REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.5° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

SCRISOARE DESCHISĂ către Consiliul Local Constanța de la un suporter Farul: este nevoie de finanțare pentru echipă și de un STADION RENOVAT!

SCRISOARE DESCHISĂ către Consiliul Local Constanța de la un suporter Farul: este nevoie de finanțare pentru echipă și de un STADION RENOVAT!

Replica API 22 noiembrie 2018 | 13:37 1071

O scrisoare deschisă adresată consilierilor municipali locali ai Constanța, semnată simplu „un suporter” și făcută publică în cursul zilei de joi, 22 noiembrie a.c., atrage atenția asupra necesității acordării unui sprijin financiar echipei FC Farul, dar și asupra necesității reabilitării stadionului „Gheorghe Hagi” (sau stadionul „Farul”, cum este cunoscut mai degrabă constănțenilor), trecut în administrarea municipalității constănțene în toamna lui 2018.

Redăm, în rândurile următoare, scrisoarea deschisă:„În atenţia Consilierilor locali ai municipiului Constanţa

Stimate Doamne, Stimaţi Domni, vă scriu din nou, ca în fiecare an. Pentru că am auzit că sunteţi în căutarea de motive viabile pentru care echipa de fotbal FC Farul Constanţa să beneficieze de sprijinul financiar al Primăriei şi al Consiliului Local. Numele meu nu este important. Nici ocupaţia. Nici diplomele pe care le-aş putea pune pe perete. Pentru că vă scriu în numele întregului colectiv de suporteri farişti. Un grup numeros, gălăgios şi eterogen, dar deosebit de unit şi pasional. Ceea ce ar trebui să fie important, în special pentru dumneavoastră, este calitatea noastră de cetăţeni ai oraşului Constanţa şi, implicit, de potenţiali alegători.

Am să vă rog, cu respectul cuvenit, să-mi permiteţi să încep cu o scurtă istorioară. În anul 2016, anul în care suporterii au pus umărul la renaşterea Farului, colegii care se ocupau de programele de joc mi-au oferit un model. Programul conţinea ceea ce te aştepţi să găseşti în orice astfel de program: o cronică a ultimului meci, prefaţa celui ce urma, aspecte legate de clasamentul Ligii a IV-a (competiţie în care Farul activa la acea dată), o carte de vizită a lotului de jucători şi – cel mai important – un spaţiu gol, intitulat „De ce SSC FARUL?”. Un spaţiu nu mare, dar nici mic, aproape o treime dintr-o foaie A4. Un spaţiu pe care am fost invitat să-l umplu eu.

Iată-ne acum, doi ani mai târziu, în faţa aceleiaşi întrebări. În faţa aceluiaşi spaţiu gol, pe care, cu posibilităţile de care dispun, voi încerca să-l umplu pentru dumneavoastră. Deci, de ce FC FARUL?

1. Pentru că există precedent. În sezonul 2017 – 2018, echipa de fotbal masculin Farul a beneficiat de finanţare din partea Consiliului Local Constanţa. O sumă consistentă, care a permis conturarea unui buget suficient pentru asigurarea promovării în Liga a II-a. A fost prima oară în istoria Farului şi a oraşului când echipa de fotbal masculin a beneficiat de finanţare locală. Iar suporterii cărora le-a revenit dificila sarcină de a gestiona aceste resurse s-au achitat cu brio de ea, aşa cum a declarat însuşi dl. Primar, Decebal FĂGĂDĂU, chiar în acest an. Aţi crezut în Farul atunci, puteţi crede şi acum!

2. Pentru toţi fotbaliştii pe care i-a produs acest club sportiv şi pentru toţi copiii care visează să încalţe ghetele cu crampoane pentru a-şi depăşi eroii. Nu, nu voi risca o enumerare, pentru că nu aş dori să exclud pe cineva, fără să vreau. Este suficient ca dumneavoastră să efectuaţi o cercetare scurtă pentru a vă convinge că acest club a avut şi trebuie să mai aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte producerea de talente pentru fotbalul românesc.

