REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
11° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Sculptură cu BUSTUL REGINEI MARIA, în fața Muzeului de Artă!

Sculptură cu BUSTUL REGINEI MARIA, în fața Muzeului de Artă!

Replica API 3 februarie 2020 | 00:00 297

Noi surprize îi așteaptă în perioada imediat următoare pe constănțenii iubitori de artă și istorie. În fața Muzeului de Artă va fi amplasată o sculptură a bustului Reginei Maria, realizată de celebrul sculptor Oscar Han, și care nu a mai fost expusă publicului larg până în prezent.

Doina Păuleanu, critic de artă și directorul muzeului, a declarat pentru Replica, că această sculptură realizată de Oscar Han a fost gândită, inițial, pentru parcul din Balcic, Bulgaria. “A fost dezvelită în anul 1933 și a venit la Constanța în anul 1940, când s-a cedat Cadrilaterul, către Bulgaria. După aceea, a fost depozitată în diverse locuri, a urmat perioada comunistă- nu s-a mai vorbit de regalitate, și acum, sigur că lucrarea treabuie reamplasată pentru că este o lucrare de exterior, este o lucrare foarte frumoasă”

Cu această ocazie am aflat că bustul Reginei Maria va fi amplasat pe o structură asemănătoare cu cea gândită inițial de sculptor, pentru parcul din Balcic.

“În legătură cu această dezvelire a statuii, am ales și o dată- va fi 9 octombrie. Pe 10 octombrie 1914, Regina Maria a devenit regină, era principesa moștenitoare, și am vrut să leg această data ( n.r.- a dezvelirii sculpturii ) de o zi importantă din viața ei”, a mai spus Doina Păuleanu.

Sculptura care urmează să fie expusă în fața muzeului este din bronz, având o greutate de aproximativ 3 tone, iar evenimentul expoziției sale va fi epicentrul unui val cultural în toamna acestui an, în cadrul muzeului.

Criticul de artă Doina Pauleanu ne-a mărturisit că urmează, tot în decursul acestui an, să publice o carte despre viața marelui sculptor Oscar Han, cu detalii biografice unice, obținute de la descendenții acestuia.

Mișcări culturale masive, care, cu siguranță, vor atinge sufletele iubitoare de frumos ale orașului tomitan, sensibilizându-le și invitându-le să ia parte la sublimul artei.

Alina MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Suntem de acord cu amplasare bustului Reginei Maria. Nu suntem de acord cu amplasarea statuii sau bustului lui Kemal Ataturk . Nu se poate ca unui asupritor si jefuitor al tarilor romane sa-i ridicam statuie in orasele Romaniei.
1
1
pauleanu asta o da cu pnl via regalitate dupa ce a supt fonduri uriase de la psd
1
1
Ce martafoi sunteti voi regalistii cu superstitiile datelor astea din calendar. Si topeasca tot regalista ... Tolanitorii reginei maria nu au si ei statui?
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212