REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Se audiază martorii în dosarul terenurilor subevaluate din stațiunea Mamaia! DNA cere anularea contractelor!

Se audiază martorii în dosarul terenurilor subevaluate din stațiunea Mamaia! DNA cere anularea contractelor!

Replica API 14 iunie 2017 | 09:05 568

Fostul Palat Regal

Fostul Palat Regal

sursa foto Flux24

Continuă judecata în dosarul în care Radu Mazăre, alături de alte persoane, este judecat pentru vânzarea unor terenuri la prețuri subevaluate. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 20 iunie, atunci când vor fi audiați martorii apărării. Precizăm că aici este încadrat și terenul aferent fostului Palat Regal din stațiunea Mamaia, în cazul căruia anchetatorii au cerut anularea contractului de vânzare – cumpărare.

Radu Mazăre, fost primar al Constanței, este judecat în mai multe dosare (unul de prion 2008). În aprilie 2015 se mai alegea cu o trimitere în judecată, alături de Gina Sorina Moscu Hortolomei, la data faptelor reprezentant al societăţilor comerciale SC Mehmetoglu SRL, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, SC Mehmetoglu SRL, pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, SC Bulevard SA şi SC Millenium Global Development SA, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor. Și dosarul încă e pe rol, la Tribunalul Constanța, următorul termen fiind stabilit pentru data de 20 iunie.

La ședința din 23.05.2017, magistrații au stabilit: "amână cauza pentru continuarea cercetării judecătoreşti, pentru ca apărătorul să indice datele de contact ale martorilor încuviinţaţi în apărare; Încheiere: asupra măsurii preventive dispusă faţă de inculpata persoană juridică SC Bulevard SA în cf cu disp art.493 alin.4 Cod de proc penală, stabileşte termen pentru deliberare şi pronunţare la data de 24.05.2017". Iar pe 24 aprilie s-a decis: "Menţine măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare dispusa faţă de inculpata SC Bulevard SA e, pentru o perioadă de 60 de zile". De fapt, în dosar este vorba de vânzarea unor terenuri din stațiunea Mamaia la prețuri subevaluate.

Printre acestea se află și cel al fostului Palat Regal din stațiune, care a fost vândut în 2004 firmei ce a cumpărat, cu un an înainte, și clădirea în sine, SC Light System SRL. Procurorii DNA arată că, la data de 12 octombrie 2004, inculpatul Radu Ştefan Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 m.p., situat în staţiunea Mamaia (al fostului palat regal), faptă prin care a fost provocată unităţii administrativ teritoriale o pagubă de 1.104.884,16 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului. Prin urmare, terenul a fost vândut cu o sumă aproximativă de 370.000 de euro, în condițiile în care un metru pătrat în acea zonă și în acel an se vindea cu 200 – 300 de euro.

Se cere anularea contractelor de vânzare – cumpărare!

Fiind vorba de monumente istorice, au intervenit procurorii anticorupție și astfel s-a ajuns la dosarul penal aflat acum în instanță. În plus, în rechizitoriu, procurorii au cerut anularea contractelor de vânzare – cumpărare. "În ceea ce privește latura civilă a cauzei mai trebuie precizat că instanța urmează să dispună anularea contractului de vânzare cumpărare autentificat sub nr. (.....)/12.10.2004 la BNP Asociați (.....) și restabilirea situației anterioare încheierii lui. (.....) Totodată, se impune și anularea contractelor de vânzare cumpărare autentificate sub nr. (.....) /28.02.2007 și (.....)/31.05.2007 la BNP Asociați (.....) precum și restabilirea situației anterioare încheierii acestora", potrivit rechizitoriului.

Precizăm că fosta vilă regală din Mamaia este un monument istoric, denumită Palatul Regal din Mamaia pe vremea monarhiei. Clădirea a făcut parte din proprietarea principesei Elena, mama regelui Mihai. Acolo tânărul rege și-a petrecut o parte din verile copilăriei. Odată cu revenirea în țară a lui Carol al II-lea și preluarea tronului de la fiul său, relațiile lui Carol cu Elena s-au înrăutățit, astfel că Elena a fost obligată în cele din urmă să părăsească România. Ea a renunțat la Palatul Regal din Mamaia și la alte proprietăți din România în schimbul achiziționării de către statul român pe numele ei al Vilei Sparta din Florența. Clădirea a fost construită în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului Mario Stoppa, potrivit wikipedia.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
D-na a fost sotie de seco
2
0
Madam Barbu Paraschiva , fosta gestionara la alimentara Grand este cea mai buna prietena a mamei lui Maz. Normal ca a bagat-o si pe babatie la inaintare!
5
0
Dar despre vila care era a comitetului judetean pcr , unde sta dereglatul psihic , de ce nu se cerceteaza cum a pus-o pe numele curvei batrane Barbu...?!?
5
0
Sa vedem ce pronuntare, ce pedeapsa se va da astazi 14 iunie pt Radu Mazare si clanul lui ! Curtea de apel Bucuresti va da lovitura !
7
7

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218