REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
12.1° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

Se dă start la vânat de cormorani... dar nu și în Delta Dunării. Vezi de ce!

Se dă start la vânat de cormorani... dar nu și în Delta Dunării. Vezi de ce!

Victor ROTARU 25 mai 2023 | 00:00 3520

Una dintre legile de suflet ale ministrului Agriculturii, Petre Daea, cea legată de vânatul cormoranilor a ajuns pe masa Președintelui, după ce Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege care permite vânarea cormoranului mare în România, în tot cursul anului. Inițial legea permitea vânarea doar pentru 6 luni, în intervalul 1 septembrie – 28 februarie. Cu toate acestea, în Delta Dunării, unde cormoranul mare este una dintre cele mai răspândite păsări, acesta nu poate fi vânat, vânătoarea fiind strict interzisă, cu excepția anumitor cazuri, după cum a declarat pentru Replica de Constanța Guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării. 

Se da start la vanat de cormorani... dar nu si in Delta Dunarii. Vezi de ce!Cormoranul mare

Camera Deputaților a votat marți – 23 mai, cu 223 de voturi ”pentru”, șase voturi ”contra” şi 44 abţineri proiectul de lege ( PL-x nr. 93/2023) care are ca obiect de reglementare modificarea anexei nr.1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, în sensul permiterii vânării cormoranului mare în România, în tot cursul anului, conform cotelor de recoltă. 

Pe teritoriul rezervației Deltei Dunării vânătoarea este strict interzisă

Cu toate că în proiectul de lege se specifică faptul că vânătoarea cormoranilor se poate realiza în România pe tot parcursul anului, locul unde aceștia sunt poate cei mai prezenți, în Delta Dunării, vânătoarea lor este strict interzisă potrivit Guvernatorului Administrației Rezervației Deltei Dunării (ARBDD), Gabriel Marinov: „Discuțiile pe marginea unui astfel de act normativ vizau vânătoarea cormoranului mare, a nu se înțelege aici și vânătoarea cormoranului mic, care are un statut cu totul aparte, fiind pe cale de dispariție. Cormoranul mare poate fi vânat pe tot parcursul anului, mai puțin în zonele unde vânătoarea este strict interzisă, asta se întâmplă pe tot teritoriul rezervației Deltei Dunării. Pe teritoriul rezervației nu există fond de vânătoare, prin lege este strict interzisă pe teritoriul ARBDD. În cazul speciilor invazive, în baza prevederilor legale, există posibilitatea de partide de vânătoare pentru extragere controlată. Problema cormoranilor este pretutindeni în țară, nu doar în județele Tulcea și Constanța, este regăsită în cadrul amenajărilor piscicole, locurile unde se face acvacultură. În zona Deltei Dunării nu se pot vâna decât cu respectarea procedurilor legale în vigoare: extragere controlată în baza unei cote aprobate de Ministerul Mediului, precum este cazul șacalilor.” 

Se da start la vanat de cormorani... dar nu si in Delta Dunarii. Vezi de ce!Gabriel Marinov - Guvernatorului Administrației Rezervației Deltei Dunării (ARBDD)

Pescarii din deltă se plâng de cormorani și de pelicani

Pescarii sunt fără doar și poate cei mai afectați de numărul mare al cormoranilor, dar și al pelicanilor, păsări care consumă foarte mult pește. Un cormoran consumă între 0,5 și 1 kg pe zi, în timp ce pelicanul mănâncă peste 2 kg: „Pelicanul și cormoranul sunt printre cele mai răspândite păsări din Delta Dunării, însă nu trebuie să discutăm aici despre numărul lor, ci despre cât de distructivă este specia. Cu siguranță, nu putem pune pe picior de egalitate pelicanul cu cormoranul mare, mă refer la cantitatea de pește pe care o ingerează. Pescarii se plâng de cormorani, dar într-o egală măsură, sau chiar într-o mai mare măsură se plâng și de pelicani. Ceea ce pot spune eu este faptul că prezența păsărilor ihtiofage (consumatoare de pește), în arealul nostru, din punctul nostru de vedere, ca administrator, este un semn bun pentru că aceste păsări se regăsesc și rămân în locul unde se regăsește pește.” a transmis Guvernatorului Administrației Rezervației Deltei Dunării, Gabriel Marinov. 
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Braconierii fac mai rău decât cormoranii și pelicanii la un loc Poliția nu-i poate prinde că sânt băieți de treabă Bălțile au fost luate de băieții deștepți Plătești taxa de smekeri a bălții r*mânii cu peste în bălți ocupate de smekeri care îți ia banul când mergi la pescuit ajunge in pescarii și mănâncă pește din Grecia
2
2
Cormoranii mananca puiet iar pelicanii peste adult... politicienii bani...numai rele s-au abatut asupra tarii...
3
0
Deputatul r*mân Mihai Ioan Lasca a adresat un apel autorităţilor r*mâne, solicitându-le să anuleze orice obligaţie asumată de Bucureşti ca membru NATO. Declaraţia a fost făcută marţi, în cadrul unei şedinţe legislative care a fost transmisă online în media publică – a informat oroszhirek.hu citat de Rador. “Fac apel către deputaţii r*mâni cărora le pasă de soarta ţării să iniţieze urgent o procedură legală de denunţare a tuturor angajamentelor internaţionale ale r*mâniei de aderare la NATO” – a spus de la pupitrul Parlamentului Lasca, un reprezentant în legislativ al partidului Patrioţilor Poporului r*mân. Deputatul a calificat drept o greşeală aderarea Bucureştiului la UE şi la NATO şi şi-a exprimat opinia că extinderea estică a NATO a fost privită iniţial ca o condiţie prealabilă a conflictului cu Rusia.
2
7
voiau sa omoram cainii acum vor sa omoram pasaraile. Afara cu UE din tara
5
3
Nu tin cu dae dar aici are dreptate; cam la tot ce se inmulteste anormal de mult si nu are dusman natural trebuie dat drumul la vanat liber tot anul si in toata tara; daca si in delta sunt foarte multi de ce nu se permite si acolo ? pe ce motiv ? o prostie ca si interdictia totala de pana acum de multi ani; au ajuns sa ne conduca nebunii ecologisti de la bruxelles si sa ne impuna tot felul de legislatii de mediu aberante
8
3
Rog ca institutiile statului sa se sesizeze pentru salvarea cormoranilor. harta piscicola din Romania e terminata de mafioti care au pus mana pe balti.Ei trebuiesc vanati, nu cormonarii
7
4
Vreau sa comunic cu un cormoran ca sa mi spuna ca mai are putin si moare de foame din cauza la braconierii lipoveni
6
1
Asa cum makidonii au pus mana pe terenurile din Romania asa si lipovenii au pus mana pe bazinul piscicol. Romania ca o prada
6
1
In acelasi timp, voi veniti cu tot felul de lansete si mulinete de ultima generatie, cate 4 in acelasi timp, cel putin, cu sisteme sofisticate de avertizare, senzori, statii emisie receptie, haaine, bocanci, mese, scaune, palinca. preparate de momeala sofisticata, sonare, echipamente electronice si tot p****i sunteti. Dati vina pe cormorani si pelicani
7
2
Pescarii sa se planga de bagabotii care au pus stapanire pe balti si le trag teapa cu tarifele in timp ce ei braconeaza nu pe cormorani. Noaptea hranesc pestii si ziua fac bani de pe urma la p****i. Apoi populeaza baltile cu pesti de la Carefour. prostilor.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272