REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

SALARIUL aprinde CONFLICTUL dintre Poliţia Locală şi Poliţia Română

SALARIUL aprinde CONFLICTUL dintre Poliţia Locală şi Poliţia Română

Replica API 4 mai 2020 | 00:00 12941

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a readus în prim-plan o problemă nerezolvată a sistemului pe parcursul a mai multor ani, ce a dus la tensiuni între agenții Poliției Române și agenții Poliției Locale. Deși ar fi putut chiar el să rezolve aceste probleme, ministrul Afacerilor Interne s-a limitat, momentan, doar în a puncta câteva nereguli precum confuzia între Poliția Română și Poliția Locală sau diferențele salariale în avantajul polițiștilor locali.

Ministrul a precizat că va face o analiză cu privire la competențele Poliției Locale, dincolo de uniformă sau inscripționare. Marcel Vela a subliniat și avantajul salarial de care beneficiază polițiștii locali, fiind în subordinea primăriilor, cu salarii duble față de salariile agenților Poliției Române.

Cum ar putea fi rezolvată problema diferențelor salariale

Dan Georgescu, un polițist constănțean, spune că problema salariilor ar putea fi rezolvată foarte ușor, doar punând în aplicare Decizia nr. 51/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

"Există o hotărârea definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care polițiștii trebuie plătiți la salariul minim actualizat, de 2.050 de lei, în continuare polițiștii fiind plătiți la salariul raportat în 2009, de 600 de lei. Ei se bazau pe faptul că salariul de funcție nu poate fi coroborat salariului minim pe economie, iar această chestiune a fost clarificată de magistrați, dar în continuare nu este pusă în aplicare. Dacă sporurile s-ar fi calculat la salariul de 2.050 de lei, probabil că am fi avut un salariu mai mare.", a declarat, pentru "Replica", Dan Georgescu, polițist constănțean.

Plângere penală împotriva Poliției Locale

Dan Georgescu a fost cel care a încercat, aproape de unul singur, pe parcursul a mai multor ani, să rezolve aceste nereguli prin sesizări și chiar plângeri penale. Probabil că, dacă ar dori, actualul ministru al Afacerilor Interne ar găsi plângerea penală ascunsă printre sertarele ministerului, încă din anul 2017, atunci când în locul lui se afla Carmen Dan.

La acea vreme, polițistul constănțean a adus la cunoștința MAI și IGPR că angajaţii poliţiilor locale de la nivelul primăriilor din ţară, precum şi din municipiul Bucureşti, au utilizat şi utilizează autovehicule având aplicate pe toate laturile acestora sau numai pe unele inscripţia ilegală „Poliţia Rutieră”, „Poliţia Locală Rutieră” sau „Poliţia”, caracterele fiind formate din alte culori decât cele negru pe fond alb, de natură a induce oamenii în eroare şi a se confunda cu autospecialele Poliţiei Române.

Poliţiştii locali au mai fost acuzaţi că au făcut o practică periculoasă în a purta fără niciun drept elemente ale uniformei poliţiştilor din cadrul Poliţiei Române, cum ar fi caschete, veste reflectorizante, cămăşi specifice poliţiştilor rutieri, elemente de heraldică, precum şi alte însemne. „Acest lucru este tolerat inexplicabil până acum de primarii din cele 41 de judeţe, precum şi de prefecţi, denigrând în acest fel instituţia Poliţiei Române fără ca niciun factor de decizie să ia act de aceste infracţiuni de uzurpare de calităţi oficiale comise”, susţinea Dan Georgescu.

"Poliția Locală nu trebuie să se numească Poliție"

Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General al Poliției Române au refuzat să ofere un punct de vedere oficial în această privință, în ciuda solicitărilor noastre. Plângerea a fost ignorată, Dan Georgescu înțelegând că rezolvarea acestor probleme vor fi rezolvate peste noapte. Omul legii continuă să spere că, la un moment dat, vor fi produse schimbări pentru a fi evitate confuziile.

