REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

‘SCHELETUL’ din dulapul Spitalului CF Constanţa. Un manager numit politic ‘A REZISTAT’ O ZI şi A DEMISIONAT!

‘SCHELETUL’ din dulapul Spitalului CF Constanţa. Un manager numit politic ‘A REZISTAT’ O ZI şi A DEMISIONAT!

Replica API 8 februarie 2018 | 00:18 2902

Nici statele de plată nu are cine să le semneze!

Nici statele de plată nu are cine să le semneze!

Situație incredibilă la Spitalul Clinic Căi Ferate (CF) Constanța. De opt zile, mai precis de pe 30 ianuarie a.c., unitatea spitalicească din Constanța nu mai are manager! Unitatea a ajuns în această situație după ce fostul manager, dr. Stelian Paris, numit interimar în funcție din data de 28 august 2017, a fost demis din funcție în după-amiaza zilei de 25 ianuarie a.c., în jurul orei 17.30, potrivit surselor noastre din interiorul spitalului.

După demiterea medicului, în funcția de manager a fost numit, interimar, economistul Marian Cîciu (membru ALDE). Aceasta a ocupat funcția pentru cinci zile, mai precis până pe 30 ianuarie a.c., când, la rândul lui, și-a înaintat demisia din funcție. Contactat de „Replica” de Constanţa, Marian Cîciu a precizat că nu a stat la cârma instituţiei nici măcar 5 zile! „O zi şi mi-am înaintat demisia, am transmis-o ministerului de resort, mai departe e treaba lor”, a spus răspuns Cîciu la întrebarea dacă a primit şi ordinul de încetare a mandatului.

Motivele demisiei sunt, hai să zicem, amuzante: „Nu m-am simţit bine acolo. Deveneam incompatibil; juristul de acolo mi-a pus în vedere să nu mai pot să fac politică, să renunţ la firma pe care o am, care oricum nu are relaţii comerciale cu spitale... Şi, în al doilea rând, motive de sănătate”. Întrebat cum de nu a realizat că este bolnav când a acceptat să preia conducerea unităţii medicale, Cîciu a precizat că nu a realizat care este volumul de muncă şi cât de obositor ar fi pentru un cardiac.

„Motivele le-am expus în demisie”, a spus Cîciu, iar într-un final discuţia a luat sfârşit, pentru că oricum fostul manager nu dădea semne că ar intenţiona să dezvăluie alte motive, cele reale, după cum ne precizează mai multe surse demne de încredere. Referitor la aşa-zisul motiv de incompatibilitate, menţionăm nici pomeneală de aşa ceva sau, dacă undeva în lege se menţionează incompatibilitatea între aparteneţa politică şi postul de manager, atunci înseamnă că în aceeaşi situaţie se află, spre exemplu, şi şeful Spitalului Judeţean Constanţa, Cătălin Grasa. Este de notorietate faptul că acesta este membru PSD.

Și în ceea ce privește funcția de director medical au avut loc modificări. Pe 18 decembrie 2017, dr. Viorel Ispas, cel care deținea funcția interimar, a primit înștiințare că nu îi mai este prelungit mandatul. Motivația a fost că deja i se prelungise împuternicirea în patru rânduri. Drept pentru care, din decembrie 2017, funcția de director medical este ocupată, tot interimar, de dr. Irene Rășanu, medic neurolog.

Dar, așa cum au punctat pentru „Replica” de Constanța mai mulți angajați ai spitalului, dr. Rășanu nu are și atribuții de manager. În consecință, activitatea spitalului este afectată, neavând cine să semneze hârtii la rubrica de „manager”!

„Activitatea spitalului este afectată, bineînțeles. De exemplu, până pe 6 februarie a.c. trebuiau depuse la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța ștatele de plată, dar nu au fost depuse, pentru că nu a avut cine să le semneze. Au fost trimise adrese către Ministerul Transporturilor, dar până în prezent fără răspuns”, a declarat pentru „Replica” de Constanța liderul sindical Nicoleta Rădulescu.

La rândul nostru, am contactat Ministerul Transporturilor pentru a afla de la reprezentanții acestuia, în condițiile în care spitalul constănțean se subordonează direct ministerului, cine asigură, în acest moment, conducerea unității spitalicești constănțene. Ni s-a indicat să transmitem o solicitare în baza Legii 544/2001.

„Nimeni nu vrea să îşi asume ce e acolo, să stea cu teama că va fi chemat să dea cu subsemnatul pe undeva”

Situația apărută în prezent vine în contextul în care Spitalul Clinic CF Constanța s-a confruntat, ani la rând, cu probleme financiare, înregistrând datorii imense la utilități. Aceasta a fost motivul pentru care, în urmă cu aproximativ cinci ani, autoritățile au dispus eșalonarea datoriilor. Pe lângă datorii, unitatea s-a confruntat și cu alte probleme: pacienți care au reclamat condițiile în care sunt internați, lipsa aparaturii pentru investigații medicale etc, cadre medicale care au reclamat împrejurările în care s-au ținut concursurile de angajare.

Surse din interiorul Spitalului Clinic CF Constanța susțin că situația creată, în prezent, se datorează și faptului că nici un angajat nu ar mai vrea să-și asume răspunderea de manager, din cauza unor „afaceri murdare” ce s-ar fi făcut cu un teren de aproximativ 7.000 de mp, din spatele spitalului. În urmă cu câțiva ani, terenul respectiv ar fi fost preluat de Primăria Constanța, condusă la data respectivă de Radu Mazăre.

Procedura legală impunea ca autoritatea locală să preia terenul de la Ministerul Transporturilor printr-o Hotărâre de Guvern. Respectiva hotărâre nu a existat, însă. Terenul ar fi ajuns însă la administrația locală, a fost retrocedat, iar ulterior chiar vândut unei terțe părți.

Conform unor surse, fostul manager (de o zi) ar fi demisionat îngrozit de situaţia unităţii medicale: „Nu se poate redresa situaţia de acolo. Financiar e teribil, la care se adaugă povestea cu terenul. E caz de alte instituţii... Nimeni nu vrea să îşi asume ce e acolo, să stea cu teama că va fi chemat să dea cu subsemnatul pe undeva. Să vedem cine ar mai vrea să vină să preia conducerea. Probabil nimeni”, a declarat o sursă.

Clădirea Spitalului CF Constanța de pe B-dul 1 Mai ar putea deveni Secție de Pediatrie?

Un alt zvon care circulă prin Spitalul CF Constanța și îi neliniștește pe angajați vizează și faptul că reprezentanții Consiliului Județean Constanța și-au manifestat interesul să preia una din clădirile unității spitalicești. Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Marius Țuțuianu, a declarat pentru „Replica de Constanța” că au existat discuții în sensul preluării de la Ministerul Transporturilor a clădirii de pe B-dul 1 Mai, unde în prezent se află sediul administrativ al spitalului și secții medicale.

„Au existat discuții pentru preluarea clădirii, în vederea realizării unei Secții de Pediatrie, având în vedere că secția din cadrul Spitalului Județean Constanța este supraaglomerată și deservește atât județul Constanța, cât și județele limitrofe. De asemenea, o altă idee era ca în oglindă, lângă clădirea existentă, să ridicăm o clădire pentru o secție materno-infantilă, cu urgență pe neonatologie și ginecologie, având în vedere ceea ce se întâmplă în prezent în unitățile private de profil. Sunt inițiative pentru beneficiul comunității, dar sunt la stadiul de idee”, a declarat președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu. .

Florentina BOZÎNTAN, Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dr Mihailov spagara
1
0
ce sa vezi cel de la spi cf constanta nu ii destul de rezistent precum cel de la sf Andrei.acesta al doilea ii tabaciiit da da cu totu.speram doar sa ii urmeze precedentului Capatina asta cit mai curind pt binele liu si al nostru al medicilor.
1
0
Dar se spitalul militar nu scrie nimeni nimic cat rezista si cum rezista acei medici cu ciubuc de la buetii bolnavi si cu mizeria din jur .
4
1
Caciu vinde vopsea de par! Voia sa vopseasca spitalul cu vopsea de par....
4
1
Ce face ce invarte
3
0
Bine ca le mareste salariile medicilor si asistentilor! Atitudinea nu le-o schimba nimeni! daca nu le dai atentii............
4
2
Sa fii o zi director ha ha ha ha ha ha
7
0
caciule cat rezistai la sanatoriul balnear Techirghiol?
7
0
Asta avea o frizerie si era director la spital CFR?Mafia ALDE-PNL-masoni de 2 bani
7
1
Multi prosti pe lumea asta! Acest spital trebuie inchis! Personalul medical nu vine de ani buni la servici dar vor spital, adica loc de munca. Sunt platiti degeaba fraierilor! Iar voi jurnalisti prosti habar nu aveti nimic, faceti doar stiri de senzatie care ulterior se desumfla. Nimic adevarat din ce scrieti, numai prostii....
8
5
Ministerul Transporturilor care prin APM castiga o groaza de bani din Portul Constanta nu este in stare sa modernizeze si sa reabiliteze acest spital. Niste javre conduc acest minister, de 28 de ani!
17
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218