3. Pentru că Farul este un simbol al Constanţei! În anul Centenarului, suntem asaltaţi cu evenimente şi mesaje patriotice. Sunt programate sute de manifestări, dedicate ideilor de unitate naţională, patriotism, cultură, istorie şi valori. Cazinoul din Constanţa nu are stălucire fără Farul! Iar, când Farul s-a stins pentru prima oară în lunga sa istorie, s-au cutremurat şi vestigiile istorice ale vechiului Tomis.

4. Pentru oraş! Pentru că un Stadion „Farul” renovat poate găzdui nu doar competiţii sportive, ci şi alte evenimente dedicate publicului larg. Prin forma de organizare a campionatelor de fotbal din România, multe dintre partide sunt programate în sezonul estival. Dar, în cele mai călduroase luni ale verii, turiştii din ţară şi din străinătate pot participa la concerte, piese de teatru sau proiecţii de film sub cerul liber. Evenimente care ar onora cum se cuvine atât oraşul, cât şi bătrânul Stadion din Strada Primăverii, nr. 2, la a cărui construcţie au pus umărul părinţii sau bunicii constănţenilor.

5. Pentru voturi! Membri ai unui partid politic sau candidaţi independenţi, nu puteţi renunţa la statutul de politician. Iar politicienii, mai ales cei care doresc să ajungă sau să se menţină într-o funcţie, au nevoie de voturi. În Sala Sporturilor din Constanţa nu pot lua loc mai mult de 2.000 de spectatori, dar pe Stadionul „Farul” au fost prezenţi la meciuri şi 15.000! Amintiţi-vă doar de meciurile promovării în Liga a III-a (4.500 de spectatori) şi în Liga a II-a (6.000). Înmulţiţi aceste numele cu cifra 2 sau 3 şi veţi vedea ce potenţial electoral are colectivul suporterilor farişti!

Imagine de la acțiunea de igienizare a stadionului „Gheorghe Hagi” desfășurată de Primăria Constanța

6. Pentru mândria oraşului Constanţa! Pentru că este dureros ca la nivelul Ligilor superioare ale fotbalului românesc să activeze şi să ocupe locuri onorabile echipe care reprezintă comune sau oraşe al căror potenţial este mult sub cel al Constanţei. Constanţa a fost mereu orientată către sport, însă, fie că ne place sau nu, sportul „rege” în România este şi va fi încă mult timp de acum încolo fotbalul.

7. Pentru sănătatea copiilor noştri! Din ce în ce mai puţini părinţi îşi orientează copiii către un sport individual sau de echipă. Motivele sunt multiple şi nu fac obiectul acestei scrisori. Într-o eră digitalizată, nu avem voie să le dăm impresia celor care vin din urmă că sportul se joacă în faţa unui ecran şi nu pe un teren. Sportul şi educaţia reprezintă pilonii pe care se va clădi viitoarea generaţie de constănţeni. Iar, în acest moment, aceşti doi piloni se clatină şi se afundă în nisipuri mişcătoare.

8. Pentru că Farul a îndurat deja destule! Este momentul ca acest club să revină în elita fotbalului românesc. Este momentul să retrăim momentele în care această echipă semăna teamă în rândul granzilor din campionat. Din păcate, acest lucru nu este fezabil doar prin forţe proprii, lucru care se poate vedea foarte uşor şi în prezent! Este ca şi cum te-ai duce la un război cu mâinile goale. Iar dacă Farul ar fi să moară pentru a doua oară, atunci s-ar stinge definitiv. Şi ar fi păcat!

9. Pentru unitate! Farul a fost mereu un catalizator. A fost o lumină în jurul căreia s-au adunat cetăţenii oraşului Constanţa. Farul este un club iubit, chiar dacă nu are o vitrină plină de trofee şi asta spune multe! E uşor să iubeşti o echipă care câştigă mereu, dar e cu mult mai frumos să iubeşti o echipă pentru care trebuie constant să lupţi şi să speri. Suntem foarte diferiţi, noi, cei din această mare familie alb-albastră. Avem ocupaţii diferite, valori diferite. În afara stadionului, poate nici nu ne-am fi văzut, vorbit sau întâlnit. Dar Farul ne-a trasformat într-o familie!

