REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Scăderea în greutate și pigmentarea în galben a pielii pot ascunde o boală periculoasă

Scăderea în greutate și pigmentarea în galben a pielii pot ascunde o boală periculoasă

A.F. 18 martie 2023 | 00:00 334

Greața, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare însoțită de scădere în greutate, pigmentarea în galben a pielii și ochilor, durerile și umflarea abdomenului pot fi semne ale unei afecțiuni grave, aflată deja într-un stadiu avansat – cancer hepatic. În anumite situații, tumora hepatică produce hormoni care afectează și alte organe, astfel încât pot să apară și alte manifestări clinice, care nu sunt asociate în mod normal cu bolile de ficat: micșorarea testiculelor, creșterea în volum a sânilor la bărbați și scăderea severă a glicemiei.

Scaderea in greutate si pigmentarea in galben a pielii pot ascunde o boala periculoasa

Cancerul de ficat poate fi diagnosticat printr-o serie de analize de sânge și investigații imagistice speciale – ecografie abdominală, tomografie computerizată, examen RMN – și prin biopsie hepatică, singura care poate stabili diagnosticul de certitudine. De cele mai multe ori, tratamentul presupune o intervenție chirurgicală pentru rezecția țesutului afectat, completată cu alte proceduri terapeutice (chimioterapie sau radioterapie). Însă, în situația în care tumora este voluminoasă și afectează o mare parte din ficat sau când pacientul suferă de anumite afecțiuni asociate, care nu permit intervenția chirurgicală, se apelează la alte metode. În astfel de cazuri, una dintre cele mai eficiente opțiuni terapeutice este chemoembolizarea hepatică cu microsfere absorbabile.

Această procedură poate fi folosită atât în cazul unor tumori hepatice primare sau secundare (metastaze) hepatice inoperabile, și reprezintă o alternativă mai performantă la chimioterapia clasică. Spre deosebire de tratamentul chimioterapic obișnuit, care se realizează de obicei prin perfuzie, astfel încât substanțele chimice care ajung la tumoră sunt mult diluate, chemoembolizarea permite o terapie țintită, prin administrarea medicamentelor direct în țesutul malign, într-o doză mai mare.

Chemoembolizarea hepatică este realizată de un medic specializat în radiologie intervențională. Acesta introduce, sub anestezie locală, un microcateter (un tub lung și subțire) în arterele care alimentează cu sânge tumora hepatică, apoi injectează microsfere care conțin substanțe chimioterapice. Medicamentele vor opri fluxul sangvin spre tumoră și o vor distruge din interior, fără să afecteze alte organe învecinate și fără să producă efectele secundare neplăcute specifice chimioterapiei clasice.

În urma procedurii, tumora își va reduce semnificativ dimensiunea, iar simptomele se vor ameliora. Acest tratament nu se poate realiza însă în cazul pacienților care suferă de ciroză, de obstrucție biliară sau de tromboză a venei porte. Prin urmare, înainte de intervenție, sunt necesare mai multe investigații medicale detaliate, pentru a verifica starea generală de sănătate a pacientului și a stabili dacă există contraindicații.

Alte metode de tratament pentru cancerul hepatic sunt radioterapia externă, radioterapia stereotaxică, chimioterapia, imunoterapia sau terapia biologică țintită, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218