REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Scăderea în greutate poate indica probleme digestive, precum colita ulcerativă

Scăderea în greutate poate indica probleme digestive, precum colita ulcerativă

Replica API 5 decembrie 2020 | 00:00 999

Problemele digestive ar putea să afecteze masa corporală, spun experții, iar unele afecțiuni ar putea să indice, de fapt, de ce numărul indicat pe cântar este în scădere. Colita ulcerativă se află printre afecțiunile care pot determina o scădere inexplicabilă în greutate, așa că nu trebuie să trecem cu vederea acest simptom.

Iată câțiva factori care pot fi o cauză a scăderii în greutate:

Diabetul - Este una dintre cele mai comune cauze ale scăderii involuntare în greutate, spun experții. Cel mai des întâlnit este diabetul de tip 2, care se instalează când organismul nu produce suficientă insulină, hormonul care reglează cantitatea de zahăr din sânge, scrie doc.ro.

Boala celiacă - Este vorba de faptul că organismul nu poate digera glutenul, o proteină care se găsește în compoziția multor cereale: grâul, orzul și secara. Când persoanele care au fost diagnosticate cu boala celiacă mănâncă alimente cu gluten, sistemul lor imunitar răspunde prin atacarea unor vili intestinali, mici formațiuni din peretele intestinal, unde are loc absorbția nutrienților. Pe lângă scăderea involuntară în greutate, boala celiacă are și alte simptome: durere abdominală, constipație, diaree cronică, vărsături etc.

Boala Crohn - Este una dintre afecțiunile inflamatorii intestinale. Experții spun că, de fapt, cauza exactă a acestei boli nu este cunoscută, însă se crede că ereditatea și anomaliile sistemului imunitar sunt implicate. Pe lângă scăderea în greutate, apar și alte simptome: diareee, durere abdominală, crampe, scaune cu sânge.

Ulcerul peptic - Este vorba de o leziune ori rană în stomac, în partea superioară a intestinului ori în esofag. Ulcerul peptic este cauzat de infecții bacteriene ori de anumite medicamente, iar manifestările pot fi numeroase: durere abdominală care se agravează noaptea sau când stomacul este gol, vărsături cu sânge ori scaun cu sânge.

Simptom ce poate ascunde boli inflamatorii intestinale

Scăderea inexplicabilă în greutate poate fi un simtom al afecțiunilor inflamatorii intestinale, subliniază experții. Acesta este un termen ce include mai multe tulburări cronice inflamatorii ale tractului digestiv, iar două dintre cele mai întâlnite astfel de boli sunt colita ulcerativă și boala Crohn.

Inflamația cronică din aceste boli pune organismul în starea catabolică, ceea ce înseamnă că el folosește în mod constant energia stocată în grăsimi. Din păcate, bolile inflamatorii intestinale, printre care și colita ulcerativă, perturbă funcționarea a doi hormoni: grelina, hormonul foamei, și leptina, hormonul sațietății. Această dereglare are ca rezultat scăderea poftei de mâncare și pierderea în greutate a pacientului.

Alte simptome care pot să apară în bolile inflamatorii intestinale sunt:

diareea

durerea de stomac

balonarea

sânge în scaun

stări de oboseală.

Când vorbim, însă, despre colita ulcerativă, trebuie să avem în vedere că pacienții cu această boală pot avea perioade cu simptome mai ușoare ori perioade în care nu au deloc simptome. Acestea se numesc remisiune. Când simptomele reapar - situație în care pot fi foarte severe - vorbim despre un puseu de activitate a bolii.

Cum se manifestă colita ulcerativă?

Simptomele observate cel mai des la pacienții cu colită ulcerativă sunt:

durere abdominală

sunete abdominale sporite

sângele în scaun

diaree

durere rectală

scăderea în greutate

febra

malnutriție.

Scăderea în greutate poate indica o colită ulcerativă inclusiv la copii

Potrivit experților, 1 din 10 persoane cu vârsta sub 18 ani este diagnosticată cu o afecțiune inflamatorie intestinală. În cazul copiilor cu colită ulcerativă, cel mai probabil diagnosticul se stabilește după vârstă de 10 ani.

La copii, simptomele sunt similare cu cele ale persoanelor de vârste mai mari. Copiii cu colită ulcerativă pot să aibă: diaree cu sânge, durere de stomac, crampe abdominale și oboseală. În plus, copiii pot să se confrunte cu probleme care apar, de fapt, pe fondul unei colitei ulcerative. Printre aceste manifestări se află și:

- anemia datorată pierderii de sânge

- malnutriția, de pe urma faptului că cel mic nu poate mânca

- scăderea inexplicabilă în greutate.

Tot la copii, colita ulcerativă poate cauza și probleme în ceea ce privește creșterea.

Important!

Specialiștii subliniază că două forme de colită ulcerativă - colita ulcerativă pe partea stângă a colonului și pancolita - pot duce la scădere semnificativă în greutate. În cazul bolii care afectează partea stângă a colonului, scăderea involuntară în greutate poate fi însoțită de următoarele simptome: diaree cu sânge, crampe abdominale și durere pe partea stângă.

În cazul pancolitei, boală afectează adesea întregul colon și determină simptome precum: diaree cu sânge (care poate fi severă), crampe abdominale și dureri abdominale, oboseală și, bineînțeles, o pierdere semnificativă în greutate.

Cum se explică scăderea ponderală? Experții spun că episoadele de diaree, pierderea poftei de mâncare și faptul că organismul pacientului nu poate să absoarbă caloriile din alimente pot duce la pierderea în greutate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614