rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 aprilie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Sarcoidoza: ce este, cauze, simptome și tratament

Sarcoidoza este o boală caracterizată prin creșterea unor granuloame în orice parte a corpului - cel mai frecvent în plămâni și în ganglionii limfatici, dar poate afecta și ochii, pielea, inima și alte organe. Nu se cunoaște cauza dezvoltării acestei afecțiuni sistemice; este posibil ca un factor de mediu să declanșeze starea la persoanele susceptibile din punct de vedere genetic. Boala apare de obicei la adulții cu vârste între 20 și 40 de ani, mai ales la femei. Majoritatea persoanelor cu sarcoidoză nu au nevoie de tratament, afecțiunea dispărând adesea de la sine, de obicei în câteva luni sau ani. Dacă pacientul are nevoie de tratament, cel mai des se recomandă corticosteroizii, scrie doc.ro

Ce este sarcoidoza?

Sarcoidoza este o afecțiune inflamatorie considerată rară, deși unii oameni de știință afirmă că ar putea fi, în realitate, slab diagnosticată. Boala cauzează apariția unor mici pete de țesut roșu și umflat, numite granuloame, în diverse organe. De obicei, afectează plămânii și pielea. Boala duce la o imunitate exagerată, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar, care în mod normal protejează organismul de infecții și boli, reacționează disproporționat și deteriorează propriile țesuturi ale corpului.

Sarcoidoza poate fi periculoasă dacă o persoană nu știe că este afectată și nu cere sfatul medicului. Această boală poate afecta persoanele de orice vârstă, gen și rasă, dar cel mai frecvent apare la adulții cu vârste între 20 și 40 de ani, în special la femei.

Sarcoidoza apare rar în timpul sarcinii (la 9 femei din 100.000), studiile arătând că dacă gravida are această boală, fătul nu este afectat. Femeia însărcinată care suferă de sarcoidoză este, însă, expusă riscului de evenimente negative în timpul sarcinii, cum ar fi tromboembolismul venos, preeclampsia, embolia pulmonară, nașterea prematură și hemoragia postpartum.

Sarcoidoza afectează cu precădere plămânii și tinde să difere în funcție de populație: de exemplu, persoanele din nordul Europei tind să aibă afectare oculară cauzată de sarcoidoză, iar japonezii tindă să se confrunte cu complicații cardiace.

Nu există nici un remediu specific pentru sarcoidoză, dar majoritatea persoanelor se descurcă foarte bine fără tratament sau doar cu un tratament minim. În unele cazuri, sarcoidoza dispare de la sine, în altele, poate dura ani întregi și poate provoca leziuni ale organelor. De aceea este foarte important ca, la apariția simptomelor, să se ceară sfatul medicului.

Tipuri avansate de sarcoidoză

Deși majoritatea persoanelor cu sarcoidoză își pot gestiona destul de ușor boala, unii pacienți dezvoltă tipuri de sarcoidoză asociate cu rezultate mai slabe, cum ar fi sarcoidoza pulmonară rezistentă la tratament, sarcoidoza cardiacă, neurosarcoidoza sau sarcoidoza cu afectare multiplă de organe.

Sarcoidoza pulmonară

10-20% dintre pacienții cu sarcoidoză dezvoltă boli pulmonare rezistente la tratament - în primul rând fibroză pulmonară și hipertensiune pulmonară. Aceste complicații sunt principala cauză de deces asociată cu sarcoidoza. Nu există nicio modalitate de a prezice care pacienți cu sarcoidoză pulmonară vor dezvolta fibroză sau dacă tratamentele scad acest risc.

Sarcoidoza cardiacă

Sarcoidoza cardiacă este a doua cauză principală de deces din pricina sarcoidozei și poate apărea brusc prin aritmia ventriculară, un tip de ritm cardiac anormal. Multe medicamente pot trata sarcoidoza cardiacă, iar cei care dezvoltă tahicardie ventriculară pot beneficia de un defibrilator implantabil pentru a preveni moartea subită. Transplantul de inimă este o opțiune pentru unii pacienți.

Neurosarcoidoza

Oamenii de știință nu știu prea multe despre neurosarcoidoză, inclusiv cât de frecventă este sau ce impact are asupra pacienților. Acest lucru se întâmplă deoarece experții nu au ajuns la un consens cu privire la caracteristicile bolii și criteriile pentru stabilirea unui diagnostic. Când neurosarcoidoza este recunoscută devreme, este tratabilă cu succes.

Sarcoidoza cu afectare multiplă de organe

Câte organe sunt implicate în asociere cu această boală variază destul de mult de la o persoană la alta. Unele simptome necesită tratament pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților, în timp ce altele necesită tratament pentru a îmbunătăți durata de viață.

Cauze și factori de risc pentru sarcoidoză

Cauza exactă a sarcoidozei nu este cunoscută. Unele persoane par să aibă o predispoziție genetică pentru a dezvolta boala, care poate fi declanșată de bacterii, virusuri, praf sau substanțe chimice. Acest lucru provoacă o reacție excesivă a sistemului imunitar și celulele imunitare încep să se adune într-un model de inflamație numit granulom. Pe măsură ce granuloamele se acumulează într-un organ, funcția acestuia poate fi afectată.

Factorii de risc pentru sarcoidoză sunt:

vârsta și sexul (deși boala poate apărea la orice vârstă, se instalează adesea între 20 și 40 de ani, iar femeile sunt oarecum mai susceptibile);

rasa (persoanele de origine africană și cele de origine nord-europeană au o incidență mai mare a sarcoidozei);

istoricul familial (dacă cineva din familie a avut sarcoidoză, crește riscul ca și moștenitorii să dezvolte boala).

Sarcoidoza poate apărea ocazional la mai mulți membri ai familiei, dar nu există dovezi clare că starea este moștenită. Boala nu este infecțioasă, deci nu poate fi transmisă de la o persoană la alta.

Simptome sarcoidoză

Sarcoidoza este o boală imprevizibilă, care afectează diferit oamenii. Unii au o formă ușoară de boală, care dispare fără tratament, alții fac complicații cu care se luptă timp de mulți ani. Simptomele sarcoidozei pot să difere în funcție de organuele afectate.

Simptome pulmonare sarcoidoză

Plămânul este organul cel mai des afectat de sarcoidoză., aproape 90% dintre cazurile de boală fiind sarcoidoză pulmonară. Simptomele frecvente sunt:

Tuse seacă

Dificultăți de respirație, wheezing (șuierat), dureri la respirație

Dureri în piept și senzație de strânsoare

În cazuri rare, tuse cu sânge.

Simptome cutanate sarcoidoză

Sarcoidoza poate cauza probleme ale pielii, cum ar fi:

O erupție de umflături roșii sau roșu-violet, situate de obicei pe tibie sau pe glezne, care pot fi calde și sensibile la atingere

Leziuni pe nas, obraji și urechi

Zone de piele care sunt mai închise sau mai deschise la culoare

Formațiuni crescute sub piele (noduli), în special în jurul cicatricilor sau al tatuajelor.

Simptome oculare sarcoidoză

Aproximativ un sfert dintre persoanele cu sarcoidoză au simptome oculare, cele mai multe dintre ele tratabile. Simptomele oculare includ:

Senzație de arsură, mâncărime, durere

Uscăciune oculară

Înroșirea ochilor

Tulburări de vedere precum vedere în ceață sau cu pete nerge

Sensibilitate la lumină

Mici excrescențe galbene pe ochi.

Simptome cardiace sarcoidoză

Toate persoanele bolnave de sarcoidoză ar trebui testate pentru simptome cardiace, deparece bolile de inimă pot fi extrem de grave. Simptomele cardiace în sarcoidoză includ:

Ritm cardiac neregulat

Tuse, scurtarea respirației, senzație de leșin

Durere în piept

Oboseală

Edem.

Alte simptome sarcoidoză

Alte simptome care pot fi asociate cu sarcoidoza sunt durerile articulare, durerile de cap, pierderea în greutate, umflarea nodulilor limfatici la nivelul feței, gâtului, axilelor și zonei inghinale, senzație generală de rău.

Diagnostic sarcoidoză

Sarcoidoza poate fi dificil de diagnosticat, având în vedere că în fazele inițiale are simptome similare cu ale altor afecțiuni. Un diagnostic timpuriu de sarcoidoză, însă, este necesar pentru prevenirea eventualelor complicații ale bolii.

Nu există un test de laborator care să indice precis sarcoidoza, ci medicii se bazează pe o varietate de teste și proceduri pentru a depista această boală. Pentru confirmarea unui diagnostic de sarcoidoză, un pacient trebuie să îndeplinească mai multe criterii: simptomele pe care le are trebuie să se explice prin această boală, alte boli trebuie să fi fost deja excluse și ar trebui să existe dovezi microscopice de prezență a granuloamelor.

Dacă simptomele sugerează că este vorba de o sarcoidoză pulmonară, este posibil ca medicul să recomande o radiografie toracică sau o tomografie computerizată (CT) a plămânilor pentru a căuta semne ale afecțiunii.

În unele cazuri, medicii ar putea dori să examineze interiorul plămânilor folosind un tub lung, subțire și flexibil, cu o sursă de lumină și o cameră la capăt (un endoscop) care se introduce prin gât. O mică probă de țesut pulmonar poate fi, de asemenea, îndepărtată în timpul acestui test, astfel încât să poată fi studiată la microscop (biopsie).

Dacă medicul consideră că este posibil ca pacientul să aibă sarcoidoză care afectează alte organe - cum ar fi pielea, inima sau ochii - vor fi recomandate de obicei scanări sau examinări ale acestor zone (electrocardiogramă, analize de sânge, examen ocular etc.).

Odată diagnosticată boala, medicul va evalua severitatea acesteia, dacă este susceptibilă să progreseze sau să se stabilizeze, dacă este nevoie de tratament și dacă da, de ce fel de tratament.

Complicații sarcoidoză

Unele cazuri de sarcoidoză cauzează probleme de sănătate pe termen lung.

Sarcoidoza pulmonară netratată poate duce la cicatrici permanente în plămâni (fibroză pulmonară), ceea ce face dificilă respirația și uneori provoacă hipertensiune pulmonară.

Sarcoidoza cardiacă are ca rezultat formarea unor granuloame în inimă, care pot perturba ritmul cardiac, fluxul sangvin și funcția normală a inimii. În cazuri rare, această situație poate duce la deces.

De asemenea, inflamația cauzată de sarcoidoză poate afecta aproape orice parte a ochiului și poate provoca leziuni ale retinei, care în cele din urmă să ducă la orbire. În cazuri rare, sarcoidoza poate cauza cataractă și glaucom.

Sarcoidoza poate afecta și modul în care corpul gestionează calciul, ceea ce poate duce la formarea pietrelor la rinichi și poate reduce funcția renală. În cazuri rare, acest lucru poate duce la insuficiență renală.

Un număr mic de persoane cu sarcoidoză dezvoltă probleme legate de sistemul nervos central, atunci când granuloamele se formează în creier și în măduva spinării. Inflamația nervilor faciali, de exemplu, poate provoca paralizie facială.

Tratament sarcoidoză

Multe persoane cu sarcoidoză nu au nevoie de tratament, deoarece afecțiunea dispare adesea de la sine, de obicei în câteva luni sau în câțiva ani, fără să provoace daune organismului. În aproximativ 30% dintre cazuri, însă, boala se agravează și poate chiar să pună viața în pericol, de aceea e necesar un consult medical dacă apar simptome.

Tratamentul pentru sarcoidoză poată include anumite medicamente, fizioterapie, intervenție chirurgicală și remedii la domiciliu. Dacă sarcoidoza apare la o femeie însărcinată, medicul va alege împreună cu pacienta cel mai eficient tratament care să nu dăuneze sarcinii, după ce îi prezintă opțiunile și riscurile.

Tratament medicamentos sarcoidoză

Corticosteroizii sunt considerați tratamentul de primă linie pentru sarcoidoză, aceștia pot să încetininească, să oprească sau chiar să prevină deteriorarea organelor prin reducerea inflamației cauzate de sarcoidoză. În funcție de organul afectat, medicul poate prescrie corticosteroizi inhalatori (pentru sarcoidoză pulmonară), injecții pentru simptomele cutanate generate de sarcoidoză sau picături pentru simptomele oculare date de această boală.

Și medicamentele imunosupresoare (metotrexat, leflunomidă, azatioprină, micofenolat mofetil, ciclofosfamidă) pot contribui la controlarea simptomelor, la reducerea inflamației și la prevenirea leziunilor organelor.

Inhibitorii factorului de necroză tumorală-alfa (TNF-alfa), precum infliximab, etanercept, adalimumab, pot fi, de asemenea, utili în tratarea sarcoidozei care nu a răspuns la alte tratamente.

Hidroxiclorochina și clorochina, medicamente antimalarie, sunt de asemenea utilizate în tratamentul sarcoidozei, când pacientul se confruntă cu leziuni cutanate sau cu un nivel prea mare de calciu în sânge.

Și alte medicamente pot fi utilizate pentru a trata simptome specifice sau complicații ale sarcoidozei, cum ar fi talidomida, pentoxifilina și tetraciclinele (minociclină, doxiciclină).

Intervenție chirurgicală sarcoidoză

Transplantul de organ poate fi luat în considerare dacă sarcoidoza a afectat grav plămânii, inima sau ficatul unei persoane cu sarcoidoză.

Alte tratamente sarcoidoză

În funcție de simptome și complicații, medicul poate recomanda și alte tratamente pentru sarcoidoză: fizioterapie pentru a reduce oboseala și pentru a îmbunătăți forța musculară, reabilitare pulmonară pentru a reduce simptomele respiratorii sau un stimulator cardiac sau defibrilator implantat pentru aritmii cardiace.

Monitorizare continuă sarcoidoză

E necesar ca persoanele diagnosticate cu sarcoidoză să meargă la controale medicale regulate, fie că li s-a recomandat un tratament pentru această boală, fie că nu. Monitorizarea poate include diferite teste cum ar fi analizele de sânge și de urină, radiografiile etc.

Remedii la domiciliu pentru sarcoidoză

E important ca persoanele cu sarcoidoză să respecte tratamentul prescris de medic și să-l infomeze dacă au apărut simptome noi. De asemenea, dacă persoana se simte mai bine cu tratamentul indicat, nu trebuie să-l întrerupă decât cu acordul medicului.

Angajarea în exerciții fizice regulate poate îmbunătăți starea de spirit, poate întări mușchii și poate ajuta la reducerea oboselii asociată cu sarcoidoza, care interferează cu activitățile zilnice. Alegerile de viață sănătoase contează și ele în gestionarea sarcoidozei: adoptarea unei alimentații echilibrate, menținerea unei greutăți normale, gestionarea stresului.

Prevenire sarcoidoză

Având în vedere că sarcoidoza nu este o boală pe deplin înțeleasă, nici metodele de prevenire s-ar putea să nu funcționeze în toate cazurile. Reducerea riscului de sarcoidoză se poate face prin evitarea fumatului, limitarea consumului de alcool și evitarea expunerii la substanțe toxice (gaze, vapori toxici etc).

joi, 4 martie 2021621
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 apr 00:00SănătateStudiu: Vaccinul Pfizer, 100% eficace la adolescenți între 12 și 15 ani

Compania farmaceutică Pfizer a anunțat recent, printr-un comunicat de presă, că vaccinul anti-COVID-19 produs în...260

21 apr 00:00SănătateTotul despre conjunctivită: cauze, tipuri, simptome, tratament241
21 apr 00:00SănătatePostul intermitent ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină și tensiunea arterială242
21 apr 00:00SănătateTot mai multe dovezi leagă sănătatea gingivală de riscul de AVC

Un nou studiu sugerează că persoanele adulte care suferă de gingivită ar fi două ori mai predispuse să sufere un...252

21 apr 00:00SănătateUn "vaccin" pentru cancer a eliminat tumorile la șoareci261
21 apr 00:00SănătateVitamina D îmbunătățește creșterea în greutate și dezvoltarea creierului la copii239
21 apr 00:00SănătateSemne promițătoare în reversia bolii Alzheimer

Noi cercetări dezvăluie o nouă abordare a bolii Alzheimer, care ar putea inversa pierderea de memorie, semnul...298

21 apr 00:00SănătateStudiu: Uleiul de pește, util în insuficiența cardiacă243
21 apr 00:00SănătateStudiu - Apariția cancerului: cum produc toxinele mutații în celule263
21 apr 00:00SănătatePilula contraceptivă, asociată cu un risc scăzut de artrită reumatoidă

Femeile care iau anticoncepționale, mai ales dacă le folosesc 7 ani sau mai mulți ani consecutivi, au un risc mai...229

21 apr 00:00SănătateBeneficiile uleiului de Borago235
21 apr 00:00SănătateExerciții pentru brațe puternice și tonifiate254
Vremea
12.9°11.3° - 12.9° miercuri, 21 aprilie 2021
ConstanțaUmiditate: 82%
Vânt: 4.28 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/4912223662337
5/4023223141920
joker211025143
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 apr 00:00SportDinamo Bucureşti - UTA Arad 0-1

UTA Arad a învins-o pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara, în deplasare, într-o partidă din...357

21 apr 00:00SportVictorie foarte importantă pentru FC Viitorul (1-0 vs Gaz Metan Mediaș)

FC Viitorul s-a impus acasă, marţi, cu scorul de 1-0, împotriva celor de la Gaz Metan Mediaş, în etapa a II-a a...417

21 apr 00:00SportHoria Tecău s-a calificat în sferturile probei de dublu

Perechea Horia Tecău / Kevin Krawietz (România / Germania) s-a calificat, marți, în sferturile probei de dublu din...259

21 apr 00:00SportAstra Giurgiu, victorie în deplasare (3-1 vs FC Hermannstadt)

Astra Giurgiu s-a impus, marți, pe terenul celor de la ​FC Hermannstadt, cu scorul de 3-1, în primul meci al etapei...250

Local
21 apr 23:10LocalCOVID-1: 56 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 2921 la nivelul ţării

COVIDPe teritoriul României, până marţi, 20 aprilie, au fost confirmate 1.034.003 cazuri de persoane infectate cu...1024

21 apr 23:10LocalRegulamentul de organizare și funcționare a cimitirelor musulmane din CONSTANȚA, în consultare publică!

În conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația...777

21 apr 23:09LocalMOARTE SUSPECTĂ! Un bărbat a fost găsit DECEDAT într-o locuință din CERNAVODĂ

859

21 apr 23:11LocalAsociația Patronală RESTO Constanța a lansat Campania „Membru RESTO - restaurant sigur“

Asociația Patronală RESTO Constanța a lansat Campania „Membru RESTO - restaurant sigur - Noi ne-am vaccinat pentru...468

21 apr 23:11LocalPrimăria anunță DISTRIBUIREA tichetelor RESPECT

Primăria Municipiului Constanța anunță că începând de mâine, 21.04.2021 demarează distribuirea la domiciliu a...1018

21 apr 23:10LocalPERCHEZIȚII într-un dosar de FURT de KEROSEN

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, sub...1127

21 apr 23:09LocalOperator economic, sancționat pentru nerespectarea programului de lucru

Polițiști din cadrul Secției 3 s-au sesizat din oficiu, la data de 19 aprilie a.c., în jurul orei 21.20 cu privire...689

21 apr 23:09LocalBEAT MORT şi FĂRĂ PERMIS, un bărbat a CĂZUT de pe MOTOCICLETĂ

Polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat la data de 19 aprilie a.c., în jurul orei 17.40, un...1125

21 apr 23:09LocalPrimăria Hârşova vine în sprijinul locuitorilor care îşi caută un loc de muncă

533

Politică
21 apr 00:00PoliticăCîţu: România trebuie să facă rapid pasul către o economie competitivă, digitalizată

România trebuie să facă "rapid", în următorii patru ani, tranziţia către o economie competitivă, care...261

21 apr 23:59PoliticăTurcan: Între doi salariaţi cu aceeaşi funcţie din administraţia locală e o diferenţă de salariu de 10.000 euro anual

Un angajat la un Consiliu Judeţean câştigă un salariu anual cu aproape 10.000 de euro mai mare decât un salariat...740

21 apr 18:34PoliticăCîţu: Restaurantele cu tot personalul vaccinat ar putea rămâne deschise

1011

20 apr 00:11PoliticăCîţu: Valul trei a început să scadă fără carantinare de tip lockdown

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că valul trei al pandemiei de COVID-19 în România a început să scadă...642

21 apr 18:34PoliticăAndrei Baciu: Nu a scăzut dorința de vaccinare a populației, sub 10 la sută are o ezitare semnificativă

