REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SCANDAL în Primăria Cernavodă! Telor, firma care trebuia să pună pavele în centrul oraşului, pusă la zid!

SCANDAL în Primăria Cernavodă! Telor, firma care trebuia să pună pavele în centrul oraşului, pusă la zid!

Replica API 9 septembrie 2017 | 16:16 868

Negoiţă: „Le-am pus în vedere că vom rezilia contractul”

Negoiţă: „Le-am pus în vedere că vom rezilia contractul”

Au fost nervi şi discuţii aprinse în Primăria Cernavodă! Firma care ar fi trebuit să încheie lucrările de montare a pavelelor în oraş, respective de asfaltare, a fost convocată de urgenţă în biroul primarului Liviu Negoiţă. Reprezentanţii Telor Invest SRL au dat din nou explicaţii pentru situaţia ingrată în care se află oraşul de la începutul anului, şi anume lucrări începute şi sistate aparent fără motiv. Se pare că societatea în cauză are mari probleme financiare, acesta fiind şi motivul pentru care tot întârzie să se reapuce serios de treabă, lăsând o întreagă urbe cu josul în sus, cu străzi râcâite şi trotuare neterminate.

La începutul anului, oraşul Cernavodă semna un contract de 1.379.667,93 de lei (fără TVA) cu firma Telor Invest SRL din Bucureşti, pentru executarea unor lucrări de refacere a carosabilului şi a trotuarelor pe două străzi. Semnarea contractului a fost, de la bun început, cu “cântec”! Mai exact, nu Telor a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei, ci o altă firmă.

Numai că Telor a contestat rezultatul licitaţiei, la Compania Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). CNSC a analizat situaţia, concluzionând că… cea mai bună ofertă era cea depusă de asocierea Telor Invest SRL (lider de asociere) şi SC Teloxim Con SRL şi SC Sirius Proiectare Studii SRL.

Având în vedere acest “verdict” al CNSC, Primăria Cernavodă a fost nevoită să reexamineze oferta şi, într-un final, să semneze contractul cu Telor. Ce a urmat după acest episode care a condus şi el la întârzierea demarării lucrărilor? O altă întârziere! De fapt, data la care pavelele trebuiau să fie montate a expirat, aşa că primarul a convocat din nou reprezentanţii firmei la discuţii. Nu este prima întrunire de acest gen, iar chestionat cu privire la deciziile şedinţei de joi, 7 septembrie, primarul Liviu Negoiţă a precizat:

„Le-am pus în vedere că vom rezilia contractul dacă până pe 29 septembrie nu termină de montat pavelele. Le-am spus nici să nu se mai apuce de râcâit străzi, că nu continuăm asfaltarea cu ei. Nu îşi bat joc de mine cu aceste întârzieri, ci de un întreg oraş”. „Nu au câştigat ei licitaţia, dar au contestat. A trebuit să ne supunem deciziei CNSC, iar acum vedem că ei nu reuşesc să facă această lucrare. Am recuperat însă cei 30% din lucrare, suma aferentă, garanţia...

Avem două soluţii legale în cazul de faţă: ori ei decid să cesioneze lucrarea altcuiva, ori o reziliem şi reluăm procedura de atribuire. Mai întârziem alte două luni, dar proiectul început îl ducem la bun sfârşit. Eu sunt dezamăgit, dezgustat că se întâmplă astfel de lucruri. Oamenii din oraş, pe bună dreptate, nu mai au răbdare. Lucrările începute şi neterminate creează disconfort”, a mai declarat Liviu Negoiţă.

Din cei patru ofertanţi, a fost calificată oferta care a avut cel mai bun raport calitate-preţ. În final a fost declarată admisibilă oferta depusă de asocierea TELOR INVEST SRL (lider de asociere) – SC TELOXIM CON SRL şi SC SIRIUS PROIECTARE STUDII SRL. Spunem în final pentru că oferta celor de la Telor Invest a trebuit să fie reevaluată de Primăria Cernavodă, după câştigarea contestaţiei depusă de aceasta la CNSC. Iniţial, contractul fusese adjudecat de asocierea SC GETNIC CONSTRUCT SERV SRL şi SC RALEX CONSTRUCT SRL.

Telor Invest, „construită“ din oamenii de la Tehnologica Radion a lui Berna?

Cât despre adjudecatarul final al contractului, Telor Invest SRL, aceasta nu este o firma nouă în domeniul achiziţiilor publice. Firma are sediul social în Bucureşti, Sector 6 şi a luat fiinţă în 2015. Potrivit Vrăjitorul.eu, unic asociat la înfiinţare era George Oliviu Catană, născut la Gherla, în judeţul Cluj, care a venit cu un aport social de 200 de lei, iar administrator era atunci Adrian Josan. Ulterior, funcţia de administrator al Telor Invest SRL. Obiectul principal de activitate al firmei este „Lucrări de construcţie a drumurilor şi a cailor ferate“. Administrator până în iulie 2017 este Cătălin Lucian Dinu, din Târgovişte.

