveni, Mereni, dar şi Cuza Vodă.

Video

Diana MAXIMIUC

joi, 18 martie 20212729
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
mai mult...Interviuri
8 apr 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Trebuie să fim PRECAUȚI, astfel încât deschiderea sezonului ESTIVAL să nu se transforme într-un fiasco. Video

Prefectul județul Constanța, Silviu Coșa, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, acolo unde au fost aduse...1546

27 mar 23:46InterviuriANCA NEDEA PAVEL: Noi, operatorii ECONOMICI, ne simțim AGRESAȚI și HĂITUIȚI! VIDEO3608
12 mar 15:55InterviuriȘEFUL ISU Dobrogea, AMARANDEI: AUTOSPECIALELE de lucru cu apă și spumă au între 20-30 de ani6125
16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...4739

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video1402
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video2811
24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2912

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO3908
6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene3908
5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7323

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival8246
3 mar 00:09InterviuriPrefectul COȘA: Dacă vom fi ATENȚI, putem sta la o TERASĂ de PAȘTE! Video3515
Vremea
8.7°8.2° - 8.7° duminică, 18 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 77%
Vânt: 3.52 m/s
Presiune: 1017 milibari

Loto
6/4912223662337
5/4023223141920
joker211025143
Horoscop
mai mult...SPSportRT
18 apr 00:00SportFC Barcelona a cucerit Cupa Spaniei - Lionel Messi, strălucitor

FC Barcelona a cucerit sâmbătă seara Cupa Spaniei, după ce a reușit să învingă Athletic Bilbao cu scorul de 4-0...490

18 apr 23:32SportFed Cup. România a pierdut în fața Italiei și retrogradează din Grupa Mondială a Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României a fost învinsă de Italia, cu scorul de 1-3, în play-off-ul Grupei Mondiale a...549

18 apr 23:33SportHandbal feminin: România, foarte aproape de Campionatul Mondial, după 33-22 cu Macedonia de Nord

Naţionala de handbal feminin a României a învins sâmbătă, pe teren propriu, reprezentativa Macedoniei de Nord,...544

18 apr 23:33SportTenis: Ruse aduce României prima victorie în meciul cu Italia (1-2), în Billie Jean King Cup

Elena Gabriela Ruse a învins-o cu emoţii pe Jasmine Paolini, sâmbătă, în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, cu...470

Local
18 apr 17:01LocalFUNERALIILE prinţului Philip: William şi Harry, văzuţi DISCUTÂND

Prinţii William şi Harry au plecat împreună din capela St.George şi au fost văzuţi discutând la încheierea...1385

17 apr 11:58LocalPrimăria CERNAVODĂ începe LUCRĂRILE la CENTRUL HAMANGIA!

Lucrările la Centrul Hamangia sunt în linie dreaptă! În curând, în oraşul Cernavodă va fi ridicat Centrul...1406

18 apr 22:10LocalAnchetă și la DGAS, după ce două persoane cu COVID au fugit din Centrul FILOFTEIA

1801

18 apr 21:10LocalIOANA petrece Paștele cu Ilie Năstase, chiar dacă sunt în divorț

Ioana Simion și Ilie Năstase au hotărât să divorțeze, însă Paștele îl vor face împreună. Bruneta a explicat...1308

17 apr 14:33LocalSĂLILE DE FITNESS s-au MUTAT în CORTURI

În contextul actual al noilor restricții impuse de autorități pentru combaterea răspândirii temutului Sars-Cov-2,...1391

17 apr 12:21LocalCENTRELE de VACCINARE NU se ÎNCHID de PAȘTE

Centrele de vaccinare rămân deschise de Paște! O informație eronată a fost lansată în mediul online legată de...870

17 apr 23:13LocalCoronavirus la Constanța: 41.061 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 41.061 de persoane...1017

17 apr 23:12LocalUGIR Constanța solicită ca beach barurile să poată fi deschise până la ora 24.00

UGIR Constanța supune atenției publice următoarele amendamente, conform Anexei 1 privind „Regulamentul privind...1060

17 apr 23:12LocalATENȚIE! Alte ȘASE străzi din Constanța devin artere rutiere cu SENS UNIC

2643

Politică
17 apr 22:55PoliticăAndreea Moldovan, primele declarații după revocare: 'Nu am fost condiționată politic'

Fostul secretar de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a declarat vineri, într-o conferință de...928

17 apr 22:55PoliticăVlad Voiculescu, primul mesaj după ce a fost demis de la Ministerul Sănătății: Vreau să mulțumesc tuturor!

