REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

SCANDAL între Colegiul Tomis şi Consiliul Local. O hotărâre de consiliu a lăsat elevii fără sală de sport şi alte spaţii

SCANDAL între Colegiul Tomis şi Consiliul Local. O hotărâre de consiliu a lăsat elevii fără sală de sport şi alte spaţii

Replica API 25 ianuarie 2019 | 10:43 1388

‘Consilierii habar nu au unde este liceul’

‘Consilierii habar nu au unde este liceul’

Din anul 2011, la cârma Colegiul Tehnic ”Tomis” din Constanța se află Mihail Cornel Dumitrașcu, un altfel de director. Și spunem ”altfel” pentru că, fără nici un ajutor financiar din partea administrației locale de ani de zile, din partea statului, a căutat fonduri pentru a renova clădirile colegiului și a pus mâna, la propriu, pe materialele de construcții.

A văruit, a vopsit, a reparat și, încet, încet a reușit să schimbe fața clădirilor ce fac parte din această unitate de învățământ. Munca și interesul nu i-au fost apreciate nici pe departe de către administrația locală, spune directorul Mihail Cornel Dumitrașcu care s-a trezit peste noapte că trebuie să predea Consiliului Local, în baza unei hotărâri, mai multe spații. Spații la care a muncit singur, pentru a crea elevilor condițiile de care au nevoie pentru o educație bună.

Din septembrie 2018, de când a fost aprobată hotărârea, cu unanimitate de voturi, directorul nu mai are liniște. A căutat soluții și s-a decis să acționeze în instanță Consiliul Local, în speranța că va anula actul care i-a lăsat pe învățăceii unității de învățământ, printre altele, și fără o sală de sport. N-a primit ajutor nici din partea celor doi reprezentanți ai CL în Consiliul De Administrație. ”Sunt reprezentanți în CA doar pe hârtie”, spune directorul.

În septembrie 2018, consilierii locali municipali au aprobat hătârârea 359, hotărâre ce prevede modificarea HCL NR. 335/2011 privind transmiterea unor imobile aparținând domeniului publci al municipiului Constanța, din administrarea RAEDPP în administrarea unităților de învățământ preuniversitar de stat. Adică, mai multe imobile aflate în administrarea anumitor școli din Constanța au ajuns în administrarea Consiliului Local pentru ca, în final, să aibă diferite destinații.

Printre unitățile de învățământ înscrise pe listă s-a numărat și Colegiul Tehnic Tomis, după ce conducerea Școlii Gimnaziale 30 ”Gheorghe Țițeica” a adus la cunoștința Primăriei Constanța că, din cauza numărului mare de elevi, spațiul în care se desfășoară activitatea este insuficient, precum și faptul că nu dețin sală de sport pentru desfășurarea orelor de educație fizică.

Urmare a problemelor, directorul școlii a solicitat în administrare căminul, cantina și sala de sport aflate în administrarea Colegiului Tehnic Tomis Constanța, unitate aflată în imediata apropiere de Gheorghe Țițeica. Așa că, prin HCLM 359/27.09.2018 consilierii locali au oferit elevilor de la Școala 30 un spațiu pentru desfășurarea orei de educație fizică însă, în același timp, i-au lăsat pe elevii de la Tomis fără posibilitatea de a desfășura această disciplină.

Directorul Mihail Cornel Dumitrașcu este de-a dreptul revoltat și nu înțelege cum s-a putut vota o astfel de hotărâre, în contextul în care nu a fost informat despre această tranzacție. Mai ales că, teoretic, în Consiliul de Administrație sunt doi reprezentanți ai CL, și anume Horia Căliminte și Gabriel Pîrvulescu. Consilieri care nu s-au prezentat nici măcar o dată la școală.

”Primăria Constanța nu a ajutat cu absolut nimic din 2012 Colegiul Tehnic Tomis. Cu o excepţie: în 2016 au fost alocaţi bani pentru hidroizolaţie, pentru două tronsoane. Eu nu am dormit până azi, doar 40 de zile am lipsit din liceu, în condițiile în care un profesor și un director au concediu 69 de zile pe an. Am investit în internat P+3 și cantină peste 70.000 lei din venituri proprii, lucruri care se pot dovedi cu acte contabile.

Am făcut toată instalația în subsol, era apa de un metru în subsol, am făcut acoperișul la internat, tot eu personal sunt cel care am zugrăvit 22 camere în suprafață de 34 metri, am zugrăvit holurile, grupurile sanitare care înseamnă wc-uri, spălătorie, dușuri pe trei nivele, inclusiv casa scării. Am vopsit toată podeaua de la sala de sport și am reamenajat-o. Statul nu a dat niciun ban, primăria nu a dat niciun ban, școala nu a dat niciun ban. Treaba mea cum am făcut-o”, a declarat, pentru „Replica”, directorul Mihail Cornel Dumitrașcu.

Drept mulțumire, spune el, s-a trezit cu o hotărâre de consiliu prin intermediul căreia mai multe active treceau în administrarea Școlii Gimnaziale 30 ”Gheorghe Țițeica”. ”Fără să fiu consultat, fără să fiu chemat la o masă la discuții, mă trezesc în 27 septembrie 2018 că s-a elaborat HCLM 359 prin care internatul P+3, cantina, sala de sport și 7000 metri din curte sunt luați și dați în administrare Școlii 30 Gheorghe Țițeica.

Eu ridic o problemă: ce face o școală generală cu un internat, în care eu am 85 de copii? Ce face o școală generală cu cantină? Orice școală generală din această țară are o sală de sport, mai mică, mai mare, dar are. Directorul școlii numărul 30 a spus că el nu are sală de sport. Dar eu, care sunt de 40 de ani în această curte, constat că există sală de sport, pe dreapta, amenajată într-un spațiu destul de mare.

Nu se face nici o vorbire despre unde fac educație fizică elevii Colegiului Tomis, unde, când și cum vor face sportul, pentru că nu mai au sală de sport. Cum este posibil ca un liceu, școală europeană, unde au învățat peste 90 % din inginerii, subinginerii și meseriașii județului Constanța și Tulcea să nu aibă sală de sport?”, se întreabă retoric, directorul. Mai mult, acesta explică faptul că va fi destul de incomod pentru școlarii de la „Gheorghe Țițeica” să ajungă efectueze orele de sport la sala primită în administrare.

”Practic, școala 30 nu are decât o intrare pe o parte din gardul nostru. Ca să ajungă până la sala de sport, chiar dacă spargi gardul, sunt cel puțin 800 de metri. În 10 minute, când copiii vor ajunge din școală în sală, când se vor dezbrăca, unde se vor dezbrăca? Sala de sport este parte integrantă a corpului de liceu, nu e separată. Vestiarele, cu dușurile, toaletele sunt în școala noastră, pe când sala de sport este dată lor fără vestiare. Unde vor intra acești copii, unde se vor dezbrăca?”, a mai punctat Dumitrașcu.

”Sunt lucruri care îmi aparțin, pentru că sunt lucruri făcute din investiții proprii,m din bani câștigați de noi din diferite activități. În Consiliul de Administraţie al liceului consilierii locali nu au venit, sunt reprezentanți în C.A. doar pe hârtie”, a completat directorul. Acesta a precizat că a scris un memoriu pe care l-a trimis la Primăria Constanța, la Prefectură, dar și Consiliului Profesoral expunând situația în care se află.

”Liceul Tehnic nu are sală sport, nu am primit nici o motivare, absolut nimic din partea primăriei, decât o înaintare precum să stabilesc comisia care va semna predarea/primirea și atât. Eu o motivare nu am, o explicație nu am”, a spus directorul. În afară de aceste spații, au mai fost luați din administrare și 7000 de metri de teren. ”Domnii consilieri municipali habar nu au unde este liceul, habar nu au de curte, de aspectele tehnice, habar nu au de tot”, a mai spus cadrul didactic.

Acesta a ținut să mai puncteze faptul că în 2008, prin hotărâre guvernamentală, a primit fonduri pentru construirea unui campus. Banii au ajuns la Inspectoratul Școlar și, de aici, la Primărie. S-au demolat mai multe ateliere, iar în 2010 s-au stopat lucrările. Colegiul a rămas doar cu o mare pagubă, fără atelierele construite în 1947-1968 de către generațiile de copii care au învățat în această unitate, de meseriașii de astăzi.

”Ni s-a cerut an de an evoluția proiectului, am transmis-o, însă nimic nu se întâmplă. Nu știu ce s-a întâmplat cu banii. Nu știu dacă au luat alte direcții”, a spus Dumitrașcu. Acesta urmează să se întâlnească, pe 1 februarie a.c., cu primarul Decebal Făgădău, însă nu are mari speranțe că se va rezolva ceva.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai uameni buni e buricu tirguli dupa citi va ani vezi k numai is elevi k la scola 27 privata asa merge la stat nu cum pula mea ii merge lu ala k nui ajunge spatiu si contract pe 49 ani azi pula me.STITI CINE ESTE IN SPATELE SCOLILOR SPECTRUM ,INTERNATIONAL FEITULAH GULEN CEL CARE A AVUT LICEE IN 82 TARI SI ACU ARE 74 K I LEA INCHIS STATU TR
0
0
Maidanezul asta de ce nu a mera in sedinta de consiliu sa spuna ce doleante are? Cine l-a oprit? De ce spune acum si nu a spus si cand era mai important? Da in judecata normal, ca are o combinatie cu vreun avocat din oras. Sa mearga si sa ceara consiliului sa abroge hotararea daca e asa de tare in gura in fata presei. De ce a asteptat 6 luni sa atace hotararea si nu a atacato direct la prefect? Vorbim doar sa ne aflam in treaba si sa ne facem ca facem treaba.
2
2
Individul aste e de o nesimtire maxima. Fumeaza in scoala fara nici o retinere
4
3
Tocmai acum cand se pun bazele scolilor de meserii? Primarul si consilierii nu au pic de viziune .
4
2
Dl director sa mentioneze si faptul ca a folosit elevii colegiului la renovari in interes propriu, respectiv locuintele dumnealui si limbajul suburban pe care il foloseste etc. etc.
10
8
Sala de sport a scolii 30 a fost transformata in sala de clasa... Ca si alte spatii detinute.Daca vin parintii TURME, TURME cu copiii, la pomul laudat, de ce sa nu profite cineva?!
12
2
Tot Respectul pentru dnul Director Dumitrascu mi-a fost profesor acum multi ani, un om nemaipomenit !
9
5
un articol foarte bine si frumos scris. sunt convins ca a fost platit tot din fonduri proprii si il vom regasi in actele contabile.
9
5
Vai ,vai ,vai ,nu au machidonii aia mici si imputiti unde sa-si vanture basinile...
13
4
Haha,Dumitrascu cel mai mare spagar pe fata.Omu are talent
9
9
Nu vrea sa ne spuna secretul. Mai bine ne-ar spune cati elevi au luat Bacul in ultimii ani! Incap intr-un Trabant
10
10
Depinde in ce partid e dir scolii 30. Normal, psd. Asadar, cu regret va anunt ca degeaba atu investit din surse proprii ca nu averi sorti de izbanda. Asa e in Romania, facere de bine .... Si se adevereste ca statul ne vrea prosti! Si oricum sala va sta degeaba ca tot makidonetul si progeniturile inavutiilor peste noapte, isi iau scutiri meducale!
12
2
Pai la 30.....toate odraslele de machidoni si de smecheri. De aceea. Ce,nu se stie ?
23
0
Vor sa faca afterschool pentru copiii smecherilor de la scoala nr. 30. Ce e greu de inteles? Directorul de liceu nu a putut spune acest lucru in interviu pentru ca il vor destitui din functie.
18
0
Dl Director Dumitrascu mi-a fost profesor acum multi ani ! Tot Respectul pentru dansul !
19
6
aia nu este chiar reala problema. In aceeasi situatie ca a colegiului Tomis mai sunt unitati de invatamant in Constanta, dar nu li se ia ceva. Problema trebuie privita invers: cui se da! Titeica aia e scoala generala a protipendadei locale. Nu exista minor al unuia care sa se creada ceva in urbe sa nu fie acolo. De unde si unanimitatea votului!
22
1
Problema este ca foarte putini elevi au optat sa invete in acest colegiu. Au fost create alte structururi educationale pentru a se pastra catedrele . Probabil cineva a pus ochii si pe cladire si atacul aa inceput prin invaluire. Pozitia este perfecta pentru o institutie ,investitie particulara. Doar asta-i mersul !
17
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614