REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Dum., 5 Mai 2024
Anul XX Nr. 6720
10.1° Constanța Duminică, 5 Mai 2024 Anul XX Nr. 6720
 

Se face referendum la Eforie, privind administrarea plajelor. Robert Şerban: E o năstruşnicie…

Se face referendum la Eforie, privind administrarea plajelor. Robert Şerban: E o năstruşnicie…

Replica API 13 mai 2016 | 00:02 250

Robert Şerban

Dacă cineva ar sta să analizeze cu atenţie discuţiile de zilele trecute pe seama referendumului de la Eforie, privind soarta administrării plajelor, ar putea pune în scenă o tragi-comedie, în care umorul „fin” de campanie electorală şi ipocrizia ar fi principalele ingrediente. Pe fondul unei campanii electorale anoste, date fiind regulile din acest an, şi în lipsa unor dezbateri solide, pe teme şi proiecte serioase, reuşim totuşi să ne mai „dezmorţim” cu ocazia unor evenimente ca de exemplu organizarea de referendumuri locale.

Până de curând, referndumurile nu puteau fi organizate în aceeaşi zi cu alegerile locale. Din acest motiv, acum câteva zile, Prefectura judeţului Constanţa, aflând că la Eforie se plănuieşte şi organizarea unui referendum, odată cu alegerile locale, a transmis o adresă primăriei, prin care atenţiona că prefectul va ataca în contencios administrativ orice hotărâre care ar stabili organizarea vreunei consultări publice în ziua votului. La doar o zi distanţă, prefectul Constanţei, Adrian Nicolaescu, revenea cu precizări: nu se grăbeşte să atace în contencios hotărârea care între timp fusese adoptată la Eforie, şi asta pentru că aflase că Guvernul urma să modifice, în şedinţă, legea. Mai exact, Guvernul urma să permită administraţiilor locale să organizeze şi referendumuri.

Ceea ce s-a şi aprobat, aşa că, în cursul zilei de joi, Adrian Nicolaescu a menţionat că referendumul decis la Eforie respectă termenii legii, iar alte comentarii sunt de prisos. Facem precizarea că proiectul privind referendumul, prin care populaţia din Eforie este chestionată dacă doreşte ca plajele să treacă sau nu din administrarea ABADL în administrarea autorităţii locale, a fost iniţiat de primarul Ovidiu Brăiloiu. Proiectul a fost aprobat de consilierii locali, inclusiv cei ai PNL. Viceprimarul oraşului Eforie, Robert Şerban, a declarat, referitor la acest referendum, că el şi colegii săi din PNL sunt de acord cu organizarea referendumului, dar a criticat contextul iniţierii acestui demers.

„Nu suntem împotriva organizării referendumului, pentru că sunt de acord că populaţia trebuie să fie consultată pe orice subiect de interes, cum este şi cel privind administrarea plajelor. Acest referendum care se va organiza la Eforie în ziua alegerilor, mai exact rezultatul lui, poate fi folosit pentru iniţierea unei legi care, eventual, să schimbe situaţia actuală – şi anume că plajele sunt administrate de ABADL. Dar, credem că acest referendum este o năstruşnicie a primarului în funcţie şi a strategilor dumnealui de campanie, pentru distragerea atenţiei şi manipularea populaţiei de la ceea ce se întâmplă în oraş şi de la felul cum arată oraşul”, a opinat Robert Şerban.

„În condiţiile în care ABADL a planificat, în perioada următoare, continuarea lucrărilor pentru stoparea eroziunii costiere şi de lărgire a plajelor, ele fiind începute pe cordonul Eforie Nord- Sud şi urmează şi în Eforie Sud, trebuie să avem în vedere următorul aspect: astfel de lucrări se pot face doar pe fonduri europene. Astfel de fonduri pot fi accesate doar de către proprietarul plajelor, care este statul român.

Plajele se află în domeniul public al statului şi sunt de interes naţional. Un astfeld e referendum ar fi trebuit să aibă loc la nivel naţional, mai exact la nivelul tuturor localităţilor care au, pe raza lor, plaje”, a explicat Şerban. Viceprimarul a adăugat că, „din câte îmi amintesc, un referendum privind trecerea plajelor la administraţia locală era temă de campanie pentru primar şi în anul 2012”.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212