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a ieșit cu primul mesaj, după ce a fost demis de la Ministerul...781

17 apr 00:06PoliticăRaluca Turcan anunță salariile care vor crește

1944

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...2811

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...2912

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

3908

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...3908

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7323

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8246

Monden
17 apr 00:00MondenMads Mikkelsen va juca în cel de-al cincilea film al francizei „Indiana Jones“

Actorul danez Mads Mikkelsen, unul dintre cei mai apreciaţi actori în acest an datorită interpretării sale din...530

17 apr 00:00MondenUn album al regretatului artist David Bowie, cu 21 de piese inedite, va fi lansat pe 28 mai

Pagina oficială a artistului David Bowie a anunţat joi lansarea pe 28 mai a produsului discografic "The Width Of A...454

17 apr 00:00MondenA fost lansat trailer-ul noului film „Fast &Furious 9“ în care apar John Cena şi Cardi B

704

17 apr 00:00MondenBad Bunny, marele câştigător al galei Latin American Music Awards 2021

Artistul portorican Bad Bunny a fost cel mai premiat cântăreţ la gala Latin American Music Awards de joi seară,...442

17 apr 00:00MondenRoberto Benigni va primi un Leu de Aur onorific la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Veneţia

Regizorul şi actorul italian Roberto Benigni va fi recompensat cu un Leu de Aur onorific la cea de-a 78-a ediţie a...455

17 apr 00:00MondenCannes 2021: Evenimentul suplimentar dedicat profesioniştilor din cinematografie, amânat cu o lună

420

Mapamond
17 apr 00:00MapamondFuneraliile prinţului Philip: Prezentare generală şi detalii despre ceremonia funerară

Funeraliile prinţului Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi duce de Edinburgh, care a murit pe 9...516

17 apr 00:00MapamondCoronavirus: Marea Britanie nu intenţionează să oprească testarea rapidă pentru COVID-19

Ministerul britanic al Sănătăţii a declarat joi că nu există planuri de a opri testarea rapidă pentru...424

17 apr 19:38MapamondGermania: Poliţia a difuzat imagini cu un suspect în ancheta incendierii unei clădiri a Institutului Robert Koch

445

Sănătate
17 apr 00:00Sănătate8 tipuri de miere şi indicaţiile terapeutice pentru fiecare în parte

Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se dezmint nici...475

17 apr 00:00SănătatePlante care scad tensiunea arterială

Este bine să știi, mai ales dacă ești hipertensiv, că există și unele plante medicinale folosite în anumite...589

17 apr 00:00SănătateCum să ascunzi legume în deserturi pentru gustări mai sănătoase

435

17 apr 00:00SănătateCare sunt alimentele recomandate în caz de crampe musculare?

Crampele musculare apar atunci când mușchii se tensionează, cum ar fi în urma unui antrenament intens sau după o...481

17 apr 00:00SănătateLista celor mai eficiente 10 analgezice

Cunoscător sau autodidact, afectat cronic sau pentru prima dată în viață "lovit" de migrenă, durere de genunchi,...505

17 apr 18:51SănătateApa de mare, utilă în igiena nazală și în tratarea problemelor pielii

Apa de mare are multe beneficii pentru organism, printre care descongestionarea și curățarea blândă a căilor...495

17 apr 00:00SănătateFurunculul: de ce apare și cum îl tratăm

Furunculul reprezintă o infecție bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Infecția folicului de păr nu se...491

17 apr 00:00SănătateTopul alimentelor care conțin zahăr ascuns

Consumul de zahăr în exces poate fi mai dăunător decât ți-ai imagina, deoarece poate duce la apariția mai multor...482

17 apr 00:00SănătateCele mai bune alimente care-ți ridică moralul

522

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT