REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sate părăsite şi sărăcie totală prin judeţul Constanţa

Sate părăsite şi sărăcie totală prin judeţul Constanţa

Replica API 18 mai 2020 | 15:59 29781

În anul 2020, în județul Constanța sunt multe localități parcă uitate de lume, ai căror tineri au plecat la oraşe ori în străinătate pentru a se putea întreţine. Sunt oameni fără potential financiar care locuiesc în case dărăpănate, fără garduri și fără un acoperiș sigur deasupra capului. Nu-şi permit prea mult, duc o luptă continua cu viaţa pentru a face faţă traiului aflat sub limita sărăciei.

Vorbim despre localităţi din judeţul Constanţa precum Stupina, Crucea sau Dorobanțu, unde locuiesc familii, acelea care nu au plecat în căutarea unei vieţi mai bune, cu frica continuă că într-o zi este posibil să rămână fără un acoperiș deasupra capului.

O bătrânică fără sprijin stă singură la poartă: am 83 de ani, copiii mi-au plecat la oraş

O bătrânică stă singură la poartă, cu gândul la copiii şi nepoţii care au plecat la oraş, dar şi la căsuţa sa care ar putea să se dărâme peste ea.

„Maică, am 83 de ani, copiii mi-au plecat la oraș cu nepoți cu tot… ce să se mai chinuie să cheltuie bani să repare casa asta? Mai trăiesc eu în ea câte zile oi mai avea și după mai bine o fac una cu pământul decât să o mai repare. Să stea acolo la oraș că au mai multe posibilități. Aici ce să faci?” a spus, pentru Replica, o bătrânică, ce stătea nestingherită la poartă, sprijinită de un baston.

Casa, cea mai mare avere, chiar dacă stă să cadă

O altă familie din localitatea Stupina ne-a spus că nu este uşoară viaţa care o duce. N-au de niciunele, capul familiei munceşte cu ziua, pentru a le asigura pâinea copiilor. Copiii de aici n-au laptopuri, calculatoare sau telefoane performante. Se au doar pe ei înşişi şi dorinţa de a răzbi în viaţă.

Pentru marea majoritate a gospodăriilor, casa în care locuiesc reprezintă partea cea mai mare sau chiar toată averea de care dispun. Marea majoritate a populaţiei a României locuieşte în case construite între 1919 şi 1980.

Nu au resurse pentru reparaţii

Din păcate, statul nu-i ajută, nici primăriile, poate din lipsă de fonduri ori din lipsă de interes. Iar proprietarii, nici nu visează că vor avea vreodată bani ca să şi le repare. Poate, doar să câştige la loto.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se zice "viata PE CARE o duce" - familia din stupina.
0
0
Nu uitati de Dropia. Vai si amar ce am vazut acolo.
2
0
Da sunt mte sate de curind am fost in floriile e jale am numarat casele locuibile..daca erau maxim 10
5
0
Voi astia de la Replica ar trebui sa va intrebati ce a facut CJC condus de mistretul Constantinescu,pe care la timpul lui,si voi il pupati in kur si-i aduceati osanale!
12
3
fugi d-le d'aici..i-a mergi laTutuianu sa iti situatia reala,infloitoare. Jalea de care pomenesti e fictiva...doar el a scos judetul din mocirla.
14
8
30 ani de dezastru, prapad , bataie de joc, sub conducerea unora ca florea , manole si altora... Dobrogea trebuia sa fie infloritoare cu un sistem modern de irigatii ...
29
4
Asta inseamna guvernare locala PSD ! Mergeti la Baneasa , Lipnita sau Dobromir , acolo dezastru , tot guvernare PSD , aceste localitati sunt pline de '' kurzi " !
31
7
Dupa 1989 cand securitatea a preluat conducerea Romaniei si si-a impartit departamentul in grupuri numite partide politice ca sa se mimeze democratia,s-a trecut la demolarea tarii. Cum nu mai sunt locuri de munca dar nici macar speranta ca lucrurile vor merge mai bine,multi au cedat chiar si psihic,a venit marele exod cu peste cinci milioane de romani,s-a dus naibii dorinta romanilor de a fi impreuna ,uniti pe acest teritoriu. Tara e in mainile banditilor cu gulere albe dar si a interlopilor prieteni cu asa zisele elite si cu asa zisa justitie. Nu are cum sa fie altfel decat saracie ,inapoiere
46
4
Cum planuiesti tu sa despagubesti financiar oamenii care au teren acolo?
20
4
asta e bunastarea pesedista ,asa e nea florea care ai 60000 lei pensie ?
19
8
Care de care mai prost !
13
7
Aceste sate parasite trebuie desfiintate total. Actiunea era in vizorul decedatului Ceausescu.
7
17
Vai de batranii nostri, asta reflecta actuala stare deplorabila in care traim astazi.
23
4
Cu milioanele care se cheltuie lunar cu pensiile la...pensie, se puteau aloca cate 4-5 de lei lunar amaratilor astia.Nu bani sa-i bea, 2-3 pui, un ulei, fasole, cartofi ,alimente si rechizite pt cei cu copii.Inainte de 89, orasele erau " inchise" iar fara mutatie nu te puteai angaja.Asa ramaneau multi la tara si, vreoiau sau nu, trebuia sa-si faca o gospodarie.In general, cei serioasi si mai tineri, au luat fonduri UE si si-au facut mici afaceri din care traieste decent familia.Sunt si nemernici care nu misca un deget pt parinti, si la tara dar si la oras.Dimpotriva chiar,ii arunca'n strada.
33
6
ue pesede!ati dat salariiimense unor analfabeti primari,n.ati investit un leu! bouarii care au tot votat pesede isi merita soarta! ati vazutce gunoaie stau la vama va sa munceasca pamintutile la altii,deoarece la noi te fura toti???
21
8
Dupe ce m ati votat in romania va fi deviza...Romania lucrului bine facit adica distrus...ATI VOTAT MUIE ATI LUAT DEVIZA ADEVARULUI IN ROMANIA!!!
20
29
Astea sunt imagini vechi din Tandarei jud Ialomita
5
15

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108