REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

SÂNGE PE ASFALT ŞI VIEŢI DISTRUSE - unde duc teribilismul, alcoolul sau neatenţia. Vezi GALERIE FOTO!

SÂNGE PE ASFALT ŞI VIEŢI DISTRUSE - unde duc teribilismul, alcoolul sau neatenţia. Vezi GALERIE FOTO!

Replica API 2 ianuarie 2014 | 00:00 245

Retrospectivă 2013

Retrospectivă 2013

Băuţi la volan, teribilişti care calcă prea mult pedala de aceleraţie, şoferi de microbuze care numără banii în timp ce conduc - iată profilul inconştienţilor care au provocat accidente rutiere grave pe şoselele Constanţei. În rândurilecare urmează vă prezentăm un fragment dintr- o retrospectivă cruntă a anului 2013:

Încă din prima zi a anului 2013, când cei mai mulţi dintre constănţeni nici nu apucaseră să se odihnească după petrecerea de Revelion, în staţiunea Mamaia se înregistra un accident rutier grav. Pe data de 1 ianuarie, la ora 08.00, un şofer a murit, iar alte persoane au fost grav rănite. Poliţiştii de la Rutieră stabileau atunci că Asan Silhan, de 30 de ani, a condus un automobil Matiz dinspre Năvodari către Constanţa. La un moment dat, în zona hotelului Doina, şoferul a pierdut controlul volanului şi a intrat pe contrasens unde a lovit o Dacie. În urma impactului deosebit de puternic a rezultat decesul lui Asan Sirhan şi vătămarea corporală a doi bărbaţi, pasageri în Dacie. Tragedia avea loc exact în zona în care, în 2007, patru tineri au murit după ce bolidul în care se aflau, un Porsche Cayene, a luat foc în urma unui impact violent.

Tot în luna ianuarie, un şofer s-a jucat cu propria viaţă, gonind pe străzile din Constanţa şi intrând cu maşina în parapetul de despărţire a sensurilor de mers, pătrunzând pe contrasens şi făcând armonică un alt autoturism. Evenimentul s-a petrecut dimineaţă, la ora 8.30, în zona Tomis Plus, unde traficul s-a desfăşurat cu dificultate preţ de ceva timp. În urma accidentului, două persoane s-au ales cu contuzii. Ionuţ Moraru, de 28 de ani, din Valea Dacilor, a condus o Dacie pe DN2A, pe banda numărul 2, dinspre Ovidiu către Constanţa, şi, ajungând la Tomis Plus, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, a intrat în coliziune cu parapetul ce desparte sensurile de mers, după care a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu o altă Dacie, condusă regulamentar. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală uşoară a unui pasager din primul autoturism, dar şi a unei femei, pasageră în cel de-al doilea.

Şirul accidentelor grave nu s-a oprit aici, sfârşitul lunii ianuarie aducând în prim-plan şi un şofer băut bine: preotul Valeriu Roman. Faţa bisericească s-a urcat la volan (31 ianuarie), iar pe bulevardul 1 Mai din Constanţa s-a dat cu maşina peste cap! Poliţiştii au precizat, la acea dată, că bărbatul, care circula pe contrasens cu viteză, a pierdut controlul volanului şi s-a izbit puternic de două maşini care circulau în mod regulamentar. Poliţiştii au demarat o anchetă şi la etilotest verdictul a fost cât se poate de clar: 0,96% mg/litru alcool pur în aerul expirat. Din cauza lui, doi copii, de 6 şi 9 ani, pasageri într-un autoturism care circula regulamentar, au ajuns la spital.

La jumătatea lunii februarie, un bărbat şi-a pierdut viaţa într-un mod cumplit pe DN 22C, între Faclia şi Satu Nou, judeţul Constanţa. Maşina pe care o conducea, Dacia Solenza, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune frontală cu o cisternă ce transporta 25 de tone de kerosen pentru Aerodromul Tuzla. Imaginile au fost îngrozitoare: şoferul Daciei - întins pe asfalt, după ce a fost scos dintre fiare, sângerând, cu traumatisme deschise şi desfigurat. Potrivit poliţiştilor, Adrian Ganea, de 45 de ani, din Feteşti, a condus un autoturism, marca Dacia Solenza, pe DN 22C, dinspre Faclia către Satu Nou şi, ajungând la kilometrul 9, din cauza neatenţiei în conducere, a pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu o autoutilitară ce transporta kerosen.