10. Pentru că cetăţenii vă cer să sprijiniţi Farul! Dacă s-ar realiza un sondaj cu privire la direcţiile prioritare către care să se îndrepte resursele oraşului, în mod sigur am fi surprinşi cu toţii. Probabil mulţi vor pune pe primul plan nevoile primordiale: hrană, sănătate, drumuri. Dar, dacă suporterii, fiind suporteri s-ar mobiliza şi ar vota Farul pe primul plan?! Şi noi, mulţi sau puţini, rămâne doar la aprecierea dvs., suntem cetăţeni ai acestui oraş. Şi ne dorim ca ceea ce iubim, echipa şi oraşul, să fie mereu pe primul plan!

Ultimul argument nu va fi numerotat. Pentru că acest ultim argument se referă la suflet. La spiritul farist, care se transmite din generaţie în generaţie. Cine s-ar bucura dacă F.C. Farul ar beneficia de sprijinul autorităţilor locale? Fiecare bătrân, care vine la stadion cu fular, pătură sau pernuţă. Care pune deoparte cei 20 de lei necesari pentru procurarea biletului de acces. Fiecare copil, care se bucură atunci când îşi vede favoriţii, chiar dacă nu înţelege complet regulile jocului. Fiecare copil care visează ca într-o zi să îmbrace tricoul unei echipe de legendă precum Farul. Fiecare suporter pentru care Farul înseamnă agonie şi extaz, emoţie şi suferinţă, sacrificii şi pasiune!

Îmi doresc ca cel puţin o parte din argumentele enunţate mai sus să vă convingă, dacă mai era nevoie să luaţi o decizie care nu poate fi altfel decât corectă!

Cu stimă şi sinceritate, un suporter”, se arată în scrisoarea deschisă făcută publică.

Menționăm că echipa FC Farul urmează să dispute, sâmbătă, 24 noiembrie a.c., de la ora 13,00, pe stadionul „Gheorghe Hagi”, meciul cu Dacia Unirea Brăila. „Din fericire, avem lotul complet, nu avem probleme medicale, nici jucători suspendați, astfel că putem să aliniem cei mai buni jucători pe care îi avem la dispoziție”, au afirmat reprezentanții echipei tehnice a FC Farul.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nici cele mai periculoase animale nu ar fi distrus un stadion care acum 12 ani era unul dintre cele mai moderne. Civilizati-va oamenilor, pastrati si nu stricati un bun ce nu este al vostru. Traiti ca hunii dar aveti pretentii, nu aveti ratiune si bun simt. Cum sa se strice o tribuna cand ea este facuta sa reziste. Arata ca dupa razboi datorita voua oamenilor, ele nu s-au stricat singure. Asa ca suporterilor care mai sunteti daca ati repara fiecare cate zece scaune, tribuna ar arata ca noua.
3
0
Pentru ce cereti bani la institutiile locale daca echipa are patron -finantator CIPRIAN MARICA Cu banii astia decat sa-i dea la farul mai bine asfalteaza bulevardele din oras Ce face saracia de MARICA?de ce nu baga bani in echipa?de ce a luat echipa asta.daca este sarac si nu are bani? Cereti bani sa de-a salarii unor jigodii de oamneni ca MIRON CONSTANTINESCU GEORGES LICA, plus toti hotii de antrenori de la centrul de copii si juniori??acesti antrenori care fura bani de la copii?? Sa dea dumnezeu sa retrogradati ,sa va desfiintati,ca sunteti o oadunatura de golani betivi hoti incapabili
2
0
Nu uitati ca in Constanta aveam o echipa campioana la fotbal in anul 2017. Fiti alaturi de Gica Hagi!!!
5
0
La munca da-va dracu.
2
0
Analfabetii din fotbal sa se finanteze din biletele vindute la meciuri, nu din taxele mele. Daca joaca bine si au spectatori sa-si ia salarii mari si toate cele, daca fac blaturi si mor de foame, la munca in port, ca e nevoie si de docheri.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367