REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
14.2° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Salvamarii nu ştiu care va fi soarta lor

Salvamarii nu ştiu care va fi soarta lor

Replica API 9 mai 2020 | 00:15 1687

Se apropie data de 15 mai, iar odată cu ea și anunțul începerii sezonului estival pe litoral. Dar oare ce se întâmplă cu oamenii care intervin în situații critice pe plajă, când este vorba de înec? Salvamarii nu au putut să se antreneze în această perioadă de două luni de zile, de la începerea stării de urgență, iar din partea autorităților nu au primit niciun semn că și-ar putea relua activitatea de la bazin. Totul este pus pe modul așteptare, însă timpul trece.

Președintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România, Gabriel Bălan, a trimis o scrisoare oficială către Grupul de Comunicare Strategică în urmă cu două săptămâni, mai exact pe 21 aprilie. Răspunsul nu a fost unul pe măsură. „În data de 21 aprilie am făcut o adresă oficială către Grupul de Comunicare Strategică. Am întrebat ce se va întâmpla când începe sezonul estival ce se va întâmpla cu salvamarii? Care este riscul de contaminare în apă? După trei zile mi-a răspuns domnul Arafat, care nu a spus absolut nimic, decât să avem grijă mare, conform ordonanțelor militare aflate în vigoare”, a spus Gabriel Bălan.

Gabriel Bălan: Bazinul de înot este închis, nu ni s-a dat voie să ne pregătim

Gabriel Bălan a declarat că deși au intenționat să cheme salvamarii în condiții de distanțare fizică și de igienă maximă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a dat un aviz negativ în acest sens. „Nu ne-a spus că avem voie să ne pregătim. Bazinul este închis în continuare. Am mai intenționat să dăm drumul, să încălzim apa, etc. Am scris în acea adresă că putem deschide în condiții de igienă maximă, de distanțare socială. Avem șase culoare, fiecare om este pe culoarul lui. Se antrenează oamenii. Nu au fost de acord cu antrenamentul salvamarilor. Domnul Arafat a spus că nu”, a mai spus președintele Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România.

Gabriel Bălan: Am interzis resuscitarea gură la gură

Gabriel Bălan critică actualele decizii ale Guvernului și spune că până pe data de 15 mai ar fi trebuit să existe deja un plan de măsuri.„Să vedem acum până pe 15 cu starea de urgență. Pe 15 toata lumea, odată cu Președintele au spus că se ridică această stare. Până pe 15 nu ar trebui să iasă niște norme de aplicare? Să putem intra cu salvamarii să ne pregătim pentru sezonul estival. Pe 15 toată lumea ar trebui să știe ce are de făcut, dar va intra starea de alertă. Ce se va întâmpla atunci? Nimeni nu știe nimic. Salvamarii nu au avut unde să se pregătească din punct de vedere fizic. În schimb ne-am făcut niște proceduri de lucru. Am interzis resuscitarea gură la gură. Au interzis acest lucru și la nivel mondial. Nu mai ai voie să ai acest contact direct cu persoana salvată”, a mai declarat el.

Gabriel Bălan: Vom purta măști, vom măsura temperatura salvamarilor în fiecare dimineață și vom achiziționa baloane de resuscitare

Șeful Scafandrilor și Salvamarilor din România, Gabriel Bălan, a punctat și despre investițiile făcute în perioada următoare pentru ca salvamarii să își desfășoare activitatea în cele mai bune condiții și a vorbit și despre măsurile luate pe plajă. „Sunt niște investiții mari de făcut în acest moment. Vom lua baloane de resuscitare. Vom încerca să folosim cât mai multă tehnologie. Salvamarii vor purta mască între foișor și baza de salvare. Vom interzice patrularea pe plajă printre oameni. Vom face cât mai multă patrulare pe apă. Avem cea mai mare dotare de de pe litoral. Nu are tot litoralul românesc cât are doar Asociația din Constanța. Avem peste 110 de caiace, 20 de catamarale, sky jet-uri. Avem o dotare fantastică. Acum suntem în faza de achiziționare a acestor baloane de resuscitare, o parte deja o avem, cealaltă o aducem din import. Am mai comandat și niște termometre de măsurarea temperaturii, pentru că dimineața la intrarea în tură, în registru, fiecărui salvamar i se va măsura temperatura. Dacă este ok, intră, dacă nu, anunțăm autoritățile”, a mai specificat Gabriel Bălan.

Gabriel Bălan: Ne așteptăm să avem probleme în legătură cu angajarea salvamarilor

Încă o problemă va fi reprezentată de forța de muncă în acest sector și riscul pe care îl reprezintă plaja pentru salvamari. „Ne așteptăm să avem probleme cu personalul care se angajează. Până acum aveam probleme foarte mari legate de angajarea salvamarilor, acum o să fie și mai greu. Plaja reprezintă un risc în momentul de față pentru ei. Este locul unde se strâng mulți oameni. Este o densitate mică. Anul trecut am avut 117 salvamari. Aștept data de 15 mai, aștept să văd ce măsuri se vor lua, iar dacă din acestea au fost trecute la „și altele”, voi face publice niște propuneri și solicitări pe care deocamdată nu le afișez”, a încheiat Gabriel Bălan.

Citește și:

Gabriel Bălan, preşedintele ANSPS, despre riscul contaminării apei cu COVID: Nu am primit nicio informare

Petruț IACOB

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cine-i mumia asta.... sa vorbeasca culea, acum vreo patru luni cand aparuse scafandru ala de chiuveta de la frontiera, a vb gabi culea... onaca l-a pus pe tutankamon, scarba este de clasa pulitica
1
0
poporul era educat nu mai era nevoie de salvamari...eh traim in romania
3
1
Se vor face multe bai in mare pentru ca apa de mare nu se viruseaza asa cum spun unii. Iar primul ajutor se da la noroc. Are covid inecatu ia si salvamaru, nu are, a avut bafta. Succes si bafta la imbaiere si doamne fereste de cazuri care trebuie salvate. Plus ca noi nu ne vom virusa dupa ce un eventual virusat a facut baie in apa si a scuipat sau urinat in apa. Sau virusul e doar o manipulare si va disparea deodata? Ca se zicea ca nu dispare si sta asa in adormire pe timp de vara.
4
1
Daca este adevarat ce spui si primarul ala nu a fost prins asta este un lucru deosebit,pentru ca si ditamai Liviu Dragnea a ajuns in puscarie pentru niste angajari fictive pe care le-a facut in judetul lui.
3
0
FACE CONTROL LA EFORIE SUNT SALVAMARI ANGAJATI FICTIV PTR CA PRIMARUL SI INFRACTORI SA IA BANI DE LA STAT FACE CONTROL LA FIRMA EFOURBAN
3
1
Nu este nevoie de salvamAri!niste prosti care fluiera toata ziua nu.ti dau voie sa inoti,de parca e marea lui masa. Cine.i prost si beat sa crape.un prost mai putin!avem destui si tigancile fara non stop!
2
8

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272