REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° ConstanÈ›a Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° ConstanÈ›a Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Scandal de proporţii între primarii din Bărăganu şi Mereni

Scandal de proporţii între primarii din Bărăganu şi Mereni

Replica API 28 februarie 2013 | 00:00 466

Acuzaţii GRAVE. Miza: 300 de hectare de teren

Acuzaţii GRAVE. Miza: 300 de hectare de teren

Scandal între şefii administraţiilor locale Bărăganu şi Mereni, mărul discordiei fiind două parcele de teren. În timp ce Titu Neague, edilul din Bărăganu susţine că terenurile aparţin localităţii pe care o conduce şi că Gheorghe Chiriac le exploatează ilegal, acesta din urmă susţine cu tărie că, de fapt, ele sunt în patrimoniul localităţii Mereni şi că Neague "bate câmpii".

Titu Neague se întoarce în trecut şi poveşteşte "traiectoria" terenurile în cauză. "Pentru a înţelege "magia" făcută de primarul din Mereni, Chiriac Gheorghe, trebuie să ne întoarcem puţin în timp. În anul 1957, în planul cadastral al G.A.C. (Gospodăria Agricolă Comunală), Drumul lui Lenin, sat Lanurile, comuna Bărăganu, potrivit reprezentanţilor O.C.P.I., figurează parcelele A41, în suprafaţă de 132,39 ha, şi A45, în suprafaţă de 115,50 ha. Acelaşi O.C.P.I. ne spune că, în anul 1972, în zona Bărăganu este amenajat sistemul de irigaţii. În anul 1973, la introducerea cadastrului funciar, la măsurătorile efectuate după realizarea sistemului de irigaţii, pe teritoriul administrativ al satului Lanurile, comuna Bărăganu, se modifică denumirea topografică a parcelelor, cât şi suprafaţa şi configuraţia acestora. Astfel, parcela A41, de 139,39 ha, devine A130, având suprafaţa de 79,56 ha. Parcela A45, de 115,50 ha, devine A133, cu suprafaţa de 112,41 ha. Bineînţeles că suprafeţele figurau în continuare în patrimoniul comunei Bărăganu. Între timp, comuna Bărăganu se desfiinţează, saturile Lanurile şi Bărăganu fiind acum în jurisdicţia comunei Mereni, bineînţeles cu tot cu terenuri. În anul 1986, C.A.P. Mereni cedează, în vederea exploatării, către I.A.S. Topraisar cele două parcele. În anul 1989, în lucrarea de întreţinere a cadastrului, parcelele A130 şi A133 aparţin I.A.S. Topraisar, ele fiind identificate cu numerele topografice A477, cu suprafaţa de 105,38 ha, şi A478, cu suprafaţa de 69,27 ha. (ADRESĂ O.C.P.I.), pe un teren care, în 1995, a revenit la comuna Mereni, ce avea în subordine şi satele Bărăganu şi Lanurile. Ajungem în anul 2003, când se reînfiinţează comuna Bărăganu, ce avea în componenţă satele Lanurile şi Bărăganu. Începând cu anul 2003, partimoniul comunei Bărăganu cuprindea şi terenurile menţionate mai sus. În tot acest timp, terenurile au fost lucrate de "arendaşii" agreaţi de primarul din Mereni, adevăraţii proprietari fiind plimbaţi la instituţiile statului şi minţiţi că nu există teren disponibil pentru împroprietărire", spune Titu Neague, prin intermediul unui comunicat de presă.

Acesta mai precizează că a făcut toate demersurile posibile pentrua recupera terenurile, dar, într-un final, conflictul a ajuns în instanţă. "Primăria Bărăganu a luat documentele care atestau dreptul de proprietate asupra terenurilor respective şi s-a dus la O.C.P.I. pentru a le intabula. Cum toate actele erau perfect valabile, reprezentanţii O.C.P.I. au trecut la intabularea respectivelor terenuri în patrimoniul comunei Bărăganu, lucru pe care Primăria Mereni nu l-a făcut şi nici nu îl putea face vreodată, pentru că nu putea dovedi dreptul de proprietate asupra acelor terenuri. Cu intabularea făcută şi dreptatea de partea sa, primarul din Bărăganu a decis să preia terenurile ce aparţineau de drept comunie Bărăganu, mai ales că nici Primăria Mereni şi nici arendaşii nu au dorit să vină la discuţii. Numai că, la scurt timp după ce a preluat terenurile, Primăria Mereni şi arendaşii au reacţionat cu o acţiune în instanţă", se mai arată în comunicat. Neague acuză nume importante ca l-ar fi acoperit pe edilul Gheorghe Chiriac în aşa zisele ilegalităţi pe care le-ar fi făcut. În replică, Chiriac spune că Neague "bate câmpii" şi că, de fapt, terenurile aparţin loalităţii pe care o administrează. "Bate câmpii. Sunt în instanţă cu acest om. Acele terenuri au fost ale CAP-ului Mereni, luate de IAS Topraisar, pentru ca apoi să revină în 1997, la Mereni. Aceste două loturi sunt ale noastre. Vreau şi eu să ştiu pe ce bază le-a intabulat el? A dat o hotărâre de consiliu local care spune că acele terenuri sunt în patrimoniul comunei Bărăganu. Cum a putut să facă asta?! Instanţa va hotărî ale cui sunt", a spus Gheorghe Chiriac, edilul din Mereni.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272