REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Scandal între Olivia Steer și Mircea Cărtărescu: S-au certat pe teme de vaccin și limba română

Scandal între Olivia Steer și Mircea Cărtărescu: S-au certat pe teme de vaccin și limba română

Replica API 23 ianuarie 2021 | 01:52 2018

Un schimb de replici între Olivia Steer, militant anti-vaccinare, şi scriitorul Mircea Cărtărescu a luat amploare pe Facebook, joi, după ce fosta prezentatoare TV l-a apostrofat pe reputatul autor mai întâi fiind sigură că el nu a scris corect un cuvânt, apoi pentru că s-a vaccinat anti-Covid, îndemnându-i şi pe alţii, scrie stiripesurse.ro.

Olivia Steer, Mircea Cărtărescu

Totul a pornit de la un mesaj de felicitare pe care Mircea Cărtărescu l-a transmis scriitoarei Ioana Pârvulescu cu ocazia zilei de naştere. Autorul romanului „Solenoid” a scris: „La mulţi ani dragii mele prietene Ioana Pârvulescu, una dintre cele mai bune prozatoare din literatura noastră!”.

Olivia Steer a considerat că este oportun să îi atragă atenţia reputatului scriitor că „nu ştie că dativul - feminin - singural pentru «dragă» e «dragei» şi foloseşte, în schimb, nominativul- masculin - plural”. În plus, ea - militantă anti-vaccinare - l-a ironizat pentru că s-a vaccinat anti-Covid. „Bine că ştie sigur, da' sigur!, cum stă treaba cu vaccinurile şi ne sfătuieşte, cu înţelepciune, cum să... gafă... facem ca el”.

Cărtărescu a scris pe Facebook: „Doamnă Olivia Steer, tocmai fiindcă sunt nesigur, după 40 de ani de carieră ca scriitor şi universitar, în privinţa subtilităţilor limbii române, mai consult dicţionarele din când în când. Am aflat astfel din DOOM că genitivul şi dativul corect de la «dragă» e «dragii», şi nu «dragei». Sigur că asta n-are nici o importanţă, fiecare poate spune cum crede că e bine. Ce nu e frumos e că pe o bază atât de măruntă îmi puneţi la-ndoială toată munca dintr-o viaţă de om. Chiar dacă aici aş fi greşit, dumneavoastră tot n-aţi fi avut dreptate. Nu mai vorbesc de legătura pe care-aţi făcut-o cu vaccinarea, cu care greşelile de limbă n-au nimic a face”.

Ulterior, lucrurile s-au amplificat pe reţeaua de socializare, numeroşi utilizatori acuzând-o că „a depăşit măsura”.

Scriitorul Radu Paraschivescu a punctat: „Am trăit s-o văd şi pe asta: Olivia Steer pătrunde în fibra limbii (şi nu limbei) române şi încearcă să-i dea lecţii lui Mircea Cărtărescu. Interesant. E ca şi cum eu m-aş apuca să-l învăţ pe Radu Lupu să cânte la pian. Zicea bine Pliniu cel Bătrân: «Cizmare, nu mai sus de sanda!»”.

Florin Iaru a comentat, ironic, la postarea lui Paraschivescu: „Pătrunde-n casă şi în gînd. Nimic nu ştiţi. Atît s-a putut”.

Fostul eurodeputat Cristian Preda, scriitor şi profesor de ştiinţe politice, a scris: „Senatoarea Şoşoacă îi explică doctorului Rafila ce e un vaccin, iar Olivia Steer lui Mircea Cărtărescu cum se scrie româneşte. Şi una, şi alta au aplomb. Doar aplomb”.

Steer a şters între timp postarea de pe pagina sa de Facebook.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nespalata aia de oli ia fuckin steer deabia leaga doua vorbe.Vezi.ti fa de corciturile tale de copii,dar vezi sa nu crape nevaccinati sau sa paralizeze de la poliomelita,vaka nesimtita!
1
0
Cand pui in functii de conducere la orice institutie persoane straine de meseriile din institutiile respective dar din diferite gasti, asta induce in randul populatiei ideea ca orice neprofesionist poate fi si parerist. Asta e societatea romaneasca azi. Societate de diletanti.
1
0
Eu cind spun ca suntem O ADUNATURA DE TRAMBALAI BATUTI CU PULA IN KAP lumea se supara!! Rasa de tot KAKATUL!! Cum ar zicea nenea CARAGIALE nemuritorul: BRAVOS NATIUNE HALAL SA-TI FIE!!!
4
1
Amuzanta situatie...un pupincurist basist, cu nasul maro, se ia in gura cu o antivaxera idioata...circ total...
3
2
porcul isi baga ratul peste tot in rahat asa i si sosoaca isi baga botul peste tot ,stie nu stie se baga in seama ca chilotii in kur
7
2
Si Sosoaca le stie pe toate. Ii reproseaza lui Rafila in direct la o televiziune ca noi in Romania nu avem ca americanii un mediu SEPTIC pentru vaccinare. Rafila a intrebat-o, doamna stiti ce e ala un MEDIU SEPTIC ?. Da sigur ca stiu. La care Rafila a spus, Un mediu septic e un mediu INFECTAT Adaug eu, de aici vine si FOSA SEPTICA, adica o gropa betonata plina cu kkaakkat !! Asta e Sosoaca, face politica pe spinarea noastra.
9
2
oportunitatea , tupeul , ignoranta sa nu mai scriu si alte caracteristici unor entitati discutabile ! cautand lansarea lor in medii nemeritate spre satisfactia celor care ii ...inteleg!
4
2
Oare de ce la noi in tara oamenii nu isi practica doar meseriile lor?
9
2
Cum e posibil ca asa o zdeanta de femeie sa fie tolerata in media? Cum poate o persona neavizata sa influenteze mediul virtual intrun mod atat de negativ? Instigarea acestei fiinte la evitarea vaccinarii, nu are nici o baza legala prin care aceasta nesimtita sa poata fi trasa la raspundere penal?
9
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920