REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ȘANTIERUL Naval 2 Mai s-a REPROFILAT și muncește pentru CHINEZI

ȘANTIERUL Naval 2 Mai s-a REPROFILAT și muncește pentru CHINEZI

Replica API 27 septembrie 2021 | 23:54 9686

Șantierul Naval 2 Mai SA s-a reprofilat și lucrează pentru chinezi. Conducerea companiei de stat prin care România deține pachetul majoritar de acțiuni la șantierul Damen din Mangalia arată că activitatea din ultimul an s-a concentrat pe lucrări făcute pentru chinezii de la Shandong, care au ridicat un complex imobiliar în Saturn.

Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia a raportat la jumătatea anului 2021 aproape jumătate din activitatea desfășurată în perioada similară a anului 2020, cu o prăbușire a afacerilor de la 3 milioane lei din anul pandemiei, la doar 1,7 milioane lei în vara acestui an. Pentru acest interval, șantierul a raportat pierderi de 324.000 lei, față de 347.000 lei înregistrate în perioada similară din 2020.

Motivul este lipsa comenzilor cu care se confruntă cei de la Damen, iar situația este departe de o rezolvare, se arată într-un raport al Șantierului Naval 2 Mai SA.

În aceste condiții, societatea de stat s-a reorientat către dezvoltarea imobiliară și astfel a ajuns România să lucreze pentru China. La propriu, întrucât Șantierul Naval 2 Mai prestează acum servicii pentru Shandong dejian Group Co SRL, companie chineză care a ridicat complexul rezidențial Alfa Beta, din stațiunea Saturn.

Contracte cu chinezii și alte firme locale

”Afectarea volumului de activitate cu partenerul comercial Damen Shipyards Mangalia SA, ca urmare a diminuării comenzilor de lucrări primite de acesta de pe piața externă/internă din domeniul naval, fiind efectul de domino propagat în economia mondială de pandemia SARs-CoV-2- iar ca și măsură de atenuare conducerea executivă s-a orientat către realizarea de lucrări din zona locală, încheind contracte de prestări servicii cu dezvoltatorul imobiliar din zona litoralului de sud, Shandong Dejian Group Co SRL și diverși antreprenori locali”, se arată în raportul administratorilor de la Șantierul Naval 2 Mai SA.

Societatea de stat deținută de Ministerul Economiei a raportat pentru 2020 afaceri de 5,3 milioane lei și un profit net de 35.000 lei, cu 7 angajați, precum și datorii de 760.000 lei. Șantierul Naval 2 Mai SA deține din noiembrie 2018 pachetul majoritar de 51% din acțiunile societății mixte Damen Shipyards Mangalia SA, dar nu are niciun cuvânt de spus în activitatea șantierului, controlată exclusiv de olandezi.

Damen a dat afară aproape 230 de muncitori de la șantierul din Mangalia

Șantierul Naval 2 Mai SA este condus de un consiliu de administrație alcătuit din Peter A.M. Jansen, Madeline Dalila Alexander și Adrian Ionuț Zainea, a căror mandate expiră pe 9 octombrie 2021, postul de director general revenindu-i lui Romulus Dumitrana.

Damen a anunțat în iulie 2021 că va da afară 228 de muncitori de la șantierul său din Mangalia, din cauza crizei mondiale generate de pandemia de Covid-19. Asta în pofida asigurărilor sale anterioare, care conțineau inclusiv promisiunea angajării a sute de persoane și în niciun caz concedieri. La fel, și Ministerul Economiei promitea că nu vor exista concedieri, dar asigurările date de statul român sunt oricum penibile, din moment ce nu are niciun cuvânt de spus în activitatea șantierului.

Complexul Alfa & Beta Residence

Garsoniere minuscule construite de chinezi în Saturn

Shandong Dejian este controlată de statul chinez și a ridicat două blocuri de locuințe în Saturn, în complexul Alfa & Beta Residence, având în derulare aici încă un proiect, denumit Sunrise, care cuprinde 85 de apartamente.

Majoritatea locuințelor din Saturn sunt garsoniere cu o suprafață utilă de 23 de metri pătrați, în condițiile în care minimul legal este de 37 de metri pătrați. Chinezii scot acum la închiriere aceste garsoniere și apartamente la prețuri de la 130 la 275 de lei pe noapte.

În paralel, chinezii edifică un complex rezidențial și în cartierul bucureștean Berceni, unde vor să construiască 500 de apartamente aflate în blocuri cu 11 etaje, un proiect estimat la peste 20 de milioane de euro.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Slugoiului olandezilor Florin Spataru !
7
1
vai de capul vostru
6
0
Santier naval si construieste case??De fapt chinezii stiu sa faca din rahat bici si sa si pocneasca.Numai ca fraierii suntem noi.
7
1
sn 2 mai mangalia e doar o facatura la ora actuala . pe vremuri era santier adevarat .
8
0
Mwie cu cacat si suturi in kur porcilor olandezi . Caca F Paslaru.
11
1
nu amestecati mere cu pere.Ati pus poze de la damen,dar santierul 2 mai Nu este santier,este o firma de apt unde citiva trintori bugetari intorc hirtii!
11
2
Avioane vechi tot chineji?
6
9

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108