Numele lui Adrian Josan este legat și de firma Tehnologica Radion, unul din cei mai mari constructori de drumuri din România, intrat în insolvenţă după arestarea patronului său – Theodor Berna – pentru fapte de corupţie. Numele lui aDrian Josan apare citat de presa centrală ca fiind director statie asfaltare al firmei Tehnologica Radion, informație pe care o regăsim și pe linkedin.com.

Potrivit observatordeilfov.ro, „George Oliviu Cătană mai este asociat (și fondator) în SC Terzin Company SRL, cu Gheorghe Ioan Fodor. Administrator al Terzin Company este tot Cătălin Lucian Dinu. În martie 2015, Cătană și Fodor au mai înființat (în calitate de asociați) societatea Tehnosmart Construct SRL, administrată de George Cătălin Stan. Până în iulie 2016, administrator al societății a fost Ștefan Mareș, administrator special al Tehnologica Radion“, se arată pe observatordeilfov.ro.

Theodor Berna, fost consilier prezidenţial şi apropiat al conducerii fostului PDL, a fost arestat în august 2014 şi plasat ulterior în arest la domiciliu, într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu un prejudiciu adus statului de 120 milioane de euro.

Telor Invest, norocoasă la adujdecarea contractelor pe bani publici din județul Constanța

Cum spuneam, deşi înfiinţată abia în 2015, firma Telor Invest SRL are deja în palmares lucrări câştigate prin achiziţie publică la mai multe instituţii publice, cele mai multe având legătură cu judeţul Constanţa.

Astfel, în 2015 a câştigat două contracte -„Întreţinere periodică covoare asfaltice executate la cad 2015-2016 – DRDP Constanţa –SDN Constanţa“ cu CNAIR, prin Direcţia Regionla de Drumuri şi Poduri Constanţa, unul în suma de 19.321.848 de lei (contract nr. 62/89282 ), atribuit pe 24 septembrie 2015 şi altul de 14.266.980 (contract nr. 60/88967), atribuit cu doar o zi înainte, pe 23 septembrie 2015.

În 2016, norocul i-a surâs şi mai mult firmei Telor Invest. Astfel, a încheiat contractul „Execuţie lucrări pentru proiectul «Reabilitare şi modernizare 26 străzi în oraşul Murfatlar, jud. Constanţa»“, nr. 1649 din 09.03.2016 cu Primăria oraşului Murfatlar, pentru suma de 9.826.023,76 de lei, fiind ales dintre cei nouă participanţi pentru că a avut preţul cel mai mic, lucrariile fiind estimate iniţial la suma de 13.386.718,11 RON.

Şi Consiliul Judeţean Constanţa a încredinţat firmei Telor Invest contractul 27223 din14.10.2016 – „Servicii de proiectare şi execuţia drumurilor de acces la obiectivele nou construite în localităţile Ovidiu, Tortoman şi Deleni, Judeţul Constanţa“ pentru suma de 3.324.050,54 de lei.

Alţi 3.064.358,23 de lei ajung în conturile Telor Invest de la Primăria Municipiului Brăila, unde firma şi-a adjudecat contractul pentru Lucrări la obiectivul de investiţii „Modernizarea Calea Galaţi între Pod Brăilita şi DJ 221B, Municipiul Brăila“ .

Firma care a pierdut „la mustață“ contractul, „cunoștință veche“ a Primăriei Cernavodă

Cât despre firma care fusese decalarată iniţial câştigătoare, până la decizia CNSC – SC GETNIC CONSTRUCT SERV SRL (în asociere cu SC RALEX CONSTRUCT SRL), putem spune că era obișnuită cu licitaţiile câştigate la Cernavodă, dar şi cu alte insituţii din Constanţa.

Astfel, Getnic Construct a câştigat la cernavodă 794,211.16 de lei la sfârşitul anului trecut o serie de lucrări efectuare în cadrul contractului „Circuite Secundare şi puncte termice aferente extinderii reţelei de termoficare, PT. Amplasament str. I.D. Chirescu, colţ cu str. Revoluţiei, PT. 35, PT. 43, extindere circuit agent primar pe str. Prelungirea Seimeni (între str. Prelungirea Victoriei şi indicator ieşirea din localitatea Cernavodă- limita intravilan), ulterior şi construire de puncte termice şi racorduri Oraş Cernavodă, Proiectare şi Execuţie LOT 1, LOT 2, LOT 3, LOT 4, LOT 5“, contract cu o valoare totală de 13.662.663,69 de lei şi „împărţit“ între CONSTRUCŢII ERBAŞU SA, PEGAS IMPEX SRL, CONSIX CONSTRUCŢII SRL. Şi SC GETNIC CONSTRUCT SERV SRL.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108