REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Aviz ministrului Grindeanu, de la Transporturi! Spitalul CF Constanța se apropie de faliment; are datorii colosale

Aviz ministrului Grindeanu, de la Transporturi! Spitalul CF Constanța se apropie de faliment; are datorii colosale

Replica API 5 august 2022 | 00:00 3462

Spitalul Clinic CF Constanța se apropie, cu pași repezi, de faliment. De ani de zile, unitatea medicală este îngropată în datorii, printre creditori numărându-se și Portul Constanța, însă principalul creditor este ANAF. În prezent, Spitalul CF se află pe lista FISC-ului cu datorii de ordinul milioanelor. Deși situația este îngrijorătoare, guvernanții par să nu fie interesați de soarta unității. Oare Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, știe că spitalul este la un pas să-și tragă obloanele?!

Spitalul Clinic CF din Constanţa se confruntă cu o situaţie fără precedent. Lipsa finanţării a atins cote critice, iar rezultatul nepăsării se vede în cifrele financiare. S-a ajuns la fundul sacului, iar datoriile la furnizori, dar și la stat, cresc de la o zi la alta. În aceste condiții, nu ne-ar surprinde dacă, într-o zi, porțile spitalului se vor închide definitiv! Spitalul se află în evidențele ANAF cu datorii substanțele. Obligațiile fiscale restante, la data de 30 iunie a.c., sunt îngrijorătoare.

La bugetul de stat, Spitalul Clinic CF Constanța are obligații fiscale restante principale în valoare de 919.782 lei, la care se adaugă dobânzile în valoare de 607.858 lei, însumând un debit de 1.527.640 lei. Totodată, spitalul are datorii și la bugetul asigurărilor sociale de stat, obligațiile fiscale restante principale fiind în valoare de 7.830.034 lei, la care se adaugă dobânzi în valoare de 3.474.283 lei. În total, la capitolul asigurărilor sociale, vorbim de suma de 11.304.317lei. La un banal calcul matematic, aflăm că Spitalul Clinic CF Constanța are datorii de aproape 13 milioane de lei, doar la stat. Oare Ministerul Transporturilor știe?!

Nereguli contabiliceşti în cascadă

În urmă cu câțiva ani, un control al Curții de Conturi scotea la iveală un raport devastator. Milioane de lei neplătite la stat, achiziţii frauduloase şi bani furaţi, pur şi simplu, din casieria spitalului- sunt doar câteva din neregulile descoperite, în 2018, de auditori. În paralel, alte instituţii de control precum ANAF şi Inspecţia Muncii au fost trimise la spital, pentru că ilegalităţile au depăşit atribuţiile Curţii de Conturi.

Inspectorii au descoperit, la acea vreme, că „pentru drepturile salariale câștigate în instanță, achitate în sume nete, nu s-au calculat, înregistrat, reținut și virat la Bugetul general consolidat impozitul și contribuțiile aferente acestor drepturi, în sumă de 27 mii lei; nu au fost actualizate provizioanele constituite pentru sumele prevăzute prin hotărâri judecătorești definitive, având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială (22 mii lei)”. De asemenea, „nu s-a constituit și efectuat vărsământul pentru neîncadrarea de persoane cu handicap, în sumă de 98 mii lei, solicitându-se de către ITM Constanța efectuarea unui control de specialitate”.

Bani furaţi din casieria spitalului

Cele mai grave nereguli sunt însă cele legate de achiziţii şi furtul din banii spitalului: „În aceeași perioadă au fost efectuate plăți nelegale pentru achiziția unor aparate de aer condiționat la un preț mai mare decât cel ofertat de furnizor și, totodată, s-a constatat sustragerea de bani din încasările entității, în Registrul de casă nefiind consemnate toate operațiunile de încasări și plăți efectuate prin casieria entității”.

În fine, „referitor la reflectarea în evidența contabilă a activelor fixe corporale s-a constatat că pentru activele fixe de natura clădirilor și terenurilor aflate în patrimoniu nu au fost înregistrate diferențele din reevaluare în sumă de 1.731 mii lei”.

S-a încercat înstrăinarea clădirii, nu s-a reușit decât vânzarea unui teren de 6000 mp.

De-a lungul timpului, au fost nenumărate tentative de a înstrăina unitatea medicală. Primul care a încercat acest lucru a fost fostul primar Radu Mazăre, care a dat terenul dins patele spitalului, îns uprafață de 6.000 mp, unui privat care vrea să ridice aici un bloc cu mai multe etaje. În perioada în care primar al Constanţei era Radu Mazăre, în baza unei hotărâri de Consiliu Local, s-a aprobat darea în folosinţă gratuită a terenului în suprafaţă de aproximativ 10.000 mp situat în spatele Spitalului Clinic CF. În anul 2009, a fost aprobată hotărârea de consiliu privind retragerea dreptului de folosinţă gratuită a Spitalului CF Constanţa pentru terenul în suprafața de 6092.27 mp, situat pe bulevardul 1 Mai nr. 5-7. Diferenţa, pe care este construită clădirea, rămânând la Spitalul CF. Între timp, în 2015, terenul a fost vândut unor persoane fizice, potrivit unor surse. Conducerea spitalului a acţionat în instanţă Statul Român în vederea recuperării terenului care, cândva, s-a aflat în administrarea unităţii, cu titlu de folosinţă gratuită și care, printr-o dispoziţie semnată de Radu Mazăre, a ajuns la Nicolae Nicola. Tribunalul Constanța a respins acțiunea unității medicale, însă aceasta a formulat recurs, iar Curtea de Apel a anulat decizia instanței de fond și a decis rejudecarea dosarului.

Spitalul Clinic Cai Ferate Constanța are trei locații cu un număr total de 166 paturi, din care 154 pentru spitalizare continuă și 12 pentru spitalizare de zi. Prima locație - sediul administrativ este situată pe bulevardul 1 Mai nr 3-5, a doua locație , Ambulatoriul de Specialitate, este situată pe bulevardul I.C. Brătianu nr 35-37, cea de-a treia locație, secția clinică chirurgie generală, este situată în incinta Port, Poarta 2.

În ciuda faptului că a fost vitregit de guvernanți, dar și a problemelor cu care se confruntă, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța și medicii de aici fac tot posibilul să le ofere pacienților care li se adresează tot confortul și serviciile de care au nevoie pentru a se însănătoși. Atât cât pot și cu ce pot.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa cate banii spitalului la clinica abc acolo sunt
0
0
n0ati inteles ca asta e fisa postului.Muie Romania
0
1
Universitar sa fie
0
0
da pe drula de ce nu l-ati intrebat de spital? aveati interzis? sau pe vremea lui spitalul era bun? ce coorve mai sunt unii!
1
0
Sectia de chirurgie din incinta port este inchisa din 31.12.2021......au pus lacat pe usa ???. Felicitari dr. Botezatu Iuliana....pe unde treci faci numai lucruri ilegale.....si culmea nu patesti nimic !!!
0
0
Se aude Mirela, dar eu alte treburi la PSD, am niste nepotele de aranjat in posturi bune. Nu am timp de prostiile voastre.
0
0
Arestatii pe toti hotii din spital , la poarta alba cu ei !
0
0
sa il darame! si sa faca un spital nou, dar nu din vorbe .**i cu fapte
0
0
Grindeanu Glezne Fine? Asta este preocupat cum sa lase pe sticla impresia unui dezinvolt, in conditiile in care se caca pe el de emotii. Se vede de la o posta ca il trec toate transpiratiile si atacurile de panica in momentele petrecute la TV. Dar are el glezne fine? Are! Zice si Mircea Badea.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614