REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

SCANDAL cu autoritățile din CUMPĂNA din cauza unui CIMITIR! VIDEO

SCANDAL cu autoritățile din CUMPĂNA din cauza unui CIMITIR! VIDEO

Replica API 13 aprilie 2020 | 23:27 5794

Mai mulți locuitori din Cumpăna susțin că, în localitate, se întâmplă lucruri ilegale, și anume că un cimitir a fost amplasat la o aruncătură de băț de locuințele lor, nerespectând, potrivit acestora, legea aflată în vigoare. Prin urmare, unul dintre ei, și anume Claudiu V. a depus o plângere la Parchet, după care, alături de vecini, a înaintat o acțiune în instanță.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Constanța pe data de 27.03.2020, cu obiectul ordonanţă preşedinţială, fiind 9 reclamanți, iar pârâți: comuna Cumpăna prin primar și Consiliul Local Cumpăna. Însă, pe 7 aprilie, magistrații au declinat cauza spre competenta soluţionare în favoarea Judecătoriei Constanţa.

Despre ce este vorba: cimitirul, mărul discordiei

”La începutul anului 2020, câțiva vecini m-au atenționat că, în imediata vecinătate a casei mele (la circa 5 ml), pe terenul proprietatea unității administrativ teritoriale Comuna Cumpăna există un proiect de construire a unui cimitir ortodox. În urma demersurilor comune ale locuitorilor din vecinătatea acestei suprafețe de teren, locuitori ce am fi în egală măsură afectați de respectivul proiect, am aflat că la nivelul comunei Cumpăna există HCL nr. 75/25.07.2013 prin care a fost aprobat proiectul construirii unui cimitir ortodox pe suprafața de 19224mp situată în Comuna Cumpăna, str. Zootehniei nr. 7, jud. Constanța. De asemenea urmare a demersurilor am aflat și despre existența HCL 125/30.10.2014 de aprobare PUZ pentru realizarea obiectivului Cimitir Nou Ortodox Cumpăna”, a declarat, pentru ”Replica”, Claudiu V., iar aceste aspecte le-a menționat și în plângerea depusă la Parchet.

Deja au început înmormântările

Bărbatul a mai specificat faptul că, la la data de 25.03.2020, a sesizat efectuarea de lucrări de pregătire (săparea de gropi), în vederea înmormântării unor persoane în perimetrul ce ar fi trebuit să constituie Cimitir Nou Ortodox Cumpăna. ”Precizez că suprafața respectivă de teren nu poate fi considerată cimitir atâta vreme cât nu a fost emisă o autorizație de construire cimitir în condițiile art. 7 din Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare. Între proprietatea mea, cu destinația de locuință, dar și a unui număr de alte construcții cu destinația de asemenea de locuințe și acest așezământ este o distanță de doar câțiva metri (între casa mea și gardul așezământului sunt 5 ml). Respectiva zonă nu poate fi considerată cimitir și față de lipsa oricărei avizări privind sănătatea publică sau de protecție a mediului, știut fiind că o astfel de destinație presupune un risc pentru sănătatea publică”, a mai specificat acesta.

Se tem pentru sănătate

Claudiu V. a mai adăugat și: ”În contextul epidemiologic actual, având în vedere apariția deceselor din cauza noului virus COVID 19 este evident că temerea noastră principală este că pregătirile pentru înhumări de persoane au în vedere tocmai decesele ce vor urma incidenței pandemiei. Apreciem că este de maximă importanță să luați de urgență în principal măsurile ce se impun pentru a înlătura starea de pericol și să sistați orice fel de pregătiri, să impuneți interzicerea oricărei înhumări în respectivul perimetru atât de apropiat de locuințe individuale locuite efectiv”.

Autoritățile legale nu au vrut să ofere un punct de vedere

Mai mult decât atât, oamenii au chemat la fața locului Poliția atunci când a fost organizată o înmormântare.

Acum se așteaptă ca dosarul să ajungă la Judecătoria Constanța, acolo unde urmează a se lua o decizie.

Precizăm că atât primarul din Cumpăna, cât și viceprimarul nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere, cu mențiunea că au fost informați prin sms despre subiectul discuției.

Video:

Liliana IONIŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
decat sa ai vecini manelisti, care sa te fwta cu muzica lor, mult mai bine linistea din cimitir.
7
0
si unde a mai vazut moldovanu asta cimitire la kilometrii de localitate daca nu in computerland de vaslui,in iasi,roman,bacau,gasesti cimitire si in centrul localitatii,acuma a depus el plangere contra vecinilor dar cand s-or supara astia din urma si-l vor cauta la ceas de seara dupa ora de stingere,22
4
2
Wow ce reportaj. Bv
2
1
In Constanta se construiau cateva blocuri daca gaseau o suprafata libera ca asta. Cred ca este mai ok asa
3
0
Nu exista vecini mai linistiti! Se stie, cine locuieste langa cimitir traieste mult! Nu de morti trebuie sa iti fie frica, ci de vii...
11
0
Luati primarita si bagati o in cimitir pe scorpia si escroaca asta ordinara !
7
2
niste mofturosi. au vecini OK
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614