Accidentele s-au ţinut lanţ şi pe parcursul verii. Vom scurta însă şirul exemplificărilor, fără a omite însă tragedia îngrozitoare în care au murit doi tineri: este vorba despre accidentul produs în data de 10 august, când o tânără de 20 de ani (Lucica Filote , aflată la volan) şi iubitul acesteia, în vârstă de 26 de ani (Mihai Spirolari), au decedat pe loc după impactul maşinii cu un copac. Accidentul s-a produs pe fondul neatenţiei, au precizat oamenii legii.

Tot astă-vară, mai exact în luna iulie, şi sudul litoralului a fost brăzdat de sânge pe şosea!. Fiare contorsionate şi trupuri omeneşti zbătându-se pentru a supravieţui. Din nefericire, medicul Carmen Georgeta Naghel, din cadrul Spitalului Municipal Mangalia, a murit. A fost nevoie de doar o clipă de neatenţie pentru a-şi pierde viaţa. Aceasta se afla, împreună cu o asistentă medicală, din cadrul unităţii spitaliceşti, Liliana Cârjă, într-un autoturism marca Renault, când au fost izbite în plin. Tragedia s-a produs în data de 15 iulie, în jurul orelor 13.10, când Gheorghiţă Duca, de 37 ani, din Constanţa, a condus un autoturism marca Audi, pe DN 39, pe banda numărul 2 de circulaţie, dinspre Mangalia către Constanţa şi, ajungând la kilometrul 38+200 m, din cauza neatenţiei în conducere, pentru a evita coliziunea cu un autoturism care circula în faţa sa, a efectuat viraj către stânga, a pătruns pe contrasens şi a intrat în coliziune cu autoturismul Renault care circula regulamentar, fiind condus de Liliana Cârjă, de 37 ani, din Mangalia, asistent medical la Spitalul Municipal din localitate. În urma coliziunii, cel de-al doilea autoturism a fost proiectat într-o Skoda, care circula în banda numărul 1 dinspre Constanţa către Mangalia, la volan aflându-se Mihai Cristăchescu. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală gravă a asistentei medicale Liliana Cârjă şi decesul medicului Carmen Georgeta Naghel, pasager tot în Renault.

Tot în luna iulie, un accident grav s-a înregistrat pe A4, între localităţile Ovidiu şi Constanţa. La locul accidentului au fost solicitate mai multe ambulanţe şi un echipaj de la descarcerare. Şapte răniţi au fost preluaţi şi transportaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru investigaţii medicale. Printre pacienţi s-au aflat şi 3 copii. Motivul accidentului? Un şofer a efectuat o manevră neregulamentară de întoarcere, printre balizele centrale, iar maşina a fost lovită de o alta, care circula regulamentar.

Ajungem şi la evenimentele rutiere petrecute după încheierea sezonului estival, iar cele mai recente şi mai grave sunt reprezentate de cazul tinerei accidentate pe trotuar, respective de tragedia de la Năvodari, unde un copil de 3 ani a murit întrucât şoferul unui autobus de transport persoane nu era atent la drum, fiindcă... număra banii încasaţi până la acea oră!

Astfel, la data de 17.10.2013 ora 11.20, în municipiul Constanţa, Marian Ciurea, de 43 ani, din Năvodari, în timp ce se afla staţionat cu o autoutilitară pe strada Mircea cel Bătrân, cu sensul de mers dinspre bulevardul Mamaia către strada Nicolae Iorga, din cauza neasigurării la punerea în mişcare de pe loc, pentru a se încadra prin viraj stânga pe strada Nicolae Iorga, l-a obligat pe Marius Andrei Gambor, de 23 ani, din Constanţa, care conducea un autoturism pe strada Mircea cel Bătrân, să vireze dreapta pentru a evita impactul. În acel moment, Gambor a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a pătruns pe trotuarul din partea dreaptă, unde a accidentat grav o tânără de 27 de ani, Elisabeta Toancă, care se deplasa regulamentar. În urma impactului, tânăra a fost proiectată într-un stâlp de iluminat public. După lovirea pietonului, autoturismul a lovit semaforul intersecţiei pe care l-a rupt. Tânăra accidentată a fost internată în comă profundă, decedând ulterior. La Năvodari, o femeie care traversa cu copilul pe trecerea de pietoni a fost acroşată de un autobuz. În timp ce mama a scăpat cu răni uşoare, copilul de 3 ani a fost strivit de autobuz!

În luna decembrie a lui 2013 au avut loc mai multe accidente mortale, între care el în care un militar şi-a pierdut viaţa, apoi o tânără de 20 de ani, a cărei înmormântare a fost programată chiar pe data de 1 ianuarie 2014! Nici unul din cei doi nu purta centura desiguranţă în momentele producerii accidentelor...

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272