REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

SĂRACII BOGAȚI! Locuințe ANL pentru DIRECTORII și ANGAJAȚII RAEDPP. HIRA a cerut AUDIT! Video

SĂRACII BOGAȚI! Locuințe ANL pentru DIRECTORII și ANGAJAȚII RAEDPP. HIRA a cerut AUDIT! Video

Replica API 3 februarie 2021 | 00:11 10263

Regia Autonomă "Exploatarea Domeniului Public și Privat" Constanța (RAEDPP) este una dintre instituțiile din subordinea Primări Constanța unde lucrurile nu funcționează deloc bine de foarte mulți ani. Se pierd mulți bani lunar, din diferite zone, iar cei care s-au perindat la conducere, până în acest moment, nu au căutat soluții, sau nu au vrut, pentru reducerea cheltuielilor. În timp ce salariații regiei primeau salariul minim pe economie, directorii erau plătiți regește, unii dintre ei fiind ”premiați” și cu câte o locuință ANL. Despre acest aspect, am vorbit cu directorul regiei, Teo Hira, care este hotărât să aducă instituția la liman și să repare ceea ce predecesorii săi au stricat. Iar lucrurile au început, deja, să se miște.

PSD le-a dat funcții, dar le-a dat și case! Radu Babuș sau Mădălina Moțățăianu, foștii șefi ai regiei în mandatul lui Radu Mazăre,respectiv Decebal Făgădău, au fost săracii bogați ai Constanței care au primit ajutorul statului, beneficiind locuințe de tip ANL. Dacă cea din urmă, care avea salariu de director de aproximativ 10.000 lei pe lună, trei autoturisme și un imobil, potrivit declarației de avere, a avut demnitatea de a renunța la acest beneficiu, după ce și-a pierdut funcția, nu același lucru putem spune despre Babuș. Nici nu ar fi avut cum, pentru că apartamentul l-a cumpărat în 2007, când încă era directorul instituției. În afară de cei doi, un alt ”amărât”, șef în primărie, a fost ajutat cu locuință ANL. Alexandru Pilat, fiul lui Ion Pilat, este fericitul deținător al unui apartament ANL, cumpărat de la RAEDPP. Ca o paranteză, precizăm ca familia Pilat deține, din 2001, o firmă ce s-a numit, până-n 2007, Pisica de mare. Ulterior, societatea și-a schimbat denumirea în Alpil Star SRL, în baza căreia funcționează hotelul Alma din Mamaia.

Teo Hira a dispus realizarea unui audit pentru a afla dacă angajații sau foștii angajați se încadrau pentru a primi o locuință ANL

Revenind la RAEDPP, Teo Hira a dispus un audit pentru a se verifica aceștia au beneficiat de locuință ANL în baza prevederilor legale. ”La acest moment există un număr de 12 angajați sau foști angajați ai regiei locuiesc cu contract de închiriere în locuințe ANL. Palierul numărul 2 este reprezentat de categoria angajați sau foști angajați care au cumpărat acele locuințe. Mai avem un palier de angajați sau foști angajați care au renunțat, și anume 6. Radu Babuș este un fost angajat care deține contract cu cumpărare, iar din aparatul Primăriei, Pilat Alexandru. La capitolul renunțări avem fostul director, Moțățăianu Iulia-Mădălina.”, a declarat, pentru Replica, Teo Hira. ”Am dispus compartimentului de audit o misiune ad-hoc tocmai pentru a se constat dacă angajații sau foștii angajați se încadrau pentru a primi o locuință ANL”, a completat directorul RAEDPP.

Astfel de practici au fost tolerate ani buni de către conducerea Primăriei Constanța, atât în mandatul lui Radu Mazăre, cât și al lui Decebal Făgădău, în timp ce mii de tineri, care aveau nevoie, cu adevărat, de locuințe, erau puși pe listele de așteptare, iar dintre aceștia puțini au avut norocul de a prinde o locuință.

VIDEO:

Hira vrea să mute sediul RAEDPP, pentru a economisi… 15.000 lei pe lună, bani care merg la chirie

Așa cum spuneam mai sus, noul director vrea să strângă cureaua și să aducă regia pe linia de plutire. O prioritate în acest sens o constituie chiar imobilul în care funcționează regia și pentru care se plătește, lunar, chirie de peste 15.000 de lei către Îmbrăcămintea SRL. ”Dorim cu ardoare și chiar facem toate diligențele necesare ca să mutăm acest sediu din această locație. Este strigător la cer ca cel mai mare administrator de fond locativ, cel mai mare jucător de pe această piață, să plătească chirie pe spațiul în care își desfășoară activitatea. Nu știu cine și ce interese a avut, probabil că era vorba și de o poziționare în centru, suntem la kilometrul 0 al Constanței. Probabil acesta era un interes mai mic sau mai mare. Suntem în cercetări, am găsit câteva sedii ale RAEDPP-ului, dar care arată deplorabil”, a specificat directorul.

Potrivit unor surse, regia ar urma să fie mutată în clădirea în care funcționează Confort Urban, însă Teo Hira nu a confirmat și nici nu a infirmat acest lucru, precizând că încă se caută soluții. Nici n-ar fi de mirare ca RAEDPP să-și desfășoare activitatea în același sediu cu Confort Urban, în contextul în care sunt discuții ca cele două instituții să fuzioneze.

Autoturismele directorilor demiși, trase pe dreapta

Un aspect ce ne-a atras atenția, chiar în fața instituției, sunt patru autoturisme Duster care s-a aflat în custodia directorilor demiși de primarul Vergil Chițac. Teo Hira spune că acestea nu sunt folosite, ceea ce înseamnă reduceri importante de cheltuieli.

”Toți directorii aveau stipulat în contractul de mandat că pot beneficia de un autoturism în interes de serviciu. Toate cele 4 autoturisme Duster din fața sediului sunt trase pe dreapta, întrucât nu mai are cine să le mai conducă. Sarcinile directorilor sunt duse la îndeplinire de șefii de servicii. Avem o reducere a cheltuielilor cu tot ceea ce înseamnă autoturisme, reparații, carburanți. Ne îndreptăm spre o direcție bună”, a specificat Hira.

Cât despre salariile angajaților RAEDPP, Teo Hira a precizat că ”avem o proporție mare de salarii minime pe economie, și, totuși, avem o forță de muncă, în unele compartimente, de înalt calificat. Luăm în calcul creșterea salariilor în momentul în care noi ne încadrăm în trendul de creștere al productivității muncii și în trendul de reducere a cheltuielilor. Astea sunt dezideratele mandatului meu. Fondul de salarii s-a ridicat, am ridicat o presiune de pe fondul de salarii prin decizia CA de a revoca cei 5 directori. Avem o reducere covârșitoare a salariilor”, a conchis directorul RAEDPP.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367