REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

SCANDAL la Liceul Nicolae Bălcescu din MEDGIDIA!

SCANDAL la Liceul Nicolae Bălcescu din MEDGIDIA!

Replica API 11 ianuarie 2021 | 20:24 4511

Printr-o scrisoare deschisă adresată presei dar şi instituţiilor statutului, cadrele didactice din cadrul Liceului "Nicolae Bălcescu" se declară profund nemulţumite de numirea noului director al instituţiei de învăţământ.

Iată conţinutul integral al scrisorii:

"Scrisoare deschisă

Domului Președinte al României, Klaus Iohannis,

Domnului Ministru al Educației și Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu,

Doamnei Monica Cristina Anisie, Președinte al Comisiei pentru Învățământ, tineret și sport din cadrul Senatului României,

Domnului Ștefan Pălărie, membru în Comisia pentru Învățământ, tineret și sport din cadrul Senatului României,

Stimată doamnă, stimați domni,

Cadrele didactice ale Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu” Medgidia vă scriu această epistolă publică din dorința de a vă informa asupra unei situații inacceptabile în care se află instituția noastră și cu speranța unei intervenții prompte și eficiente din partea dumneavoastră, care să readucă la normalitate climatul educativ în care ne desfășurăm activitatea, în beneficiul elevilor cărora ne dedicăm toate energiile.

Reprezentăm o instituție școlară de prestigiu în spațiul constănțean, cu o tradiție de excelență de peste 70 de ani. Rezultatele elevilor noștri au fost, întotdeauna, excepționale, fie că vorbim despre examenul național de bacalaureat, fie despre concursuri și olimpiade școlare. Promovabilitatea la bacalaureat în ultimii 10 ani nu a scăzut sub 95%. Avem sute de premii la olimpiadele județene și naționale, la concursuri internaționale (NASA, GENIUS Olympiad), la competiții sportive și artistice, desfășurăm nenumărate activități caritabile și de voluntariat, suntem foarte activi în viața comunității locale. În acest moment derulăm 6 proiecte Erasmus+, în care sunt implicați peste 150 de elevi și 20 de profesori. Am participat la conferințe internaționale (YES EVENT, Conferință internațională de tineret, participare la toate edițiile din 2005), am câștigat concursul Euro Scuola și am reprezentat România la Strasbourg.

Viziunea școlii noastre este: „Școala europeană de elită prin valori locale”.

Credem așadar că noi, „familia LTNB” (elevi, părinți, profesori), merităm respectul instituțiilor care ne coordonează.

Motivul acestei epistole este următorul: începând cu data de 10.01.2021, prin decizie a Inspectorului Școlar General Constanța, a fost detașat în interesul învățământului, pe post de director, un cadru didactic pe care îl considerăm nepotrivit pentru această funcție. Numirea a fost făcută în baza unei proceduri a inspectoratului pe care o considerăm nedemocratică, dacă nu chiar abuzivă, atât timp cât ea nu presupune nici măcar o minimă consultare a Consiliului Profesoral, a părinților, a elevilor, a reprezentanților comunității locale.

Vă adresăm câteva întrebări la care vă invităm să reflectați, pentru a lua o decizie rapidă și în spiritul educației moderne pe care ne-o dorim toți:

• Este „în interesul învățământului” ca o procedură să permită inspectorului școlar general să numească un director fără să consulte în prealabil pe nimeni din școală?

• Este „în interesul învățământului” ca unei întâmpinări prealabile pe care cadrele didactice au trimis-o inspectoratului școlar, în care se precizau argumente concrete împotriva numirii respective, să i se răspundă la modul foarte general, invocând aspecte legislative și ocolind total fondul problemei? (Vă punem la dispoziție atât Întâmpinarea noastră, cât și răspunsul primit).

• Este „în interesul învățământului” să fie numit un director împotriva dorinței colectivului pe care îl va conduce, chiar fără a avea minime calități manageriale – loialitate, spirit de echipă, corectitudine, atașament față de elevi, respect?

• Este „în interesul învățământului” să fie numit un director care nu are sprijinul primarului localității, cu care, inevitabil, trebuie să colaboreze în beneficiul elevilor?

• Este „în interesul învățământului” ca o școală să funcționeze fără Consiliu de Administrație, fără comisii, catedre, fără echipe de proiect pentru toate activitățile curente? Începând cu data de 11.01.2021, toate cadrele didactice și-au depus demisia din toate funcțiile deținute în școală, renunțând la orice atribuții, în afara celor care au legătură directă cu procesul educativ.

• Este „în interesul învățământului” ca, în perioada stabilirii ofertei curriculare pentru anul școlar viitor, în proximitatea constituirii normelor didactice, în perioada sfârșitului de semestru, în atmosfera delicată declanșată de pandemie, școala să fie condusă de cineva fără legitimitate, fără autoritate, fără încrederea colegilor?

• Este ”în interesul învățământului” ca Inspectoratul Școlar Județean Constanța să cauționeze o persoană împotrivă unui întreg corp profesoral? Ar fi a doua oară cât Inspectoratul Școlar Județean Constanța ar avea această atitudine, după ce unității noastre școlare i-au trebuit 2 ani și 4 procese civile (toate câștigate) cu inspectoratul pentru a putea finaliza desfacerea contractului de muncă unui cadru didactic titular, care se bucura permanent de susținerea ISJ Constanța!

• Este conflict de interese sau incompatibilitate dacă doamna director numită recent este soția unui consilier local, membru în Consiliul de Administrație al liceului? Este moral? Este în spiritul unei educații europene?

Așteptăm încrezători poziția dumneavoastră, mai ales din perspectiva declarațiilor domnului ministru Cîmpeanu privind dreptul cadrelor didactice de a avea un rol în desemnarea directorului unității școlare!"

V.S.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ma doare la bascheti ce se intampla in ro...incerc sa invat refrenul de la melodia lui Mugur Mihaescu...Vela si Johannis si cu Arafati...Sa mi sufletu in trompetis
5
0
Acim v-ati convins ca aceasta coalitie toxica pnl,usr-plus sunt niste nenorociti? Nu sunt fan psd, dar asta e situatia! Ciolanari nenorociti! Nu se preocupa de adevaratele probleme ci doar de bunastarea lor si functii banoase!
17
0
Hai pnl pupati-l in cur pe piticul general isj Constanta.
16
0
Si cine e noul director?
7
0
Da, dar pleaca oamenii capabili, cu rezultate deosebite si vin prostii, politrucii, incompetentii. Prin asta s-a remaracat peneleu. Cu prostii in toate functiile publice. Au inceput cu schimbarea liftierei.
15
2
e numita politic ca si in toate institutile publice pleaca ai nostri vin ai noistri
17
1
ca in teatrul lui Caragiale o dam anonima.
10
3
cea mai josnica sluga, un limax, nu un om.
16
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218