REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

SCUZA hoților care acționau prin metoda Chei Potrivite...

SCUZA hoților care acționau prin metoda Chei Potrivite...

Replica API 18 februarie 2021 | 00:28 2647

Aurel Valentin Vitan, unul dintre membrii grupării care acționa prin metoda „Chei Potrivite”, a fost trimis în judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi furt calificat, fiind pus sub control judiciar. Deoarece nu a respectat planul de supraveghere întocmit de organele de poliţie judiciară, Tribunalul Constanţa a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestului preventiv. Astfel, Aurel Valentin Vitan a contestat această decizie, motivând că a fost suspect de COVID-19 şi nu s-a putut prezenta la poliţie.

Inculpatul Aurel Valentin Vitan, aflat sub control judiciar, nu s-a prezentat din data de 19.01.2021 la sediul Poliției, pentru a da cu subsemnatul, conform planului întocmit, iar cu ocazia deplasării a oamenilor legii la domiciliul acestuia a fost identificată mama sa, care a comunicat faptul că de aproximativ o lună nu a mai luat legătura cu fiul său, ultima dată când au discutat telefonic acesta spunându-i că se simte rău. S-a încercat contactarea telefonică a inculpatului, dar acesta avea telefonul închis. Precizăm că s-a stabilit ca pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuia să respecte următoarele obligații: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței; c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea, respectiv organul de poliție din raza localității de domiciliu, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat. Așa cum este precizat și mai sus, cum el nu a respectat obligațiile impuse de măsura controlului judiciar, oamenii legii au cerut înlocuirea măsurii cu cea a arestului preventiv.

De ce se face vinovat Aurel Valentin Vitan

Inculpatul este acuzat de săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, constând în aceea că în luna ianuarie 2019, acesta ar fi aderat la grupul infracțional organizat specializat în comiterea de furturi din locuințe prin modul de operare “chei potrivite/foiță de aluminiu” pe teritoriul întregii țări, constituit în cursul anului 2017. Aurel Valentin Vitan avea rolul de a comite în mod nemijlocit furturile din locuință.

Ce a spus instanța

Din cuprinsul sesizării transmise la data de 25.01.2021 Tribunalului Constanța de către rezultă că inculpatul nu s-a prezentat din data de 19.01.2021 la sediul Poliției, conform planului de supraveghere întocmit, iar cu ocazia deplasării organelor de poliție la domiciliul acestuia a fost identificată mama inculpatului, care a comunicat faptul că, de aproximativ o lună, nu a mai luat legătura cu fiul său, ultima dată când au discutat telefonic acesta spunându-i că se simte rău. S-a încercat contactarea telefonică a inculpatului, dar acesta avea telefonul închis. În aceste împrejurări, se poate constata că inculpatul nu a respectat nici una din cele trei obligații stabilite prin încheierea de ședință nr.234/P/CP din 30.07.2019 a Curții de Apel Constanța, în sensul de a se prezenta la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat, de a informa, de îndată, organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței și de a se prezenta la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului întocmit de către organul de poliție sau ori de câte ori este chemat. Instanța a respins ca nefondată contestația formulată de către Aurel Valentin Vitan, menținând arestul preventiv. Decizia este definitivă.

Cum acționa gruparea ”chei potrivite”

Inculpații acționau în „echipe” formate din minim 2 și maxim 4 membri, după un program similar cu al persoanelor angajate cu forme legale. Mai exact, ca regulă generală, „programul” de lucru al inculpaților era în zilele lucrătoare, respectiv de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-15:00. Însă, atunci când acționau la pont, nu țineau cont de orar. Totodată ei contribuiau cu bani, în mod egal, pentru a achiziționa mașini care să-I ajute la transport atunci când mergeau la furat, pentru că acționau în toată țara. Principalul mod de operare utilizat de către membrii grupării este cel denumit generic „chei potrivite”. Valoarea totală a prejudiciilor create persoanelor vătămate este de peste 630.000 de lei.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
catusele etc.nu i arestati ca fug , sa si faca meseria s a iasa la pensie si ei cu speciala!
3
1
chiar n-ai citit? sau esti analfabet functional? nu s-a prezentat la politia datorita faptului ca ar fi fost suspect de Covid! Acum l-au bagat dupa gratii sa nu cumva sa se imbolnaveasca, i-au asigurat protectia!
6
0
Care este scuza?
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108