REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
11.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

SE DESCHID TERASELE ŞI MALL-URILE MICI!

SE DESCHID TERASELE ŞI MALL-URILE MICI!

Replica API 14 mai 2020 | 00:24 7139

Este ultima zi în care România este în stare de urgență și probabil că mulți dintre cetățeni încă se întreabă ce va urma de acum încolo. Este greu de spus, luând în considerare comunicarea dezastruoasă a autorităților. Guvernul a întârziat să înainteze un proiect de lege pentru starea de alertă, fiind depus abia în ultima săptămână a stării de urgență, iar parlamentarii au continuat să tergiverseze clarificarea situației. Senatorii și deputații au depus o serie de amendamente care au modificat substanțial proiectul de lege, și cu riscul infectării cetățenilor.

Uite declarația, nu e declarația...

Exemplul cel mai concludent care atestă lipsa de comunicare este declarația pe proprie răspundere. Președintele României a anunțat că vom avea nevoie de declarație doar la ieșirea din localitate, ministrul Afacerilor Interne le-a spus cetățenilor că nu vor mai avea nevoie de nicio declarație, în timp ce ministrul Sănătății afirmă că românii vor fi nevoiți să dovedească scopul deplasării după 15 mai, fără a avea însă o declarație pe proprie răspundere.

Logica acțiunilor aleșilor neamului lipsește cu desăvârșire și România riscă să se afunde în haos și într-o criză economică fără precedent. Deși Guvernul României a avut la dispoziție săptămâni bune în care putea să realizeze un proiect de lege privind starea de urgență, care să nu mai fie sancționat de Curtea Constituțională a României, ne aflăm în situația în care va exista o perioadă de câteva zile în care nicio stare de urgenţă sau de alertă nu va fi în vigoare.

Week-end fără restricții

Joi, 14 mai, la ora 00:00, expiră starea de urgenţă şi trebuie să intre în vigoare starea de alertă. CCR a decis miercuri, 13 mai, că ordonanța de urgență privind starea de alertă este constituțională, dar nu poate să restrângă drepturi și libertăți ale cetățenilor. În loc să țină cont de această decizie și să grăbească procesul întârziat deja foarte mult de Guvernul României, parlamentarii au început să modifice proiectul de lege după bunul plac, cu sute de amendamente adoptate, unele fiind un adevărat pericol pentru sănătatea românilor în contextul epidemiei cu noul coronavirus.

Ludovic Orban

În aceste condiții, finalul de săptămână nu aduce o clarificare a situației, ci, din contră, week-end-ul va fi unul fără restricții întrucât starea de alertă nu va intra în vigoare, fiind creat astfel un vid legislativ. Cu doar câteva ore înainte de sfârșitul stării de urgență, încă nu este clar ce set de reguli și amenzi va cuprinde starea de alertă.

Greșeli în cascadă ale deputaților

Imediat cum proiectul de lege înaintat de Guvern a ajuns în mâna senatorilor, și apoi a deputaților, parlamentarii au început să se joace cu depunerea amendamentelor. La începutul săptămânii, Comisia Juridică din Senat a operat modificări semnificative, printre care se numără obligativitatea Parlamentului de a aproba instaurarea stării de alertă, dar și interzicerea achizițiilor publice prin negociere directă fără publicarea prealabilă a anunțului.

Proiectul de lege a ajuns mai apoi în Camera Deputaților, for decizional. La rândul lor, deputații au adus alte modificări față de varianta adoptată de Senat, dar mai mult și-au dat cu stângul în dreptul. Deputații au prevăzut amenzi contravenționale pentru fapte ce nu există, cât și un amendament care prevede intrarea în vigoare a legii imediat după publicarea în Monitorul Oficial, prevedere ce este neconstituțională. Ulterior, acest amendament a fost eliminat. Din cauza acestor greșeli, deputații au fost convocați într-o altă ședință, întrucât legea care prevedea măsurile dispuse pentru perioada stării de alertă a fost adoptată greșit.

Se deschid terasele și mall-urile mici

Ultimul raport elaborat de Comisia Juridică din Camera Deputaților permite deschiderea centrelor comerciale cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați. Totodată vor putea fi deschise și terasele, în perioada stării de alertă, cu obligativitatea de a fi purtată mască de protecție. În seara zilei de miercuri, 13 mai, după ora 20:00, Parlamentul a dat votul final, proiectul de lege privind starea de urgență fiind aprobat cu 267 de voturi "pentru". Potrivit anumitor surse, Guvernul ar putea emite, joi, 14 mai, o hotărâre prin care instaurează starea de alertă începând cu data de 15 mai.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce are a face neamul cu PSD-ul? Tot neamul este in PSD sa inteleg!?! Si restul, astia care sunt in celelalte partide ce sunt, nu sunt tot neam...?
1
1
Muye cu kakat. Muye psd muye fagabou. Neam de zdrente si koorve
7
5
Am ajuns , mai rau decat este in Africa , unde Gherilele isi fac de cap !!La fel este si in Parlamentul tarii , unde legile si Constitutia sant MACELARITE si nu mai intelegi ca si CETATEAN NIMIC ????!
6
1
Bravo PSD singurul partid care tine la popor
5
20
Citind cu atentie, inteleg ca terasele vor fi obligate sa poarte masti de protectie ! Consumatorii-nu !
11
2
Tot timpul dati vina pe psd, faceti draq ceva ca ati avut 6 luni in care in loc sa faceti ceva numai va vaitati
12
10
Sa-ti umplu gura cu sloboz.
15
14
cei care cosuma cola si ceai sunt rugati sa nu ocupe aiurea locurile de la terase, sa lase profesionistii sa se antreneze si sa joace
15
5
Ne futem de vineri pe unde apucam , si sa nu uitam sa i futem pe toti pnl istii si nu numai ptr bataia de joc, incep pestii sa inoate si curvele sa folfaie, incepe economia!
10
12
PSD vor incerca sa ne traga inapoi pana la moarte. Atata stiu sa faca numai mizerii.
28
28
Politicieni de cacao -----nu stiu pe ce lume sint ----N-avem ce face cu asemenea indivizi
19
4
Pana si Veorica cu pesedeii ei ar fi fost mai coerenta...
31
15
Masca la terase ? Oare cum se bea o cafea cu masca ?
35
2

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272