REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SC RAJA SA, lider la absorbţia fondurilor europene

SC RAJA SA, lider la absorbţia fondurilor europene

Replica API 23 noiembrie 2015 | 00:00 262

Campioană la investiţii

Campioană la investiţii

Felix Stroe, directorul SC RAJA SA

SC RAJA SA, campioană la investiții! Cel mai mare operator de apă din ţară este pe punctul de a încheia cele cinci proiecte importante, dezvoltate în cadrul Programului Operațional de Mediu. Vorbim despre: „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa”, „Reabilitarea Staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud”, „Canalizare menajeră, comuna Valu lui Traian, etapa III Constanţa”, „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa - Ilfov” și „Executarea branşamentelor de apă și a racordurilor de canalizare în regiunea Constanța-Ialomița“. Multe dintre lucrări au fost finalizate, iar altele sunt în curs de finalizare.

În cadrul celor cinci proiecte implementate de către RAJA SA, în valoare de 1.251.916.173 lei, din care contribuția companiei este de 241.108.344 lei, au fost dezvoltate un număr de 51 de contracte de lucrări. 33 contracte dintre acestea sunt finalizate, iar 18 se află în fază avansată de execuție. Este o maximă realizare și „un lucru cu care trebuie să ne mândrim“, spune directorul SC RAJA SA, Felix Stroe. Într-adevăr, sunt lucrări foarte mari, pe care unitățile administrativ teritoriale nu ar fi putut să le realizeze din bugetul propriu. În cazul contractelor finalizate vorbim despre construcție de stații de epurare la Mangalia, Fierbinți, Țăndărei, Fetești, Mihail Kogălniceanu, Cobadin, „reabilitarea stație epurare și introducerea treptei de epurare terțiară în localitatea Poarta Albă“, „reabilitarea rețele apă/canal în zona Peninsulară“, „reabilitare rețele apă în zona din Centrul Constanței, inclusiv magistrale“, „extindere rețele apă/canal pe Baba Novac, Tulcei și stație epurare pompare nouă Constanța“, „reabilitarea și extindere rețele apă/canal și trei stații de pompare noi-ape uzate la Palazu“, „extindere rețele apă/canal Mamaia și patru stații de pompare noi-ape uzate - Constanța“, „reabilitare front captare, reabilitare și extindere rețea de apă potabilă, extindere rețea canalizare și stații pompare apă uzată Țăndărei“.

De asemenea, au mai fost finalizate lucrările: „reabilitare foraje și extindere rețea apă/canalizare Medgidia. Alte proiecte, la fel de importante, care sunt finalizate: „reabilitare și extindere rețea apă, „extindere rețea de canalizare și stație pompare nouă Cobadin, „reabilitare stație de pompare apă potabilă, extindere rețea de canalizare și reabilitare stație pompare ape uzate Valu lui Traian, „Poarta Albă-reabilitare stație de pompare ape uzate”.

Pe lista proiectelor finalizate în proporție de 100 % includem și lucrările: „stația de pompare nouă, extindere aducțiune și rețea canalizare și bazin de egalizare nou-Cernavodă“, „extindere și reabilitare rețea apă potabilă, extindere rețea canalizare și o stație de pompare ape uzate la Cumpăna“, „extindere și reabilitare rețea apă potabilă/ canalizare și o stație de pompare ape uzate la Agigea“, „extinderea și reabilitarea aducțiune, extindere aducțiune, extindere rețea canalizare și 3 stații pompare ape uzate - Hârșova”, „extindere și reabilitare rețele apă și canalizare, reabilitarea a două stații de pompare și stație de pompare ape uzată nouă-Ovidiu“, „reabilitare rețele apă și extindere rețea canalizare, la Lumina“, „reabilitare rețele de apă și stație de pompare, extindere rețea de canalizare și reabilitare stație pompare ape uzate la Năvodari“, „reabilitare și extindere rețea de apă și canalizare și două stații epurare –Corbu“, „extindere pentru:front captare, rezervor, rețea apă, rețea canalizare, stații pompare ape uzate, localitatea Dridu“, „extindere pentru rețea apă, canalizare, stații pompare apă uzată, localitatea Fierbinți“, „extindere și reabilitare rețea canalizare Mangalia“, „extindere și reabilitare rețea canalizare și două stații pompare la Limanu“, „reabilitarea arterei de apă potabilă pe bulevardul 1 Mai“, „reabilitarea stației de epurare Eforie Sud“ și „lucrări construcții canalizare și apă menajeră Valu lui Traian, etapa III“.