"În primul rând, Poliția Locală nu trebuie să se numească Poliție. De aici pleacă prima confuzie, de la gardienii publici transformați peste noapte în polițiști. Uniformele trebuie refăcute, asemenea celor de dinainte sau total diferite. De asemenea, trebuie stabilite atribuțiile lor, clar delimitate de cele ale polițiștilor.", conchide polițistul constănțean.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Domnule Dan Georgescu dumneavoastra sunteti incadrat din sursa externa cu 3 luni de zile cursuri , ce va umflati asa in pene ca nu va baga nimeni in seama ,ati trimis 20 de plangeri penale pentru politia locala dar nu va luat in seama nimeni , faceti o petitie si la presedinte poate reusiti in felul asta sa va faceti cunoscut ai va ancheteaza si pe dumneavoastra comeva pentru abuz, stiti dumneavoastra la ce abuz ma refer.
3
2
Georgescu esti o zdreanta!
1
3
Facuti la ...apelul de seara, burtosi, neinstruiti , cu creier cat nuca,la Cernavoda au maxim 10 clase si aere de ofiteri,fac liceul la seral,acum....... online cu spaga!
10
5
Locala merita salari si mai mari ca muncesc si nu e usor sa te iei de bunicute. Asa ca nu va mai ofticati ca si politia se oftica ca nu are salari ca noi, si vrea sa ne imite si la salari si la haine. Da nu poate ca noi facem salarii cum vrem noi. ca suntem sefi mari de tot. si poate va dau si o amenda acuma dc imi sare pandalile
5
4
Pina la salarii verificati fiecare politist ce face Cu ce se ocupa si pt cine munceste Daca isi face treaba...ok Daca nu Sa i plateasca hotii si interlopii pe care lucreaza Sau Primarii Din buzunarul lor
5
1
Sa ma pis pe voi! Stergeti comentarii!
3
3
Ba zdrenteleor e simplu eliminati putorile astea analfabetii cu 4clase de la comunitara si da ti mai multi banii la Politie adevarata Politie
15
2
Hai sictir.....stai jos ai nota 4
5
3
Sa li se taie salariile mari si pensiile de serviciu politistilor privilegiati pana ajung ca ceilalti,caci putrea clanurile de interlopi creste de la an la an,la fel si traficanti de droguri,"pesti",oameni de afaceri evazionisti protejati de politisti sunt de neoprit"exemplu FLEANCU este proaspat",daca reclami ca ti s-a furat ceva politistul iti raspunde:"prinde hotul si adu-l la mine",soferi isi fac de cap,etc.Doar ca paznici sunt buni sa te amendeze daca iesi din casa,in rest politisti isi folosesc fuctia pentru ei nu pentru muncitori sau pensionari ramasi saraci pentru ca nu au furat.
8
8
nu vedeti ca guvernantii se inconjoara de gabori sai apere daca poporu incerca sa le dea la cap? ambele politii e javre , handicap ..
8
4
penele plus usr vor da nai multi bani politistilor nationali. Nu! Vor taia salariile politistilor locali. Niste jeguri.
11
2
paza contractuala de alta data
12
6
veniti la MEDGIDIA sa vedeti specimene deale RADU GABREL SI MIHAI SAMD ANGAJATI DE PNL
12
4
Dupa vela ar rezolva problema usor...ar face toate salariile la fel, adica taiate, fixe daca se poate...vreo 1500-2000 lei. Numai ca vela e doar un trecator, un politician ca toti ceulalti, unipocrit caruia ii place doar sa vorbeasca..si atat.
8
4
daca primaria lui fagadau nu spune, sa publice presa salariile gardienilor, pardon, politistilor locali din Constanta! sa stim si noi cu cat platim din banii nostri un semianalfabet care se plimba degeaba pe strada !
17
5
Desfiintati Politia Locala. Este o institutie abuziva aservita primarilor, plina de incompetenti.
26
5
politie, jandarmerie, gardieni publici, toti niste gunoaie.
13
14
Daca platim jandarmerie din bugetul statului desfiintati locala sa nu mai sifonati banii primariilor sa va angajati voi rudele,afinii,amantele caci atributiunile se suprapun.De economii ati auzit?
20
8
Principalul lucru care ma intereseaza este faptul ca sunt platiti din banii nostrii si nu merita acesti bani sub nici o forma...cine stie de ce...cunoaste !!
28
7
gardieni publici sau caralii. Ti-ai draku de analfabeti cu aere de absolventi de bac !!!
37
3
BAGATI POLITIA PRIN AUTOBUZE CA E PLIN DE TIGANI FOMISTI!!!!!!!!!!!!!!
33
4
Romania nu este stat de drept democratic. Este stat politienesc - politie nationala, politie locala, jandarmerie, sri, spp, sts. Teoretic ar trebui sa ne apere de interlopi, infractori, insa tocmai acestia prospera nestingheriti. Mai nou, au ajuns de rasul curcilor - alearga oamenii pe plaja sa i apere de coronavirus.
23
7
Potera primarului pe banii la fraieri.Trebuia sa intrebe cetatenii prin referendum, ca oricum sunt cam inutili maidanezii astia.
29
8
