REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Saci cu deşeuri din materiale de construcţii, aruncaţi la periferia orașului, în ograda CFR!

Saci cu deşeuri din materiale de construcţii, aruncaţi la periferia orașului, în ograda CFR!

Replica API 9 august 2019 | 11:46 524

Imagini ale nepăsării și nesimțirii

Imagini ale nepăsării și nesimțirii

Mii de oameni ajung zilnic cu trenul la Constanța, iar în perioada aceasta, foarte mulți dintre ei sunt turiști. Vin în concediu la mare și se așteaptă să găsească pe litoral un loc plin de viață. În schimb, încă de când intră în oraș, se confruntă cu o imagine dezolantă: munți de gunoaie. Pe de o parte și de alta a căii ferate, terenurile sunt sufocate de gunoaie provenite din materiale de construcții. Deși, astfel de deșeuri ar trebui duse la rampa amplasată la Poarta 9, oamenii preferă să le arunce la marginea orașului. CFR Constanța este somată de Poliția Locală să strângă gunoiele de pe terenurile pe care le are în administrare , în caz contrar, va fi amendată. De cealaltă parte, Dorin Maer, șeful CFR Infrastructură spune că s-a săturat să arunce banii companiei în zadar, în contextul în care în două săptămâni mizeria de face la loc.Mai mult, spune Maer, și administrația locală ar trebui să-și dea mai mult interesul pentru ca cetățenii fără spirit civic să nu mai arunce deșeurile la voia întâmplării.

Primele imagini pe care le văd turiștii când vin la mare cu trenul: munți de gunoaie la periferia orașului! Constănțenii s-au obișnuit deja cu aceste imagini dezolante, pentru că situația nu este de ieri, de azi, ci dintotdeaua. Terenul aflat în imediata apropiere a căii ferate, administrat de CFR, a devenit de ani buni groapă de gunoi. Deșeuri provenite din resturi menajere, dar cele mai multe, sunt materiale de construcții pe care cetățenii le aruncă în loc să le depoziteze într-un loc special amenajat, cel de la Poarta 9. Într-una din zilele trecute, șoferul de pe o basculantă încărcată cu materiale provenite din construcții a fost surprins în timp ce dădea târcoale zonei pentru a scăpa de gunoaie, așteptând, parcă, un moment prielnic să le arunce în groapa improvizată. Dorin Maer, directorul CFR Infrastructură Constanța, este depășit de situație și spune că igienizează frecvent zonele cu gunoaie, însă în două săptămâni mizeria este la loc. ”Noi mai avem zone de genul acesta pe care le-am igienizat. Cu bani foarte mulți pe care, în loc să-i bag în calea ferată, i-am băgat în gunoaie care nu sunt produse de noi. Făceam curățenie, peste două săptămâni se făcea la loc mizeria. În urmă cu doi, trei ani am dat firmei de salubrizare 100.000 lei doar ca să care gunoaiele. Eu degeaba fac, de ani de zile, hârtii către Primăria Constanța să facă ceva în acest sens să-i prindă pe cei care le aruncă și să le dea amenzi. Ei se duc la final, când e gunoiul acolo. Mă lupt cu morile de vânt. Trebuie puțin ajutor. Obiectul meu de activitate nu este să strâng gunoiul. Este foarte ușor să se spună: e terenul tău, fă curat! Măsuri se iau, dar țin două săptămâni. M-am dus și cu salariații să facem curat. Acele materiale de construcții sunt aduse de cineva. Probabil unii care nu sunt primiți la groapa de gunoi. Bani pe care-i arunc degeaba pe geam, e muncă în zadar. Nici oamenii nu sunt civilizați”, a declarat Dorin Maer, directorul CFR Infrastructură Constanța. Acesta spune că nu este singură zonă transformată în depozit de deșeuri. Și pe strada Albastră se regăsește aceeași situație. Zilele trecute, a fost înștiințat de către Poliția Locală să igienizeze zona, în caz contrar, compania va fi amendată. N-ar fi prima oară, spune Maer. ”Am primit adresa de la Poliția Locală că trebuie să fac curat pe strada Albastră, s-a constatat că e neîngrijită, cu vegetație crescută în exces și deșeuri menajere. În caz contrar suntem amendați, între 500 și 1000 de lei. Dar ne-au mai dat, nu ne-au iertat. Și acolo am făcut de nu știu câte ori, mai sunt probleme și la Poarta 6, unde sunt conductele, probleme sunt și în zona dinspre Palas către Port. Acolo nici nu mai am linie, vreau să scap dea cel teren”, a conchis Dorin Maer.

Primăria spune că CFR trebuie să igienizeze zona, iar constănțenii sunt îndrumați să arunce gunoiul la depozitul de la Poarta 9

Valentina Chiriță, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale, a precizat, pentru Replica de Constanța că fiecare persoană fizică și juridică are obliga să-și igienizeze terenul pe care-l are în proprietate ori administrare. ”În calitate de administrator, sunt niște obligații care trebuie îndeplinite. Fiecare are obligația de a păstra curățenia. Pentru persoanele fizice, amenda este între 400 și 800 de lei, pentru persoanele juridice, între 500 și 1000 de lei. Persoana juridică mai are obligația de a tunde vegetația crescută în mod excesiv, în cazul acesta amenda este între 1000 și 2000 de lei. Conform UG 195/2005, privind protecția mediului, obligația proprietarilor sau teținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titluri de a lua măsuri de salubrizare a terenurilor, în special al celor situate de-a lungul căilor de comunicare, rutiere, feroviere sau de navigație. Sancțiunea este între 25-000 lei și 50.000 lei. Dacă se respectă termenul impus și se conformează nu mai e necesară măsura amenzii contravenționale”, a declarat Valentin Chiriță.

La rândul lor, reprezentanții Primăriei Constanța spun că mizeria trebuie strânsă de CFR, căci administrează terenul în cauză. Ionela Bărboi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, face, pe această cale, un apel către constănțeni. ”Facem apel la constănțeni ca deșeurile pe care le au, provenite din materiale de construcții, demolări etc, să le ducă la depozitul de deșeuri de la Poarta 9. Costă 3 lei/tonă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
politisti localidin dau amenzi la ...misto si la ....prostioare, iau banutu gras, il pun pe ei, abia se mai misca pe la umbra si racoare, de lucruri serioase si necesare nici in basca nu i doare!!!!
2
0
Nu mereu arunca deseurile beneficiarul lucrarii. Doreii angajati la lucrare isi asuma si evacuarea deseurilor, cer bani pentru serviciul asta si in loc sa plateasca la groapa de gunoi il arunca pe marginea drumului, pastrand ei banii.
5
0
Blestemat oras cu pesedistii astia aflati de un car de ani la putere.nenorocit primar,nenorocite vremuri.Muie PSD ! Muie Fagadau ! Vin vremuri grele pentru voi.Tot orasul este o mizerie.
6
0
Inteleg din articolul de sus ca politia locala nu are nici o responsabilitate in cazul celor care arunca gunoaie. Ca de obicei ea este fata mare, nevinovata si neprihanita. Vinovati sunt altii si ei trebuie sa plateasca. Politia amendeaza. Mergeti pe varianta sau dupa Tomis plus sa vedeti campuri pline de moloz de la constructori. Dar cum pe acolo nu sunt date autorizatii de constructii, politia nu stie pe cine sa amendeze
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218