Contractele aflate în fază avansată de execuție lucrări sunt:„retehnologizarea și introducerea treptei de epurare avansată la stația epurare Medgidia“, stadiul execuției fiind de 96 %, „reabilitare și extindere rețea de apă, rezervor nou, extinderea și reabilitarea rețea canalizare și reabilitare stație de pompare ape uzate-Techirghiol“ (95%), „construcție stație de epurare Constanța Sud-treaptă terțiară“ (95%), „reabilitare front captare și rețea de alimentare cu apă, extindere rețea de canalizare și stații pompare apă uzată menajeră - Fetești“ (94%), „conductă descărcare în Marea Neagră-Mangalia“ (89%). În proporție de 89 % este finalizată și lucrarea „reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare din orașul Buftea“, dar și lucrarea „extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare din comuna Corbeanca“, iar în proporție de 88 % este lucrarea „ extindere și reabilitare rețea apă, rezervor nou, extindere rețea canalizare și stație pompare nouă ape uzate-Mihail Kogălniceanu“. Contractul „reabilitare și extindere rețele apă/canal, reabilitare stații pompare apă potabilă și apă uzată Eforie este finalizat în proporție de 84%, iar „construcția stației de epurare - Buftea“, de 82 %.

Alte lucrări aflate în lucru, aproape de a fi finalizate sunt: „extinderea rețelei de alimentare cu apă și execuția branșamentelor de apă de canalizare în regiunea Ialomița“ (81 %), „reabilitarea și extinderea surselor de captare și tratare a apei potabile din orașul Buftea și comuna Corbeanca“ (80 %), „reabilitarea și extinderea colectoare Zona Centru-Constanța“ (78%), „stație de tratare Palas-reabilitarea linie nouă stație de tratare-Constanța“ (71%), „reabilitare și extindere rețele apă/, extinderea rețea canalizare și stație pompare apă potabilă și apă uzată Tuzla“ (70%), „stație de epurare nouă, inclusiv treaptă terțiară - Hârșova“ și „extinderea rețelei de alimentare cu apă, execuția branșamentelor de apă și a racordurilor de canalizare Constanța“, acesta fiind finalizat în proporție de 43 %. Așa cum anunțam mai sus, directorul Felix Stroe se arată extrem de mândru că, împreună cu echipa sa de specialiști pe fonduri europene, a dus la îndeplinire lucrările promise în urmă cu câțiva ani.

„Sunt lucrări de un real succes pentru comunități. S-a muncit și se muncește foarte mult, în flux continuu, zi și noapte, fără libere astfel încât să putem finaliza proiectele în termenele prevăzute. Este foarte important de reținut faptul că, din investiția de 1.251.916,173 lei, contribuția RAJA este de 241,108.344 lei, sume mobilizate din împrumuturi la BERD, în condiții extrem de avantajoase“, a declarat directorul SC RAJA SA, Felix Stroe.

Acesta a punctat faptul că anul 2015 îl încheie pe plus, fără împrumuturi la bănci, singurul credit contractat fiind cel de cofinanțare de la BERD. Stroe a mai precizat faptul că fondurile europene pot fi absorbite până la 31 decembrie 2015, iar la această data SC RAJA SA se va poate lăuda cu o absorție de 100 %. Care este succesul absorției de 100 %? Felix Stroe spune că este foarte important ca, echipa ce lucrează cu fonduri europene, să fie specializată și școlită.

„Totul pornește de la organizare. Salariilor celor care lucrează la acest departament sunt asigurate tot din fonduri europene, cu condiția ca totul să iasă perfect. Cei care lucrează aici sunt școliți, facem cu ei pregătire, vin profesori de la București și le predă noțiuni pe care ei trebuie să le cunoască. Fac peste 30 de ore pe an de școlarizare. Oamenii sunt atât de competenți încât, dacă le-am permite să plece, dar nu au cum, pentru că au un contract semnat, ni i-ar lua orice firmă de consultanță“, a conchis Stroe.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108