REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.7° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
28.7° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Școala a început de câteva zile, dar sunt elevi care nu au manuale

Școala a început de câteva zile, dar sunt elevi care nu au manuale

Andreea CONDURACHE 19 septembrie 2023 | 15:05 1191

Manualul de Comunicare în Limba Română pentru clasa a II-a şi manualul de Matematică pentru clasa a VI-a vor ajunge în posesia elevilor în această săptămână. De asemenea, manualele de Matematică şi Explorarea Mediului pentru clasa I şi a II-a vor ajunge la elevi până la finalul acestei luni, a declarat marţi, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Florian Lixandru.

scoala a inceput de cateva zile, dar sunt elevi care nu au manuale

„În ceea ce priveşte asigurarea manualelor pentru anul şcolar 2023 - 2024 de la nivelul Ministerului Educaţiei şi Inspectoratelor şcolare s-au făcut toate eforturile astfel încât toate manualele să ajungă pe băncile elevilor în prima zi de şcoală. Acest lucru s-a întâmplat pentru 43 de titluri pe care Ministerul Educaţiei le-a tipărit ca manuale noi în această vară. Au rămas patru titluri care nu au ajuns pe data de 11 septembrie în şcoli. Este vorba despre manualul de Comunicare în Limba Română clasa a II-a şi manualul de Matematică pentru clasa a VI-a a căror distribuţie s-a finalizat în această săptămână. Deci, practic, ieri a fost termenul de livrare a acestor manuale în depozitele Inspectoratelor şcolare urmând ca în această săptămână şi aceste două manuale să ajungă în posesia elevilor”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, manualele de Matematică şi Explorarea Mediului pentru clasa I şi a II-a vor ajunge la elevi până la finalul acestei luni.

„Mai sunt încă două titluri, respectiv Matematică şi Explorarea Mediului pentru clasa I şi clasa a II-a, acolo unde s-au înregistrat contestaţii din partea unor edituri participante la licitaţie. S-au întârziat procedurile contractante. Pentru aceste două manuale ieri s-a încheiat perioada de lansare a comenzilor de către unităţile de învăţământ. Astăzi se vor centraliza comenzile şi se vor întocmi contractele cu editurile, urmând ca aceste manuale să ajungă în posesia elevilor până la finalul lunii septembrie”, a susţinut secretarul de stat.
 

El a precizat că Ministerul Educaţiei a transmis în teritoriu o recomandare pentru a se pune la dispoziţia elevilor printuri după cele două manuale.

„Pentru aceste două manuale am transmis în teritoriu o recomandare către Inspectoratele şcolare şi mai departe către directorii unităţilor de învăţământ de a pune la dispoziţia elevilor din clasa I şi clasa a II-a printuri după acest manuale. Fiecare elev a primit printat o parte din manual pe care învăţătorul deja l-a selectat. Aceste manuale se regăsesc pe platforma manuale.edu.ro atât în format digital, cât şi în format PDF. Fiecare învăţător a avut posibilitatea să aleagă manualul după care să lucreze”, a transmis Lixandru.

Pentru manualele de liceu, a completat secretarul de stat, s-a mers pe proceduri de retipărire.

„Manualele de liceu - acolo mergem pe vechile programe şi nu s-au elaborat manuale noi. Acolo se merge pe proceduri de retipărire. Astfel, pentru manualele de clasa a IX-a şi a X-a procentul de retipărire a maximum 15% din numărul de elevi, iar pentru clasele a XI-a şi a XII-a procentul de retipărire a fost de maximum 10%. Această operaţiune de retipărire a presupus încheierea de contracte între Inspectoratele şcolare şi editurile care au editat manuale pentru liceu”, a mai arătat Florian Lixandru, conform digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa crească natalitatea deviza unei prăbușiri lamentabila
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699