uni cu scoala profesionisti cu salari mici si uni cu pile fara scoala dar lingai primarilor mai ales in campaniile electorale cu salari mari care duc copii la scoala sau fac cumparaturile cu masina de serviciu ....
26
9
Nu suntem o tara asa violenta sa avem atatia politisti. Noua ne lipseste educatia. Iar politistii locali pentru asta au fost infiintati. Cat despre salariu, este o diferenta mare daca ne uitam la ce face fiecare. Hai sa ne revenim la normal. Nu cred ca vreunul dintre noi ar fi de acord ca la locul de munca, cel care munceste mai putin sa ia salariu mai mare sau egal cu noi. Iar cat priveste serviciul, toti "muncesc" la fel ... nu trebuie sa va suparati pe ei. Au sefi care raspund de activitatea lor.
13
14
Indiferent de salarizare, trebuie sa isi faca datoria. Nu se prea vede.
19
8
Vorbim vorbe.
16
1
Acum ani de zile se manca rahat ca primariile vor lua in subordine doua servicii din politie,serviciul rutier si ordinea publica,cele care aduc cei mai multi bani din contraventii. Intrucat acest lucru nu a fost posibil,ministerul tinand cu dintii de ele,vanzand doar serciul inmatriculari si evidenta persoanei catre primarii,bineinteles politicul a hotarat ca primariile sa aiba si ele politia lor lucru care s-a si intamplat altfel ar fi fost angajati politilisti daca intr-adevar se tinea la siguranta cetateanului,existand posibilitatea schimbarii lui Vela decat desfiintarea politiei locale.
12
9
Nea Hulubei, a visat urat Georgescu azi-noapte si te-a contactat sa mai bagi una cu locala!? Chiar sunteti penibili, aveti un fix. Un om inteligent discuta idei nu oameni.
5
17
De ce ne trebuie mai multe institutii, unele cu aceeasi denumire, care, culmea au cam aceleasi atributii.
24
4
Diferenta este exact ca intre tigani si romi. Pe unii ii platim noi, pe ceilalti, tot noi. Sictir!
23
6
Politistii locali,sunt platiti de catre primar,din bugetul local,adica din banii nostri,din taxele si impozitele noastre,cu salarii foarte mari,incepand de la 4.000 de lei,pana la 150.000 cat are directorul politiei locale.Este aberant ,cand salariul minim pe economie este 2050 lei,iar politistii locali se ocupa in general cu alungarea bunicutelor care vand partunjel sau se plimba prin parcuri.
49
4
Toti sunteti la fel. Multa minte nu se cere ...............
14
16
Si hoti si localiii si nationalii.
13
11
In legea salarizarii unitare nu s-au inclus primariile si consiliile judetene. Din aceasta cauza se dau salarii imense in defavoarea investitiilor locale. Nu vedeti ca prin august nu mai au bani la buget si incep sa ceara pomana la guvern
25
0
AR TREBUI SA REVINA LA GARDIENI PUBLICI
49
6
Dupa ce ti-ai facut treaba cu Politiile Locale care au verificat toti izolatii , au pazit spitalele cu covizi si au supravegheat Litoralul de 1 mai ... acum te dezici de ei ! Jumatate din efective in toata nebunia asta cu pandemia au fost de la politia locala ca numai cu politistii nationali care au stat in masini pe facebook ... o luai in mana !
17
45
La asa zis politist local putem vedea numai pitipoance si paznicii care sunt hai de mana lor,din paznic sa devi politist asta de barosaneala. Niste panarame i.
40
10
Muriti de ciuma ca nu sunteti si voi in politia locala???????asta e tot leprelor voi iesiti la pensie la 52 ani si va angajati ulterior in politia locala!!!! Neam de cacat nu mai sa radeti stiti.... de ce nu spuneti ca majoritatea nu ne suportati fiindca va ardem ptr incalcarea legilor..... ati vrea sa fiti singuri sa faceti ce vreti voi... ha ha E.... asa i romanul al draq ciudat si ciumat....oftica
14
38
Asa e corectt
36
9
Politisti locali sunt de fapt niste paznici.
49
9
Politia locala este peste tot in Europa si tot politie se numeste.Cit despre pregatire ,sa stam linistiti ca politistii de la nationala nu sint cu mult ma pregatiti decit cei de la locala. Doar ca sint mai aroganti si mai increzut. Si ies si foarte repede la pensie . Toata problema se pare ca este legata de salarii. Ca la tot romanul- sa moara capra vecinului.Apropo despre pregatire- vedeti cazul Caracal.
26
42
da hingheria locala cum am mai scris beneficiaza de mai multe gloante decat gAozarii federali,acuma toti il pupa-n cur pe vela care la randul lui il pupa-n cur pe kkt cel mare,hingheria locala are o pregatire de pana la genunchii broastei,fiecare ce a fost,tamplar,gunoier,marangoz,labar,etc,deci vrem mai multi bani ca sa stam pe plaja,muie iohanis,muie penele
12
27

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272