REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Schimbări ale Codului Rutier: ce păţesc şoferii care transportă minori fără scaune omologate sau centură de siguranţă

Schimbări ale Codului Rutier: ce păţesc şoferii care transportă minori fără scaune omologate sau centură de siguranţă

Replica API 4 septembrie 2014 | 00:00 115

Important:

Important:

Dacă în trecut şoferii se alegeau doar cu o avertizare din partea poliţiştilor rutieri, un sfat de bun augur, acum riscă trei puncte de penalizare. Vorbim despre cazurile în care copiii cu vârsta de până în 3 ani sunt transportaţi fără scaun special sau centură de siguranţă. Acest lucru va intra în vigoare începând cu data de 28 septembrie, fiind vorba de o ordonanţă a Guvernului publicată în Monitorul Oficial cu privire la modificarea Codului Rutier.

Prin urmare, şoferii vor avea obligaţia ca minorii cu vârste de până la trei ani să fie asiguraţi pe timpul transportului cu centuri de siguranţă sau scaune speciale, omologate. În caz contrar, se pot alege cu trei puncte de penalizare. Acest lucru a fost hotărât în urma multiplelor accidente rutiere în care minorii au fost răniţi, sau chiar şi-au pierdut viaţa. "Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă, în condiţiile prevăzute de regulament. Copiii cu vârstă de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă", se arată în Ordonanţă. Însă, acestea nu sunt singurele modificări ale Codului Rutier. Spre exemplu, din 28 septembrie, persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România ori care dovedesc că se află la studii în România de cel puţin 6 luni pot solicita obţinerea permisului de conducere autorităţilor competenţe să le examineze. De asemenea, conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcţie cu centuri de siguranţă trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a le purta în timpul circulaţiei pe drumurile publice. Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezenţa unui poliţist rutier, în condiţiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedura penală, în următoarele spaţii ale instituţiilor medicale: în interiorul unităţilor de asistenţă medicală autorizate, în ambulanţe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcţie aparţinând Serviciului mobil de urgenta, reanimare şi descarcerare, în interiorul unităţilor medico-legale.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272