Secretarul de stat Andrei Baciu, căruia premierul i-a delegat atribuțiile de ministru interimar al Sănătății,...539

21 apr 18:35PoliticăCîțu: Succesul campaniei de vaccinare nu depinde de Guvern - „Vrei să mergi la mare, trebuie să te vaccinezi“

1119

Interviuri
2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...3001

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3028

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

4023

6 mar 00:02InterviuriSOCEANU, primarul din TECHIRGHIOL: Singura sursă pentru INVESTIȚII sunt fondurile europene

Iulian Soceanu este unul dintre cei mai implicați edili din județul Constanța. Și nu-l lăudăm noi, ci o spun chiar...4027

5 mar 00:03InterviuriMariana GÂJU nu ÎNȚELEGE CINE oprește CT BUS să AJUNGĂ la CUMPĂNA

”În spetele unei femei puternice, stă întotdeauna un bărbat puternic”, spune primarul localității Cumpăna,...7495

4 mar 00:07InterviuriViceprimarul RUSU: În MAMAIA, nu vor mai fi ȘANTIERE și MUZICA tare, în sezonul estival

8353

Monden
21 apr 00:00MondenCântăreaţa Taylor Swift, vizată de o nouă acţiune de hărţuire

Cântăreaţa americană Taylor Swift a fost vizată din nou de o acţiune de hărţuire, după ce un bărbat, care a...280

21 apr 00:00MondenOSCAR 2021: Artiştii nominalizaţi nu vor fi obligaţi să poarte măşti sanitare în faţa camerelor

La gala premiilor Oscar de anul acesta, artiştii nominalizaţi şi însoţitorii lor nu vor fi nevoiţi să poarte...233

21 apr 00:00MondenMTV Movie & TV Awards: Serialul „WandaVision“ a primit cele mai multe nominalizări

279

Mapamond
21 apr 00:00MapamondBulgaria suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru femeile sub 60 de ani cu risc de tromboză

Bulgaria a suspendat utilizarea vaccinului anti-COVID19 de la AstraZeneca pentru femeile sub 60 de ani care prezintă un...256

21 apr 00:00MapamondCoronavirus: Portugalia a relaxat de luni restricţiile, iar magazinele au fost luate cu asalt

Cozile la intrarea în magazine, mai ales la cele de haine, la primele ore ale zilei de luni, au marcat trecerea la o...235

21 apr 00:00MapamondCoronavirus: Finlanda redeschide localurile cu acces limitat după o scădere a incidenţei de COVID-19

219

Sănătate
21 apr 00:00SănătateSemne promițătoare în reversia bolii Alzheimer

Noi cercetări dezvăluie o nouă abordare a bolii Alzheimer, care ar putea inversa pierderea de memorie, semnul...298

21 apr 00:00SănătateStudiu: Uleiul de pește, util în insuficiența cardiacă

Uleiul de pește, bogat în acizi grași Omega-3, este cunoscut pentru numeroasele beneficii pentru organism. Mai puțin...243

21 apr 00:00SănătateStudiu - Apariția cancerului: cum produc toxinele mutații în celule

263

21 apr 00:00SănătateTot mai multe dovezi leagă sănătatea gingivală de riscul de AVC

Un nou studiu sugerează că persoanele adulte care suferă de gingivită ar fi două ori mai predispuse să sufere un...252

21 apr 00:00SănătateUn "vaccin" pentru cancer a eliminat tumorile la șoareci

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că activarea celulelor T în tumori a eliminat chiar și...261

21 apr 00:00SănătateVitamina D îmbunătățește creșterea în greutate și dezvoltarea creierului la copii

Dozele mari de suplimente cu vitamina D îmbunătățesc creșterea ponderala și dezvoltarea limbajului și a...239

21 apr 00:00SănătatePilula contraceptivă, asociată cu un risc scăzut de artrită reumatoidă

Femeile care iau anticoncepționale, mai ales dacă le folosesc 7 ani sau mai mulți ani consecutivi, au un risc mai...229

21 apr 00:00SănătateBeneficiile uleiului de Borago

Uleiul de Borago este obținut prin presarea semințelor plantei Borago officinalis care se regăsește pe continentul...235

21 apr 00:00SănătateExerciții pentru brațe puternice și tonifiate

254

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT