REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Schimbare importantă în învățământ din toamnă. Coșmarul elevilor devine istorie

Schimbare importantă în învățământ din toamnă. Coșmarul elevilor devine istorie

Replica API 11 august 2022 | 19:29 4292

O schimbare importantă va avea loc în învățământul din România începând din toamnă. Pe lângă noua structură a anului școlar, elevii și profesorii vor trebui să se adapteze unei alte schimbări majore, pentru a trece de la sistemul tradițional la cel digital.

Din toamnă, elevii și profesorii din România vor avea parte de încă o schimbare importantă în învățământ. Noul an școlar vine cu transformări istorice. Este primul an care e structurat pe cinci module, în loc de două semestre, dar și primul în care se insistă pe trecerea la un sistem digitalizat.

Schimbare importantă în învățământul din România, în toamnă

Deocamdată nu este obligatoriu, dar până pe 16 august, şcolile care vor să treacă la catalogul electronic, în cadrul programului pilot lansat de Ministerul Educaţiei, pot depune cererile la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Acesta este un prim pas spre eliminarea catalogului clasic, nelipsit până acum în învățământul românesc.

Programul pilot a fost inițial de Ministerul Educaţiei în 2020 și încă nu este obligatoriu, ca trecerea să nu fie prea bruscă. Astfel, din septembrie 2022, şcolile care doresc pot folosi doar catalogul electronic, dar un catalog clasic trebuie să fie tipărit şi arhivat obligatoriu la finalul anului. Directorii unităților de învățământ sunt cei care trebuie să se înscrie în program.

„În viitor, catalogul fizic va dispărea cu totul. Asta se urmăreşte. Ministerul Educaţiei a lansat o pilotare şi pentru anul şcolar 2022-2023, astfel încât unităţile de învăţământ, atât de stat cât şi cele patriculare, pot consemna situaţia şcolară a elevilor doar în format electronic, dar cu condiţia înscrierii în reţeaua de unităţi pilot ce va fi aprobată prin ordinul ministrului pe data de 1 septembrie. Aceste unităţi nu mai au obligaţia de utiliza în paralel şi catalogul tipărit, iar formularele electronice vor fi tipărite doar la finalul anului şcolar”, a spus Aura Danielescu, inspector şef al Inspectoratului Şcolar Timiş, potrivit Adevărul, citat de spynews.ro.

Cum funcționează catalogul electronic

Trecerea la catalogul digital nu se face ușor, în România. Doar 248 de şcoli din întreaga ţară, alese de Ministerul Educaţiei în 2020, au putut trece notele în catalogul electronic.

„Unităţile care vor face parte din această reţea de şcoli pilot, trebuie să aibă contractele semnate cu furnizorii, să aibă programele şi serviciile de catalog electronic, asigurând o siguranţă a datelor cu caracter personal. Unităţilor de stat din programul pilot le este interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau de către reprezentanţii legali ai acestora. Banii pot veni de la autorităţi locale, din proiecte cu finanţări extrene, din sponsorizări sau donaţii”, a mai spus Aura Danielescu.

Acest catalog electronic funcţionează printr-o aplicaţie, ce poate fi descărcată pe desktop, pe tabletă şi telefon mobil. În cadrul catalogului electronic, profesorul poate pune note şi absenţe, poate motiva absenţele și poate calcula mediile. De asemenea, poate să facă şi comentarii sau să explice de ce a dat o notă, iar părinţii şi elevii pot intra cu o parolă pentru a vedea rezultatele.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce stergeti comentariile la articolele cu seful isj-ului???? De ce nu sunteti o presa corecta?
2
0
Catalogul electronic este primul pas serios in directia sutului in cur dat profesorilor. In realitate se doreste eliminarea profesorilor si inlocuirea lor cu tutoriale.
1
0
Se duce si faima 8-ului facut din 3 si 2, cine isi mai motiveaza pe furis absentele cand pleaca prof, distrugeti orice farama din aceasta tara, nu ne mai identificam cu nimic
1
0
ca onor minister sa asigure si deevice urile pentru catalogul electronic. deocamdata, ne folosim de propriile dispozitive achizitionate din fonduri personale , cu abonamente idem. Firmele macar platesc o parte din utilitati. Aceeasi situatie si pentru elevii si parintii care sunt beneficiari ai softului. Poate justitia sa faca lumina ...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369