Șapte alimente pe care să le consumi zilnic pentru a evita gripa şi răceala
Șapte alimente pe care să le consumi zilnic pentru a evita gripa şi răceala
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin Pinterest”Noi ce mai mâncăm ca să nu răcim? Să nu facem gripă?” Ei bine, răceala şi gripa nu au legătură directă cu alimentaţia. Ele sunt produse de infecţia cu rinovirusuri (în cazul virozelor respiratorii sau răceli cum sunt numite popular) şi de infecţia cu virusul gripal în cazul gripei. Însă respectarea câtorva reguli de igienă, odihna suficientă şi o alimentaţie echilibrată pot fi de folos sistemului imunitar ce trebuie să facă faţă non-stop asaltului de inamici ai sănătăţii. Venim cu amănunte.
Pentru a ne feri de răceală şi gripă este necesar ca în perioadele în care sunt declarate epidemii să evităm mulţimile când nu este absolut necesar. Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau substanţe dezinfectante fără apă atunci când nu aveţi altă soluţie. Folosirea măştilor medicale mai ales atunci când mergeţi la spital, grădiniţe, etc. Evitarea contactului cu persoane răcite sau afectate de gripă, evitarea strănutului şi a tusei în aer liber deoarece prin particulele eliberate de tuse şi strănut se transmit virusurile care provoacă răceala şi gripa. Foarte important - copiii şi adolescenţii sunt consideraţi lianţii răcelilor şi gripei - aceştia au sistemul imunitar în consolidare, se îmbolnăvesc mai uşor şi pot transmite şi membrilor familiilor. Aşadar, dacă prezintă simptome specifice răcelii sau gripei nu trebuie să meargă la şcoală, la grădiniţă sau la creşă ci vor fi trataţi acasă.
Ce stil de viaţă ne ţine sănătoşi?
Aţi factori importanţi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar sunt respectarea orelor de somn, evitarea suprasolicitării şi alimentaţia echilibrată.
Aportul de minerale necesare sistemului imunitar poate fi asigurat prin consumul de fructe proaspete şi uscate, legume, lapte, brânzeturi, ouă, uleiuri vegetale, peşte şi carne de pui. Apa din belşug este obligatorie zi de zi. Mai jos să prezentăm şi câteva sugestii de alimente benefice imunităţii.
Apa menţine starea de sănătate a întregului organism
Pare banal, dar fără apă celulele, organele şi ţesuturile nu ar funcţiona corect. Apa ajută la reglarea temperaturii corpului şi la menţinerea funcţiilor organelor. Pierdem apă prin respiraţie, prin transpiraţie, prin digestie. Rezervele de apă trebuie refăcute constant atât prin consumul de apă potabilă cât şi prin alimente pe bază de apă sau care conţin apă în mod natural.
Un probiotic natural - ieftin, gustos şi hrănitor
Iaurtul, o sursă importantă de probiotice, este un prieten al sistemului imunitar şi este foarte recomandat să fie consumat cât mai des. Iaurtul este folositor pentru digestie, reducerea colesterolului, stimularea sistemului nervos prin aportul de vitamine din grupa B. Alegeţi iaurtul natural, fără zahăr sau arome.
Polen crud, un antibiotic natural
Persoanele care nu sunt alergice la polen, pot întreba medicul de familie în ce doze să consume polen crud. Acesta conţine lactofermenţi benefici florei intestinale, enzime care îmbunătăţesc absorbţia de vitamine şi minerale din alimentaţie. De asemenea, produsul apicol natural are şi antioxidanţi care acţionează împotriva radicalilor liberi.
sursa: csid.ro
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News