REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.9° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Scriitoarea franceză Annie Ernaux revine cu un nou roman, 'Le Jeune Homme'

Scriitoarea franceză Annie Ernaux revine cu un nou roman, 'Le Jeune Homme'

Replica API 7 mai 2022 | 00:00 793

Scriitoarea franceză Annie Ernaux publică la 81 de ani cel de-al 14-lea roman, ''Le Jeune Homme'', un nou episod din demersul autobiografic început în urmă cu o jumătate de secol şi a cărui lansare are loc înaintea proiecţiei unui film realizat de romanciera în cadrul Festivalului de la Cannes, informează AFP.

Annie Ernaux

Foto: (c) Catherine Hélie, Gallimard/annie-ernaux.org

În pelicula ''Les Années Super-8'', actriţa comentează înregistrări din anii 1970 provenite din arhivele personale. Lungmetrajul cu durata de o oră va fi proiectat în secţiunea Quinzaine des réalisateurs a celebrului festival de cinema de pe riviera franceza, citează Agerpres.

''Le Jeune Homme'' (Gallimard), publicat joi, este o poveste scurtă, scrisă la finalul anilor 1990 şi reluată în 2022, care povesteşte relaţia autoarei cu un student cu circa 30 de ani mai tânăr.

Esenţialul este dezvăluit în epilogul acestui roman de mai puţin de 50 de pagini. Potrivit epilogului, povestea se termină brusc: relaţia a trezit amintiri care conduc la unul dintre romanele esenţiale ale lui Annie Ernaux.

Nu ştim ce s-a întâmplat cu acest bărbat botezat ''A'', ''supus precarităţii sau sărăciei studenţilor nevoiaşi''. ''Nu doresc să începem să-l localizăm'', a afirmat Annie Ernaux pentru revista Lire.

Toate romanele sale după ''Les Années'' (2008) au fost întâmpinate pozitiv de presă. Lucrurile nu au stat însă mereu aşa: best-seller-ul ''Passion simple'' a stârnit critici virulente în 1992.

Cotidianul Le Figaro a salutat de data aceasta ''ritmul formei concise în stilul Ernaux, densitatea, rodul unei munci îndelungate, o adevărată lectură a realului''.

Revista L'Obs notează că scriitoarea ''reuşeşte fenomenul de a scoate în relief, cu simplitatea şi densitatea evidentului, aspectele esenţiale ale unei experienţe''.

''Să o spunem direct, este un deliciu, o bomboană, ca şi cum ai face cu ochiul vieţii'', scrie L'Express.

Romanciera mărturiseşte că mai are încă un episod ''important'' din viaţa sa pe care vrea să-l povestească. ''Nu mai este chiar un secret. Să spunem că este un secret care vizează multe femei (...). Încerc în acest moment să-i dau o formă'', a spus ea, fără să ofere alte detalii.

În perioada scrierii celui mai recent roman al său, Annie Ernaux a colaborat totodată la un număr al revistei Les Cahiers de l'Herne care îi este consacrat. Apărut miercuri, conţine mărturisiri inedite ale autoarei.

Într-un fragment de jurnal din vara lui 1968, pe când era profesoară la liceu, scria spre exemplu: ''Pe măsură ce trăiam cu ochii închişi la hidoşenia mediului meu am găsit o cale de ieşire (...). Nu ştiam prea bine ce îmi doresc''.

În prezent, odată cu susţinerea fermă acordată partidului lui Jean-Luc Mélenchon, liderul stângii radicale, scriitoarea ştie ce anume nu-şi doreşte: onoruri care i se par excesive.

''În câmpul literar, mă simt puţin ilegitimă, da. Nu ştiu de ce'', a afirmat scriitoarea pe platoul postului de televiziune France 5.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272