REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.2° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.2° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Salvamarii, la bilanț: „A fost un sezon atipic. Nu ne-am întâlnit în 22 de ani cu așa ceva”

Salvamarii, la bilanț: „A fost un sezon atipic. Nu ne-am întâlnit în 22 de ani cu așa ceva”

Marieta ȘTEFAN 2 septembrie 2023 | 00:00 1765

Pentru salvamarii de pe litoral acest sezon estival, care se prelungește, a fost unul atipic și obositor. Șase turiști au murit înecați într-o singură zi, în 14 august, pe litoral, iar ziua a culminat cu o bătaie a salvamarilor din Eforie Nord. Salvatorii atrag atenția turiștilor să fie mai atenți, în special în sudul litoralului, unde sunt curenți de fund și gropi.

Salvamarii, la bilant: „A fost un sezon atipic. Nu ne-am intalnit in 22 de ani cu asa ceva”bătaie între salvamari și turiști, de la Eforie

Pentru salvamarii de pe litoral acest sezon estival, care se prelungește, a fost unul atipic. Temperaturile foarte ridicate, cu perturbări ale frontului atmosferic, cu furtuni iscate din senin au făcut ca marea să fie foarte agitată în unele zile. Turiștii le-au dat de furcă salvatorilor și victimele nu au întârziat să apară. Să ne reamintim bătaia din 16 august, de la Eforie, când unul dintre salvamari a fost lovit la cap în altercație, își va scoate certificat medico-legal și îi va acționa în instanță pe agresori.

Revenind, salvatorii de pe mare au tras linie și au făcut un bilanț al acestui sezon. A fost unul atipic, cum nu s-a mai văzut în ultimii 22 de ani.

Salvamarii, la bilant: „A fost un sezon atipic. Nu ne-am intalnit in 22 de ani cu asa ceva”Gabriel Bălan

„În Mamaia nu a fost atât de aglomerat ca în anii trecuți. A fost un sezon atipic, cu temperaturi foarte ridicate, cu perturbări ale frontului atmosferic, cu furtuni iscate din senin. Cei care au venit la mare, nu au ieșit din tiparul obișnuit. Majoritatea nu știu să respecte marea. Este adevărat că a fost acea zi fatidică la Mamaia, în care au fost curenți puternici și vânt, și în care s-au înecat trei persoane. Noi am făcut tot se s-a putut. Nu ne-am întâlnit în 22 de ani de zile cu așa ceva. A mai fost găsită o persoană decedată, dar în afara orelor de program ale salvamarului. În Mamaia nu există curenți de fund ca în zona de sud a litoralului, cu toate acestea turiștii care vin trebuie să fie atenți. Marea nu e o cadă. Anul trecut nu am avut nici un mort. Acum doi ani cred că au fost unul sau doi, dar nici nu vreau să fac o astfel de statistică”, ne-a declarat Gabriel Bălan, președintele Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și a Salvamarilor din România. 

Salvamarii, la bilant: „A fost un sezon atipic. Nu ne-am intalnit in 22 de ani cu asa ceva”

În sudul litoralului sunt curenți de fund și gropi

În sudul litoralului, chiar dacă nu au fost înregistrate victime, decât o persoană care a făcut infarct în apă, pentru salvamari a fost un sezon foarte obositor. Ei au trebuit să intervină de zeci de ori și uneori a fost nevoie de intervenția medicilor. Salvamarii atrag atenția turiștilor aflați în zona de sud a litoralului că aici se află curenți de fund și gropi și trebuie să fie foarte atenți. 

Salvamarii, la bilant: „A fost un sezon atipic. Nu ne-am intalnit in 22 de ani cu asa ceva”

„A fost un sezon extraordinar de obositor, mai obositor decât sezoanele precedente. Oamenii au fost mai neascultători. Dacă la începutul sezonului solicitam să vină turiștii, acum am ajuns să-mi doresc să se termine cât mai repede. Turiștii au fost totuși mai cizelați decât în alte zone, în sensul că nu au fost bătăi și nu a trebuit să intervină poliția sau jandarmeria, poate și pentru că turiștii noștri sunt de vârsta a doua, a treia. Anul acesta nu am avut nicio victimă, până în acest moment. E adevărat că a fost un cetățean care a făcut infarct în apă, dar asta nu e vina salvamarilor. Mi-e frică de zilele de luni, marți și miercuri pentru că o să fie furtuni foarte puternice. A început și „Litoralul pentru toți“ și sunt oameni care vor neapărat să-și cheltuie banii. În sudul litoralului, în zonele: Mangalia, Saturn, Venus, Olimp, Jupiter sunt curenți de fund și gropi și oamenii trebuie să fie foarte atenți. Când bate Nordul, curenții lovesc malul și tot ce găsesc la mal iau cu ei. Și turiștii care stau în apă până la genunchi sunt în pericol.  În acest sezon am avut 77 de salvări în care am chemat ambulanța și zeci de salvări cu oameni aduși la mal pe obiecte gonflabile. Salvamarii sunt foarte obosiți. Sunt și ei oameni. Nu pot fi obligați să intervină când e arborat steagul roșu, pentru că asta înseamnă moarte sigură”, ne-a declarat Vasile Borteș, șeful salvamarilor din sudul litoralului. 

Salvamarii, la bilant: „A fost un sezon atipic. Nu ne-am intalnit in 22 de ani cu asa ceva”Vasile Borteș

Din 4 iunie până în 15 august au fost 51 de situații în care oamenii s-au aflat în pericol. Din aceștia 31 au fost salvați, 4 alarme false și 16 persoane au murit înecate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Balan ciordeste din banii nostrii si are tesla de 150.000 euro si vila de 1 milion de euro in tomis plus
7
1
Suntem platiti de 2 lei de jigodile care trag banii. Jigodia de Balan sifoneaza banii si noi stam sa ne batem cu malacii
13
0
Procentul de tembeli este in continua crestere. Salvamari sau oricare alte persoane,nu au cum sa-i faca pe tembeli mai destepti. La urma urmei,fiecare este responsabil de propriile decizii .
7
0
Legea trebuie schimbata, nici salvamarii sa nu mai intre in apa cand este arborat steagul rosu ! Nu este nimeni obligat ca sa-si riste viata pentru ca tu nu respecti niste reguli elementare ,si mai sari si la bataie....ca in concediu ai voie sa faci ce vrei !
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468